Riebalus tirpdanti sportininkų gudrybė, kuria gali pasinaudoti kiekvienas

imageJeigu negalite pradėti dienos neišgėrę karštos kavos, turime gerą žinią. Jūs tik per vieną žingsnį nuo mažos liekninančios gudrybės, kurią naudoja profesionalūs sportininkai visame pasaulyje.
Nedaug kas žino, tačiau tobula figūra yra ne tik sveikos mitybos ir sporto, bet taip pat kofeino nuopelnas. O reikiamas jo kiekis yra paprastame juodos kavos puodelyje. Tačiau ką visgi daro kofeinas, jog jam neatsispiria sportininkai?

Mažina raumenų skausmą
2009 m. Ilinojaus universiteto mokslininkai nustatė, kad išgėrus vieną puodelį kavos likus valandai iki treniruotės, sumažėja raumenų skausmas treniruotės metu. Todėl galite atlikti daugiau jėgos pratimų, greičiau ir ilgiau judėti kardio užsiėmimuose. Atsiminkite, kad neturėtumėte viršyti vieno puodelio kavos arba kitaip – 230 ml.

Pagreitina medžiagų apykaitą
Kofeine esanti veiklioji medžiaga riebalines ląsteles naudoja kaip energijos šaltinį. Tyrimais įrodyta, kad prieš treniruotę išgertas kavos puodelis padeda sudeginti 15 % daugiau kalorijų, spartina kraujotaką ir suaktyvina raumenų veiklą.

Didina ištvermę
Geriant kavą prieš treniruotes, didėja jūsų ištvermė. Vartojant angliavandenius ir kofeiną raumenų glikogeno kiekis po instensyvios treniruotės padidėja net iki 66% lyginant tik su angliavandenių vartojimu. O glikogenas kaupia energiją raumenyse, todėl kitos treniruotės metu galite ilgiau ir sunkiau mankštintis.

Gerina dėmesio koncentraciją
Kava pasižymi antioksidantinėmis savybėmis, kurios suaktyvina smegenų veiklą ir gerina atmintį, todėl treniruotės metu padidėja dėmesio koncentracija ir galite efektyviau atlikti pratimus.

BET.
Kai kažkas atrodo per gerai, kad būtų tiesa, taip ir yra. Gerasis kavos poveikis trunka tik apie valandą – organizmas pamiršta, kas buvo į jį taip rūpestingai supilta ir vėl persijungia į miego režimą. Dėl to namie išgertas kavos puodelis gali suteikti energijos nuvažiuoti iki sporto klubo, tačiau treniruotei jos nebeliks.
Norintiems išnaudoti trumpalaikę kavos galią, lieka keli variantai. Arba atlikti savo mankštą užsukus į kavinę, arba įprasti susipilti kavą į termosą ir ją išgerti likus pusvalandžiui iki mankštos. Tai gali tapti maloniu įpročiu, tik būtinai pasidomėkite, kaip turi atrodyti geras termosas, kad gėrimas neišsilietų rankinėje, sportiniame krepšyje ar neatvėstų.
Taigi, sportininkų paslaptį jau žinote, kava garuoja. Termosą į krepšį ir pirmyn sportuoti! Tik ar tai viskas?

O kaip gerti kavą sportuojant?
Nors kava yra degalai jūsų raumenims, jais negalima piktnaudžiauti. Stenkitės laikytis kelių pagrindinių taisyklių:
• Vartokite atsakingai. Didžiausias rekomenduojamas kavos kiekis, norint pagerinti sporto rezultatus – 6 mg kofeino 1 kg kūno svorio.
• Nenaudokite cukraus, sirupo ar kremų. Jeigu nesate juodos kavos mėgėjas, pasiskaninkite ją migdolų pienu ar cinamonu.
• Laikykitės pastovumo. Kūnas pripranta prie suvartojamo kofeino kiekio, todėl, pradėję gerti du kavos puodelius per dieną, laikykitės šios tvarkos. Padidinus suvartojamo kofeino kiekį, organizmas nebepasitenkins mažesne doze.
• Stenkitės negerti kavos likus 6 valandoms iki miego.
• Klausykitės savo kūno – kofeinas neturi tapti pagrindiniu energijos šaltiniu. Galbūt esate pavargę dėl prastos mitybos, mažo miego ar per didelio aktyvumo. Tuomet kofeinas nepadės jūsų kūnui, bet dar labiau jį nualins.

Naujienos iš interneto