Visavertis darbas – saugus darbas

traku_rajono_herbas_uzr_sav_adm copyBalandžio 28-ąją – Pasaulinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena. Tarptautinės darbo organizacijos iniciatyva Pasaulinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena pirmąkart pažymėta 2001 metais. Šios dienos ištakos susijusios su Tarptautine darbe žuvusiųjų ir sužalotųjų atminties diena, kurią 1989 metų balandžio 28 dieną pirmąkart paminėjo JAV ir Kanados dirbantieji, ir kurią tarptautinių profesinių sąjungų organizacijų iniciatyva dabar pažymi daugiau kaip šimtas pasaulio šalių.
Tarptautinės darbo organizacijos duomenimis, kasmet du milijonai vyrų ir moterų miršta dėl nelaimingų atsitikimų darbe ar dėl susirgimų, susijusių su darbu – palyginimui, tai reiškia, kad per pusantrų metų išnyksta po šalį, gyventojų skaičiumi panašią į Lietuvą.
Pirminė nelaimingų atsitikimų darbe aplinkybių analizė rodo, kad įmonių atsakingi asmenys nevykdo būtinųjų darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų užtikrinimo. Organizuojant darbus gamybos, statybos, sandėliavimo, logistikos, transporto ar kitokios veiklos padaliniuose, neužtikrinama saugių veikimo būdų kontrolė. Ypač daug pažeidimų nustatoma statybvietėse atliekant darbus aukštyje, iškasose, tranšėjose, dirbant su darbo įrenginiais. Nelaimės rodo, kad daugelyje įmonių į tai žiūrima nereikliai, nekuriama sistema, kuri užtikrintų, kad darbų vadovai kompetentingai išaiškintų pavojų grėsmes ir reikliai įgyvendintų priemones jiems pašalinti, ypač mobiliose darbo vietose, kur nuolat keičiasi darbo sąlygos, bei dirbant pavojingus darbus.
Aukų statistika liudija, jog ekonominėje erdvėje dar nesuvokiama, kaip svarbu dirbti saugiai. Pasauline darbuotojų saugos ir sveikatos diena siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į nelaimingų atsitikimų darbe bei profesinių susirgimų prevencijos problemas, aktyviai skleisti saugaus darbo kultūros idėją. Ja diegiama nuostata, kad negalima darbo laikyti visaverčiu, jei jis nesaugus, jei dirbant rizikuojama savo ar kitų sveikata ir gerove. Ši diena ragina prisiminti, jog saugaus darbo kultūros diegimas reiškia daugelį išsaugotų gyvybių ir nesužalotų likimų.
Balandžio 28-oji – Pasaulinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena, dar sykį prieš 2016 -ųjų metų darbų sezoną ragina peržvelgti savo darbo vietas, įvertinti, kas jose nesaugu, kelia pavojų sveikatai ir ką galima padaryti, kad išvengtumėme traumų ir nelaimių.
Ta proga 2016 m. balandžio 27 d. 10 val. Trakų švietimo pagalbos tarnybos salėje (Birutės g. 42) rengiamas Pasaulinės darbuotojų saugos ir sveikatos dienos seminaras minėjimas – Valstybinės darbo inspekcijos Pavasario konsultacijų diena. Seminare dalyvaus LR Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus teritorinio skyriaus vyriausiasis darbo inspektorius Valentas Jakavonis ir vyriausioji darbo inspektorė darbo teisei Diana Leitaitė.
Inspektoriai atsakys į seminaro dalyvių paklausimus, konsultuos rūpimais darbuotojų saugos ir sveikatos klausimais, supažindins su norminių teisės aktų pasikeitimais bei naujausiomis aktualijomis.
Kviečiame aktyviai dalyvauti rajono įmonių vadovus, darbdaviams atstovaujančius ar įgaliotus asmenis, darbuotojų atstovus saugai ir sveikatai, darbuotojų saugos ir sveikatos specialistus, profesinių sąjungų vadovus bei visus kitus, kas neabejingas saugaus darbo kultūros skleidimui.

Valentas Jakavonis,
Valstybinės darbo inspekcijos
Vilniaus teritorinio skyriaus
vyriausiasis darbo inspektorius

Gintautas Paltanavičius,
Trakų rajono savivaldybės
darbuotojų saugos ir sveikatos specialistas

https://www.cvmarket.lt/

Naujienos iš interneto