Šaltas dušas Trakų vandens tiekėjams

Nuoskaudos dėl padidėjusių kainų ir prastos kokybės vandens tiekimo pareikšti buvo atvykę daug lentvariečių
Nuoskaudos dėl padidėjusių kainų ir prastos kokybės vandens tiekimo pareikšti buvo atvykę daug lentvariečių

Praėjusią savaitę Lentvario seniūnijos patalpose, Lentvario miesto daugiabučių namų įgaliotų atstovų tarybos iniciatyva, įvyko pasitarimas „Dėl šalto vandens tiekimo, nuotekų tvarkymo, atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų priežiūros ir vartotojų aptarnavimo kainų“.

Savivaldybės tarybai svarstyti neteikė

Susitikti su miesto gyventojais buvo atvykę Trakų r. savivaldybės merė Edita Rudelienė, merės pavaduotoja Marija Puč, administracijos direktorius Jonas Liesys bei kiti savivaldybės pareigūnai, taip pat bendrovės „Trakų vandenys“ direktorius Romualdas Ingelevičius ir kiti šios bendrovės atsakingi darbuotojai.
Susirinkime kalbėjo Lentvario miesto daugiabučių namų įgaliotų atstovų tarybos pirmininkė Ona Staniulionienė. Ji sakė, kad pagrindinė šalto vandens ir nuotekų tvarkymo kainų keitimo priežastis nuo 2014-11-01 įsigaliojęs LR geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo pakeitimo įstatymas Nr. -X –
764, kuris įpareigojo savivaldybių tarybas iki 2015-11-01 nustatyti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo bazines kainas. Šios kainos kiekvienais metais be tarybos žinios bus perskaičiuojamos tik vadovaujantis bendrovės „Trakų vandenys“ pakitusiais duomenimis.
Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) 2015-11-11 Trakų r. savivaldybei pateikė pažymą apie pakeistas geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo pakeistas kainas, tačiau, pasak O. Staniulionienės, savivaldybė, turėdama prievolę ir pareigą, tarnauti gyventojams, nuo savo pareigų nusišalino ir 2016-02-02 parašė VKEKK raštą Nr. MP3-20, kuriame informavo, kad Trakų r.savivaldybės administracija neteiks tvirtinti Trakų rajono savivaldybės tarybai komisijos nutarimu suderintų geriamojo vandens tiekimo, nuotekų tvarkymo ir atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų priežiūros ir vartotojų aptarnavimo paslaugų kainų.
Pasak O. Staniulionienės, jeigu būtų pateiktas savivaldybės tarybai paskaičiuotų kainų projektas, būtų tekę analizuoti, tikrinti bendrovės „Trakų vandenys“ kainų komisijai pateiktų duomenų pagrįstumą, galbūt taisyti netikslumus ir vėl su pastabomis teikti VKEKK.
Trakų r. savivaldybės mero pavaduotoja Marija Puč tikino, kad tarybai svarstyti nebuvo pateikta todėl, kad pagal pateiktus bendrovės „Trakų vandenys“ paskaičiavimus nesimatė galimybių, kaip galima būtų kainas sumažinti.
Į susirinkimą atvykę lentvariškiai dėl padidėjusių vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainų laidė piktas replikas, o kai susirinkime dalyvavęs Trakų r. savivaldybės administracijos direktorius Jonas Liesys pareiškė, kad nuo š. m. balandžio 1 d. įsigaliojusių vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainų šiais metais sumažinti nėra galimybių, daugelis lentvariečių demonstratyviai išėjo iš salės.

Vanduo brangesnis – kokybė prastesnė

Tačiau lentvariškius piktino ne tik padidintos kainos, bet ir tiekiamo geriamojo vandens kokybė. Lentvario miesto gyventojai daug metų laukė, kada bus nutiestas vandentiekis iš Trakų vandenvietės, nes viešai buvo skelbiama, kad Lentvario vandenvietės, esančios šalia buvusio pramoninių ir buitinių atliekų sąvartyno vanduo yra nekokybiškas. Kai kurie gręžiniai dėl padidėjusio nitratų kiekio net buvo užkonservuoti. Žinant, kad geriamasis vanduo tiekiamas iš teritorijos, kur dunkso kalnas suvežtų pavojingų atliekų, lentvariečiams kėlė nerimą, todėl visi domėjosi vandentiekio iš Varnikų vandenvietės tiesimo darbais. Tačiau darbų užbaigimo ir vandens tiekimo iš Trakų terminai vis buvo atidėliojami, o kai pagaliau Trakų vanduo pasiekė Lentvarį, gyventojai buvo sukrėsti, nes iš čiaupų butuose pradėjo tekėti kavos spalvos vanduo. Gyventojai, kurie butuose turėjo įsirengę vandens filtrus, pastebėjo, kad juose susikaupė rudos spalvos tirščiai. Gyventojų vonios nusidažė rusva, sunkiai nuplaunama spalva, rūdys kaupėsi arbatinukuose ir puoduose. Vandens tiekėjai teisinosi, kad geriamajame vandenyje didelis kiekis rudžių atsirado, todėl, kad pasikeitė vandens tiekimo kryptis.
Nemažėjant skundų vandens tiekėjai bandė geležies nuosėdas iš vandentiekio vamzdynų pašalinti, juos plaudami padidinto slėgio vandeniu. Po tokio eksperimento geležies nuosėdų geriamajame vandenyje sumažėjo, bet vanduo vis tiek buvo neskaidrus ir neįprasto skonio. Kai kuriems gyventojams dėl tokio vandens sutriko virškinimas. Neturėdami kitos išeities ir tausodami sveikatą, kai kurie gyventojai pradėjo geriamąjį vandenį pirkti parduotuvėje, kiti atsiveždavo iš šaltinio.
Susirinkimo metu daugelis lentvariškių piktinosi, kad vandens kokybė suprastėjo, o mokėti už vandenį reikia brangiau. Lentvariškė Irena Milinovičienė piktinosi, kad tiekiamas drumzlinas vanduo. Ji bendrovės „Trakų vandenys“ darbuotojų ir savivaldybės pareigūnų piktai klausė: „Kodėl gyventojams tiekiamas nekokybiškas vanduo ir kodėl už blogos kokybės vandenį dar reikalaujama ir sumokėti?“
Trakų r. savivaldybės administracijos direktorius J. Liesys atvirai pareiškė, kad nėra taip paprasta išvalyti tiekiamą geriamąjį vandenį nuo rudžių ir pagerinti jo kokybę.
Bendrovės „Trakų vandenys“ direktorius Romualdas Ingelevičius aiškino, kad iš tikrųjų anksčiau lentvariškiams tiektas vanduo iš Lentvario vandenvietės gręžinių buvo tyras kaip krištolas, nes tai priklausė nuo grunto sudėties, o Varnikų vandenvietė įrengta durpingoje vietovėje, todėl vandens spalva ir skonis skirtingas. Tačiau šios bendrovės projekto vadovas Pavelas Žeromskis sakė, kad Varnikų vandenvietė vandenį tiekia iš penkių gręžinių, kurių gylis nuo 40 iki 60 m. P. Žeromskio teigimu, iš tų pačių gręžinių geriamasis vanduo tiekiamas ir Trakų miesto gyventojams, bet iš trakiškių skundų dėl vandens kokybės nebėra.

Miesto centre – nuotekų surinkimo duobės

Lentvariškė, gyvenanti Tujų gatvėje, piktinosi dėl smarkiai padidintos kainos už nuotekų išvežimą iš nuotekų surinkimo duobių. Pagal nuo š. m. balandžio 1 d. įsigaliojusias nuotekų transportavimo asenizacijos transporto priemonėmis paslaugos kaina 7,11 eur/m3. Moteris klausė, kodėl Tujų gatvėje iki šiol neįrengta kanalizacija, nors iki Lentvario nuotekų valymo įrenginių tebėra keli šimtai metrų. Tokį patį klausimą kėlė ir Gaidiškių kvartalo Kampo gatvės gyventoja. Bendrovės „Trakų vandenys“ projekto vadovas P. Žeromskis aiškino, kad šių gatvių reljefas kalvotas, todėl įrengiant kanalizaciją, reikia sumontuoti nuotekų siurblius, tad tokių projektų įgyvendinimas labai brangus.
Susirinkimo dalyviams paklausus, kodėl tokių projektų įgyvendinimui nenaudojamos ES lėšos, J. Liesys sakė, kad dabar ES lėšos tokiems projektams Trakų rajone nebeskiriamos.

Nesibaigiančios problemos

Bendrovės „Trakų vandenys“ problemos nesibaigia daugelį metų. Pavyzdžiui, Lentvario miesto daugiabučių namų įgaliotų atstovų taryba 2008-09-15 raštu kreipėsi į Aplinkos ministeriją, prašydama bendrovę „Trakų vandenys“ prijungti prie bendrovės „Vilniaus vandenys“. Aplinkos ministerija 2008-10-15atsiųstame rašte Nr. (16-3)-DS-8942 nurodė, kad „Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymas, Vietos savivaldos įstatymas (Žin., 2000, Nr.91-2832) nustato pareigą savivaldybėms organizuoti geriamojo vandens išgavimą, tiekimą ir nuotekų tvarkymo paslaugų teikimą savivaldybės teritorijoje. Geriamojo vandens tiekimas ir nuotėkų tvarkymo paslaugų teikimas turėtų būti organizuojamas taip, kad gyventojams būtų teikiamos saugos ir kokybės reikalavimus atitinkančios geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugos optimaliomis kainomis.“
Šiame rašte Aplinkos ministerija pareiškė nuomone, kad geriamojo vandens tiekimo įmonių sujungimas reorganizavimo būdu į regioninį geriamojo vandens tiekėją, veiksiantį kelių savivaldybių teritorijose, viena iš efektyvių priemonių didinti geriamojo vandens tiekimo ūkio nepertraukiamumą, paslaugų kokybę, sudaryti prielaidas geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų savikainai mažinti.
2009 m. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) paskelbė Trakų rajono valdžiai skirtą nutarimą „Dėl bendrovės „Trakų vandenys“ šalto vandens tiekimo ir nuotekų nuvedimo sistemų sutarties“. Nutarime sakoma: Pripažinti kad UAB „Trakų vandenys“ šalto vandens tiekimo ir fekalinių nuotekų nuvedimo sistemų priežiūros sutarties sąlygos neatitinka Civilinio kodekso 5.188 straipsnyje nustatytų vartojimo sutarčių nesąžiningų sąlygų nustatymo kriterijų.“ Buvo suabejota bendrovėje vykstančių procesų skaidrumų. Trakų rajono valdžiai VVTAT buvo pateikusi klausimą kas yra daroma, siekiant apginti Trakų rajono gyventojų interesus, nes tuo metu tokių didelių vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo mokesčių, kaip Trakuose, nebuvo nustačiusi nei viena savivaldybė Lietuvoje.

Kęstutis PETKŪNAS
Autoriaus nuotr.
P.S. Lentvario miesto daugiabučių namų įgaliotų atstovų tarybos pirmininkė Ona Staniulionienė susirinkime pateikė 13 klausimų. Šiuos klausimus ir atsakymus paskelbsime kitame laikraščio „Trakų žemė“ numeryje.

Naujienos iš interneto