Sveikos pirties gidas. Pirtis – ne šaltas alus karštam kambary

infra-300x300Nors pirties malonumai didelių sezoniškumų neturi, vis daugiau lietuvių po truputėli traukia į pirteles rudenį ir pavasarį, kol dar nėra karšta, bet ir eketės gręžti nereikia. Tiesa, dažnai pirtys nėra naudojamos pilnai pagal paskirtį. Kartais einame ten, kad galėtumėme šiltai pasėdėti, nusivalyti seną odą, atsigaivinti šaltame vandenyje ir galiausiai šį džiaugsmą vainikuoti alumi, kepta duona ir saulėje įšilusiu servelatu. Į pirtį dažnai einame ar joje būname tiek kiek ištveriame, o kartais net ir ilgiau, o tada savo ištvermę dar padovanojime ir papildoma skardine šalto alaus. Pasimėgauti pirtimi ir kartas nuo karto save palepinti gaivinančiu gėrimu tikrai nėra nieko blogo, tačiau reiktų nepamiršti ir kelių dalykų, padėsiančių pirtimi pasidžiaugti ir pailsėti kur kas kokybiškiau.

Ištvermės varžybas laimės anksčiausiai išėjęs

Kaip ir daugeliu atveju, kalbant apie pirtis, tinka patarlė: „kas per daug, tas nesveika“. Dažnai pirtyje stengiamės išbūti kiek galima ilgiau, o kartais ir iki tol, kol suprantame, jog tuoj išvis išeiti nebegalėsime. Žinoma, būti pirtyje tik tiek, kad truputį sušiltume prasmės nėra, tačiau pradėjus jausti sunkesnį kvėpavimą, skausmą krūtinės ar plaučių srityje, galvos svaigimą iš pirties reikėtų išeiti nieko nelaukiant. Anot pirties įrangos pardavimu užsiimančios el. parduotuvės Esaunashop.com direktoriaus: „geriausias laikrodis pirtyje yra mūsų organizmas. Juo ir reiktų vadovautis. Geriau į pirtį eiti kelis kartus ir joje praleisti po 10min., negu sėdėti pusvalandį ar net valandą“. Varžybos kas ilgiau išbus pirtyje, gali baigtis ir liūdnai, o pats nugalėtojas nelabai turės kuo džiaugtis.

Kokia pirtis be alaus?

Atsakymas – gera pirtis. Nuo senovės pirtyje rekomenduojamas gėrimas – žolelių arbata arba vanduo. Būdami pirtyje prarandame daug skysčių ir alumi ar kitais alkoholiniais gėrimais jų tikrai neatstatysime. Palepinti save skardine alaus pirtinimosi procese nėra nuodėmė, bet dominuoti turėtų labiau organizmui vertingi skysčiai. Gal kas sakys, viskas pirtims tinka, tačiau vanduo ar arbata ne tik padės pirtyje praleisti daugiau laiko, tačiau išgelbės ir nuo dažnai po pirties malonumų atsirandančio galvos skausmo. Jei turite pakankamai valios, alumi geriausia pasimėgauti jau po pirties.

Ne tik sėdėti ir laukti

Nors dažnai pirtis tampa puikiu diskusijų forumu, norint tinkamai pasipirtinti vien tik sėdėti ir diskutuoti nepakanka. Pavyzdžiui, vanta pirtyje gali atstoti geriausią masažą ir nors kai kuriems vanojimo procedūra neatrodo labai maloni, ją patikėjus patyrusiam pirtininkui, nepasigailėsite. Odos šveitimas – procedūra, kurią pirtyje dažnai darome tiesiog su nagais. Tiesa, čia labai pasitarnautų šiurkštesnės kempinėlės odai šveisti. Pirtis – tikrai puiki vieta palyginti ir pašvelninti savo odą. Po pirties savo odą galite palepinti ir įvairias aliejais, veido kaukėmis.

Atskiroms problemos atskiri kvapai

Kvapai pirtims dažnai dar labiau patobulina mūsų patirtį pirtyje, tačiau norintiems kuo sveikesnės prities, specialistai pataria naudoti augalų nuovirą. Nuo peršalimo ar slogos geriausiai gydo eukaliptas, sunkiau miegantiems padėtų čiobreliai, o siekiantys labiau tonizuojančio efekto ant akmenų turėtų užpilti jazminų nuoviro.

Pirtis kiekvieną dieną

Dažnai vaikštantys į posto klubus, po alinančių nevengia nueiti ir į pirtį bei baseiną. Ir tai nėra nieko blogo, jei į pirtį nepradeda vaikščioti kas antrą ar net kiekvieną dieną. Nesvarbu kiek laiko praleidžiate pirtyje kiekvieno apsilankymo metu, į ją nerekomenduojama eiti dažniau nei du kartus per savaitę.,

Gera pirtis, geri draugai bei drungnas ežerėlis jau po truputėlį sukasi kiekvieno galvoje. Šylantys orai ir vis dažniau pasirodanti saule traukte traukia pasidžiaugti gamta. Leiskite ja pasidžiaugti ne tik savo skrandžiui, tačiau ir kūnui. Palepinkite jį sveikais ir maloniais pirčių seansais.   

     

Naujienos iš interneto