Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Pietro Parolin Trakuose

pirmas p.Gegužės 8 d. pasibaigus nacionaliniam Gailestingumo kongresui pavakare iš Vilniaus į Trakus pajudėjo Popiežiaus valstybės sekretoriaus kard. Piet­ro Parolin kortežas. Trakuose Sodų gatve pravažiavo garbingų svečių kortežas ir Trakų žemėje išlipo Vatikano sekretorius, lydimas Vilniaus arkivyskupo metropolito Gintaro Grušo, LR ambasadorės prie Šventojo Sosto ir Suverenaus Karinio Maltos ordino Irenos Vaišvilaitės, Popiežiaus apaštalinio nuncijaus arkiv. Pedro Lopez Quintanos, aukšto rango dvasininkų ir Vadovybės apsaugos departamento sargybinių. Garbingąjį svečią pasitiko Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčios kleb. dek. Jonas Varaneckas ir pakvietė į Trakų šventovę. Čia jo laukė Trakų pradinės mokyklos choras, vadovaujamas Sandros Stasiūnaitės-Luškevičienės ir Intos Steponavičienės, parapijiečiai ir, žinoma, žurnalistai.
Pirmiausia Trakų bažnyčioje garbingajam svečiui buvo pristatytas Trakų mons. Vytautas Pranciškus Rūkas, su kuriuo jiedu ilgai kalbėjosi. Tada Pietro Parolin su visa dvasininkų delegacija meldėsi prie stebuklingojo Marijos paveikslo. Pirmiausia sveikinimo žodį tarė Trakų kleb. dek. Jonas Varaneckas ir padovanojo Popiežiaus legatui prie altoriaus padėtą specialią dovaną –
Trakų Dievo Motinos paveikslo kopiją, padengtą auksu, išlietą iš metalo. Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų tarptautinių ryšių vadovė Daiva Mitrulevičiūtė itališkai pristatė garbingajam svečiui Trakų Dievo Motinos ir bažnyčios istoriją. Į „Trakų žemės“ klausimą, ką italų kalba ji kalbėjo, atsakė, kad kalbėjo apie paveikslo kilmę, jo legendą. Pietro Parolin pasveikino visus susirinkusius tikinčiuosius, perdavė Popiežiaus Pranciškaus siųstą pasveikinimą. Trakų pradinės mokyklos choras, vadovaujamas Sandros Stasiūnaitės-Luškevičienės ir Intos Steponavičienės, atliko giesmę „O Marija“ ir dainą „Lietuva“ (ž. Justinas Marcinkevičius). Kardinolas Pietro Parolin visus choro dalyvius apdovanojo Popiežiaus Pranciškaus paveikslėliais. Ypač maloniai nustebintas ir pagerbtas buvo Trakų kleb. dek. Jonas Varaneckas. Gegužės 30 d. klebonas švęs kunigystės šventimų 25 metų jubiliejų. Ta proga kard. Pietro Parolin įteikė klebonui Popiežiaus Pranciškaus apaštalinį palaiminimą, kuriame rašoma:
„Jo Šventenybė Popiežius Pranciškus Jubiliejiniais Gailestingumo Metais iš visos širdies suteikia Apaštalinį Palaiminimą kunigui Jonui Varaneckui 25-ojo kunigystės jubiliejaus proga ir per Švč. Marijos Gailestingumo Motinos užtarimą meldžia gausių Viešpaties malonių“.
Trakų pradinės mokyklos vaikai parašė laišką Popiežiui Pranciškui, kuriame Šventasis Tėvas kviečiamas atvykti į Lietuvą aplankyti Trakų ir paragauti kibinų. Trakų r. savivaldybės merė Edita Rudelienė įteikė Popiežiaus legatui reprodukciją, skirtą Trakų Salos piliai.
Vizito metu garbingasis svečias kartu su visais susirinkusiais sukalbėjo „Tėve mūsų“, palaimino visus tikinčiuosius. Atskirai palaimino neįgalųjį Kęstą Noreiką ir būsimąją mamytę Laurą Ringienę. Išeidamas iš bažnyčios kard. Piero Parolin dar kartą pasikalbėjo su mons. Vytautu Pranciškumi Rūku ir vikaru Rimu Kalmatavičiumi. Išeidami svečiai sustojo bažnyčios šventoriuje. Trakų kleb. dek. Jonas Varaneckas kalbėjosi su LR ambasadore prie Šventojo Sosto Irena Vaišvilaite. Po to svečiai pasuko į bažnyčios įėjimą prie Reinės aikštės, kur aukšto rango svečio kortežas pasuko prie apžvalgos aikštės ir svečiui buvo parodyta Trakų Salos pilis.

Kard. Pietro Parolin įteikia Trakų kleb. dek. Jonui Varaneckui Popiežiaus apaštalinį palaiminimą 25 m. kunigystės proga

Jolanta ZAKAREVIČIŪTĖ
Juozas VERCINKEVIČIUS

Autorių ir Danos Buinickaitės nuotr.

Naujienos iš interneto