Ekskursija žvaigždžių taku

Pasaulinės Žemės dienos proga Lentvario kultūros rūmai, norėdami paskatinti jaunuosius lentvariečius domėjimusi senovės lietuvių pasaulėjauta, žemės ir dangaus kūnų suvokimu bei poveikiu mūsų senolių kasdieniame gyvenime, organizavo įspūdingą ekskursiją į Lietuvos etnokosmologijos muziejų.

Kelionėje dalyvavo Lentvario Motiejaus Šimelionio, „Versmės“ gimnazijų mokiniai, pedagogai ir vaikų globos namų auklėtiniai.

Futuristinės išvaizdos etnokosmologijos muziejus įsikūręs Kulionių kaime, Molėtų rajone, iš trijų pusių apsuptas Želvos ežero. Jo entuziastingi kūrėjai – astronomas Gunaras Kakaras ir etnologas Libertas Klimka. Muziejaus pastatas turi „skraidančios lėkštės“ formą, kurio architektūroje atsispindi kosminio pasaulio medžio įvaizdis. Šio medžio šaknyse – į kalvą kylančioje požeminėje galerijoje – išsidėsto ekspozicija, o kalno viršūnėje medžio kamienu, bokštu kylame į viršų.

Ekskursijos metu požemine galerija visi, pakerėti paslaptingos prietemos bei vaizdų,  kilome vis aukščiau žvaigždžių taku, pereidami iš vienos ekspozicijų salės į kitą. Penkiose salėse buvo pristatomi skirtingi žmonijos ryšiai su kosminiu pasauliu – senieji etniniai ryšiai, pasaulio matavimai, kalendoriai, astronomija, kosmonautika, nežemiškos gyvybės paieška, mūsų civilizacijos ateities galimybės.

Kiekvienoje salėje mes daug ką išgirdome apie senovės lietuvių pasaulio suvokimą, gyvenimo ritmą pagal saulę. Sužinojome, kaip senovėje,  neturėdami šiuolaikinių kalendorių, žmonės skaičiavo mėnesius, dienas. Pamatėme pirmuosius senovinius kalendorius, žyminčius svarbiausius metų žemės darbus, kalendorines, šeimos šventes – saulės ir mėnulio kalendoriaus, kuris yra Birutės kalne, maketą bei saulės formos kalendorių, kuriame vaizdingai pažymėti ne tik kalendoriniai įvykiai, bet ir 12 zodiako ženklų, – visa tai sudomino bei pritraukė ekskursijos dalyvių dėmesį. Ypatingo susidomėjimo sulaukė tikri meteoritų gabalėliai. Visi pasistengė palaikyti gana sunkų ir šaltą dangaus kūno gabalėlį savo rankose bei pajausti kosminį ryšį.

Ekskursijos pabaigoje pamatėme dokumentinį filmuką apie visatą bei planetas besisukančias kartu su mūsų planeta Žeme aplink didžiausią dangaus kūną – Saulę. Dar kartą teko įsitikinti, kokia didelė ir plati mūsų visata ir kokia maža, bet nuostabi mūsų planeta Žemė, kurioje gyvename. Kitos tokios planetos, turinčios gyvybę, saulės sistemoje nėra, todėl turime ją saugoti  bei puoselėti.

Mūsų žemės nepakartojamu vaizdu turėjome progos pasigrožėti, įkopę į 30 m aukščio bokšto viršūnę, kurioje pasižvalgėme ežeringomis Molėtų krašto apylinkėmis. Atsivėrė įspūdingas vaizdas:  6 ežerai, Labanoro girios panorama, iš akmenų sudėtas senovės lietuvių kalendorius.

Pilni įspūdžių ir žinių apie kosmoso ir žmonių ryšį keliavome į bokštą stebėti saulės vienu didžiausių Europoje teleskopu. Edukacijos vedėjas vaizdžiai papasakojo apie karščiausią dangaus kūną, apie žemės magnetinį lauką bei jo poveikį.

Daug pamatę ir išgirdę  visi grįžo puikios nuotaikos, įspūdžių, žinių bei didelio noro dar kartą pasivaikščioti žvaigždėtu taku.

Dėkojame edukacinės išvykos rėmėjams Trakų rajono savivaldybei bei partneriams Lentvario seniūnijai.

Viktorija Šamatovičienė,
Lentvario kultūros rūmų renginių koordinatorė

 Akimirkos iš ekskursijos į Lietuvos etnokosmologijos muziejų. Lentvario kultūros rūmų nuotr.

Naujienos iš interneto