Į Trakų pilį kviečia vienuoliktoji „Naktis muziejuje“

Gegužės 20 d., 19–24 val.

Naktis_muziejuje_2016-01
Naktis_muziejuje_2016-01

Š. m. gegužės 20 d., penktadienį, kviečiame praleisti vakarą Trakų pilyje. Čia nuo 19-tos valandos vyks antrą dešimtmetį pradedantis renginys „Naktis muziejuje“ ir parodos „Naktis muziejuje. Dešimtmečio akimirkos“ atidarymas. Dešimties renginių vaizdus šimte nuotraukų įamžino Kazimieras Barišauskas, Olegas Ševeliovas, Viktoras Neliubinas ir Renata Drukteinytė.

„Žmonės noriai lanko muziejaus gyvosios istorijos renginius, aktyviai juose dalyvauja, – sako Virgilijus Poviliūnas, Trakų istorijos muziejaus direktorius. – Dėl to ir renginyje „Naktis muziejuje“ gausu istorinės rekonstrukcijos elementų. Netradicinis istorijos bei muziejaus erdvių pateikimas priartina muziejų prie įvairaus amžiaus bei poreikių lankytojų. O paroda įamžins šią patirtį“.

Trakai ir jų pilys užima ypatingą vietą Lietuvos ir LDK istorijoje. Iš Trakų išžygiavo Vytauto pulkai į Žalgirį, čia valdovas kūrė daugelį planų, ko gero, būtent tarp šios pilies mūrų, apmąstė ir mūšio strategiją. Apie tai primins Didžiosios menės programa. Čia vyks projekto „Migruojantis kinas“ dokumentinio filmo „1410. Žinomas nežinomas Žalgiris“ peržiūra ir susitikimas su kūrybine grupe. Pradedant renginių ciklą „Susitikimas su kūrėjais“, pasidalinti tuo, kas inspiravo kurti darbus, kurie šiandien puošia Trakų ir Medininkų pilis ir pasakoja Lietuvos istoriją, atvyks du menininkai, prof. Giedrius Kazimierėnas ir Virginijus Stančikas. Viduramžių tematiką sustiprins muzikantas Dainius Jucius, kuris XIII–XV a. muziką atliks skersine fleita, trijų skylių fleita (Tabor Pipe), dūdmaišiu ir kitais senoviniais muzikos instrumentais. Besidominčius atlikėjas pamokys groti dambreliu. Toks instrumentas buvo rastas archeologams kasinėjant Trakų pilį. Programa Didžiojoje menėje baigsis pirmą kartą šios pilies istorijoje įvyksiančiu ne kalavijų, o protų mūšiu „Įdomieji viduramžiai“.

Pilies kieme lankytojams koncertuos meno kolektyvai. Dėl mažiausiųjų atvyksta Vilniaus teatras „Lėlė“, kuris atvers jiems „Pasakų dėžutę“. Senojo šokio trupė „Festa Cortese“ savo pasirodymu primins, kad esame viduramžių pilyje. Švenčionėlių miesto kultūros centro kolektyvas „Lakiūtė“ mokys dzūkiškų atitartinių. Ne vienam krūtinę užplūs pasididžiavimo banga lietuvių liaudies dainas uždainavus grupei „Ugniavijas“, protėvių jėga trykš ir folkroko grupės „Ūkanose“ koncertas.

Visą vakarą savo amatų paslaptimis dalinsis nagingieji meistrai. Bus galimybė ir unikalų dirbinį įsigyti. Renginyje dalyvaus „Dvaro meistrai“, „Vilniaus puodžių cechas“, tautodailininkai. Vyks lobio ieškojimas, naktinės ekskursijos, susitikimai su istoriniais personažais, edukaciniai užsiėmimai. Aktyviausiems bus siūloma dalyvauti strėlių mūšyje, o pavargus prisėsti pilies smuklėje. Besidomintieji ugnies magija Didžiajame kieme turės galimybę patyrinėti fakyrų įrankius ir pabandyti vieną ar kitą iš jų įvaldyti. Ugnies studija IGNI savo debiutine programa vainikuos viso renginio programą. Vidurnaktį atsisveikinsime iki kitų Trakų istorijos muziejaus renginių.

Širdingai kviečiame gegužės 20 d., penktadienį, pavakaroti Trakų pilyje!

Pranešimą parengė

Brigita Balčytienė,

Trakų istorijos muziejaus Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja,

mob. tel.: +370 611 85612, el. paštas: b.balcytiene@trakaimuziejus.lt

PROGRAMA

Didysis kiemas

19.00 Parodos „Naktis muziejuje. Dešimtmečio akimirkos“ atidarymas.

19.00–23.00 Amatų demonstravimas, edukacija.

19.20 Lobio ieškojimo pradžia, užduočių išdalijimas.
19.30 Vilniaus „Lėlės“ teatro vaidinimas „Pasakų dėžutė“

20.00 Senojo šokio trupė „Festa Cortese“. Viduramžių šokių pamoka.
20.20 Grupės „Ugniavijas“ koncertas.

21.00 Lobio ieškojimo konkurso nugalėtojo paskelbimas.
21.05 Sutartinių kolektyvo „Lakiūtė“ koncertas. Sutartinių dainavimo pamoka.

21.45 Ekskursija po naktinę pilį.
22.10 Senojo šokio trupė „Festa Cortese“. Teatralizuotas šokio pasirodymas „Pabėgimas iš Florencijos, 1348“.

22.40 Gotikinės raugo keramikos degimas. Vilniaus puodžių cechas.
22.45 Grupės „Ūkanose“koncertas.
23.45 IGNI – ugnies studija. Šokio su ugnimi debiutinė programa.

Didžioji menė

19.30 Filmo „Žinomas nežinomas Žalgiris“ peržiūra ir susitikimas su filmo kūrėjais. Projektas „Migruojantis kinas“.
21.00 Senoviniais instrumentais atliekama XIII – XV a. muzika. Grojimo dambreliu pamoka.

Muzikantas Dainius Jucius
21.30 Iš ciklo „Susitikimas su kūrėjais“. Dalyvauja dailininkai prof. G. Kazimierėnas, V. Stančikas.
22.00 Protų mūšis. Tema – „Įdomieji viduramžiai“. Veda I. Ligionis.

Kitose erdvėse

19.00 Edukacinis užsiėmimas „Nuo Saulės iki Oršos – karinių pergalių paslaptis“ (vakariniai kazematai, salė prie kalėjimo).

20.00 Edukacinis užsiėmimas „Inkvizicija Viduramžiais“ (vakariniai kazematai, salė prie kalėjimo).

21.00 Edukacinis užsiėmimas „Viduramžių karyba“ (vakariniai kazematai, salė prie kalėjimo).

19.00–22.00 Edukacinis užsiėmimas „Kurkime mozaiką“ (dailininkė Rasa Zdanovičienė, vakariniai kazematai, II aukštas).

19.00–22.00 Edukacinis užsiėmimas „Mezgu riešines“ (kostiumo dizainerė Giedrė Valtaitė, vakariniai kazematai, II aukštas).

19.00 – 22.00 Edukacinis užsiėmimas „LDK kanceliarijos veikla“ (vakariniai kazematai, I aukštas).

20.00 – 22.00 Edukacinis užsiėmimas „Kuriu vitražą“ ( dailininkas-vitražistas N. Baublys, Kunigaikščių rūmai, XIX a. salė).

20.00–23.00 Strėlių mūšis pilies gynybiniame griovyje. Šaudymo iš lanko centras „Strėlė“.

Antrą dešimtmetį pradedantis renginys gausus įvairovės. Be programinių dalykų pilies erdvėse jūsų lauks ir daugiau veiksmo bei staigmenų.

Vienoje iš menių mažiems ir dideliems bus skaitomos pasakos apie karalius ir drakonus, kitoje – galėsite sulošti šachmatų partiją su pilies didiku ar su tapytoju pakalbėti apie viduramžių meną. Besidomintieji ugnies magija didžiajame kieme turės galimybę patyrinėti fakyrų įrankius bei pabandyti vieną ar kitą iš jų įvaldyti.

Amatininkai dalinsis savo amatų paslaptimis. Galėsite ir unikalų dirbinį įsigyti. Juk renginyje dalyvaus net trys juvelyrai: Kazimieras Barišauskas, Evaldas Babenskas ir Vaida Druskytė. Nepraeikite pro šalį, nestabtelėję prie Dvaro meistrų. Viską apie knygos istoriją, įrišimą ir kaip „pagydyti“ mylimą knygelę ar įrišti vertingą foliantą jums papasakos knygrišiai Rimas Supranavičius ir Kristina Litvinienė. Savo darbais, margų raštų įvairove džiugins juostų vyjėja Zita Onckulė, pynėja, audėja, verpėja Virginija Rimkutė nustebins žinių gelme, Vilniaus puodžių cecho meistrės Jurgita Radžiūnaitė, Laura Sodeikaitė ir pameistrė Ugnė Binkauskaitė gamins Vytauto Didžiojo laikais populiarią raugo keramiką. Galėsite stebėti, kaip iš degimo krosnies ištrauktas puodas merkiamas į raugą ir žavėtis ant dirbinio atsiradusiais raštais, o patikusį dirbinį ir namo parsinešti. Kaip natūraliomis priemonėmis nudažyti verpalus pasakos ir rodys gyvosios istorijos klubo „Leitgiris“ nariai Sigita Rukienė, Gerda Kvedaraitė, Vytautas Rukas ir jauniausia renginio dalyvė Austėja Rukaitė (2 metukų amžiaus). Vilnos vėlimo meną demonstruos Rita Juodkienė, o Trakų rajoninės bibliotekos darbuotoja Rasa Pavilionienė mokys skudurinę lėlytę susirišti. Žalvario papuošalų skrynią atvers ir Rimantas Ordinas.

Širdingai kviečiame pavakaroti Trakų pilyje!

Organizatoriai pasilieka teisę nežymiai keisti programą

Renginys mokamas:

6 Eur suaugusiems, 3 Eur vaikams, senjorams

Naujienos iš interneto