Ansamblis „Prząsniczka“ paminėjo savo 35-metį

senkevicius
Bendroje nuotraukoje iš ansamblio „Prząsniczka“ 35-mečio – jo dalyviai ir svečiai


Lentvario Henriko Senkevičiaus gimnazijoje dainų ir šokių ansamblis „Prząsniczka“ šventė 35-ąjį savo kūrybinės veiklos jubiliejų ir pristatė ypatingą programą.

 Ar 35 metai yra daug? Žvelgiant į pasaulio istoriją, tai yra tik maža dalelytė. Žvelgiant į žmogaus gyvenimą, tai dažniausiai yra branda ir vieni gražiausių gyvenimo metų. O kalbant apie kolektyvą – tai net kelios kartos, kurios sujungtos vienu stipriu ryšiu –  meile dainai ir šokiui.

„Prząsniczka“ – vienas iš seniausių lenkų dainų ir šokių ansamblių Trakų rajone, įkurtas 1980 metais Lentvario 1-ojoje vidurinėje mokykloje tėvų, mokinių ir mokytojų iniciatyva. Kolektyvo vadovu tapo nusipelnęs Vilniaus krašto chorvedys Vladyslavas  Korkuc, choreografu Romanas Rotkevič. Pirmasis koncertas  buvo surengtas 1981metų kovo 8-osios išvakarėse.

Nuo pirmųjų savo veiklos dienų ansamblis buvo ir vis dar yra lenkų tautos tradicijų ir folkloro  puoselėtojas. Ansamblio repertuarą sudaro Lenkijos regionų liaudies dainų ir šokių siuitos, lenkų ir lietuvių tautiniai šokiai, dainos bei Vilniaus krašto folkloras. Per visą savo gyvavimo istoriją ansamblis sėkmingai pasirodė įvairiuose Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Ukrainos miestuose.

Pastaruoju metu kolektyve yra apie 70 narių. Chorui jau 20 metų  vadovauja  Edvardas Mogilnickis, o šokių grupėms – buvusi ansamblio „Prząsniczka“ šokėja Agnė Sinkevičiūtė.

 „Prząsniczka“ noriai dalyvauja įvairiuose miesto, rajono ir šalies  festivaliuose bei konkursuose, garsindama ne tik lenkų tautinę  bendriją Vilniaus krašte, bet ir Lietuvos valstybės vardą. Pats  kolektyvas nebūtų toks tvirtas ir taip toli nukeliavęs, tiek visko pasiekęs, jei ne kiekvienas vadovas, prisidėjęs prie šios istorijos. Tai žodžiai, kuriuos norėjosi ištarti kiekvienam, atėjusiam į jubiliejinį „Prząsniczkos“ koncertą, kuris ne vienam priminė dienas, kuomet jis pats arba jo vaikai sukosi šokio sūkuryje ir dainavo.

Ansamblio jubiliejaus proga sukurta programa sužavėjo ne tik šeimininkus bet ir svečius, o jų buvo nemažai: Jaroslavas Narkevič – Seimo narys, Seimo Pirmininko pavaduotojas,  Juzefas Kviatkovski – Seimo narys,  Marija Puč – Trakų rajono savivaldybės mero pavaduotoja, Teresa Solovjova – Trakų rajono savivaldybės tarybos narė, Ieva Skaistytė – Lentvario kultūros rūmų direktorė, rajono ansamblių  meno vadovai.
Svečiai negailėjo ne tik gražių žodžių ansambliečiams, jų vadovams bei mokyklos vadovams, bet ir dovanų. J. Narkevič dovanojo ansambliui išvyką į Lenkiją, M. Puč rajono savivaldybės vardu – 300 erų čekį ansamblio kostiumų atnaujinimui, kiti ansambliai „pasaldino gyvenimą“ skanėstais. Tėvai taip pat dovanojo kolektyvui didžiulį tortą su fejerverkais.

Nuoširdžiai dėkojame  visiems prisidėjusiems prie šventės organizavimo bei už dovanas.

Koncertą stebėjusieji neturėjo laiko žvalgytis, nes šokis keitė šokį, o dainos priminė apie dainingąjį mūsų kraštą. Juk tik tokių susibūrimų ir jubiliejinių koncertų metu gali suvokti, jog jaunimas myli dainą, šokį ir žiūrovus, kuriems atiduoda save. Šie besišypsantys veidai ir atviros širdys negali palikti abejingų. Per trisdešimt penkerius metus keitėsi kolektyvo nariai, tačiau vertybės išliko tos pačios, o draugiškumas buvo ir išliko „Prząsniczkos“ vizitinė kortelė.

Regina Sinkevičienė,
Lentvario Henriko Senkevičiaus gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Naujienos iš interneto