Trakų autobusų stoties rekonstrukcija skatins naują požiūrį ir investicijas

Kovo 17 dieną vykusiame susitikime su Trakų rajono savivaldybės valdžios atstovais ir specialistais aktyviai dalyvavo ne tik Trakų, bet ir rajono gyventojai. Susitikimo dalyviai susipažino su Trakų autobusų stoties rekonstravimo projektiniais pasiūlymais, kuriuos pateikė UAB „Trastas“ savininkas Darius Nedzinskas,  pasisakė ir diskutavo.

Šį susitikimą daugelis galėjo stebėti internetu, tiesiogiai prisijungę per Trakų rajono savivaldybės svetainę.

D. Nedzinskas pristatė Trakų autobusų stoties rekonstravimo projektinius pasiūlymus, kuriuose numatyta 200 kv.m dydžio autobusų stotis su visa reikiama infrastruktūra ir užtikrintomis eismo saugumo priemonėmis, viešaisiais tualetais, galimybėmis įrengti dviračio nuomos ir elektromobilių pakrovimo punktus, Trakų turizmo informacijos centro filialą ar informacinius stendus (planuojamas investicijų dydis 350 000 Eur be PVM).

Prekybos centro „Rimi“ pastate būtų įrengta kavinė, vaistinė ar knygynas. Įgyvendinus pagal šiuos projektinius pasiūlymus rengiamą autobusų stoties rekonstrukciją, būtų sukurta 50 darbo vietų, savivaldybės biudžetą nuolat papildytų mokami žemės ir nekilnojamo turto mokesčiai (apie 30–40 tūkst. eurų per metus), įrengtos 63 papildomos automobilių parkavimo vietos.

Buvo pateikti analogišku principu rekonstruotų autobusų stočių pavyzdžiai Kėdainiuose, Varėnoje, Skuode, Šiauliuose, Klaipėdoje, Palangoje, Kaune ir kt.

Šio projekto įgyvendinimui reikia sudaryti: teritorijų planavimo proceso inicijavimo, paramos Trakų rajono savivaldybei (100 000 eurų parama būtų panaudota šalia stoties esančios pakrantės sutvarkymui), sklypų mainų ir nuomos su prekybos centru, sutartis. Taip pat reikės atlikti detaliųjų, bendrųjų ir specialiųjų planų pakeitimus. Planuojamo projekto įgyvendinimo išlaidas finansuos ir įgyvendinimo procesą organizuos UAB „Trastas“, kuriam investicijos atsipirks per 14 metų.

Susitikimo metu buvo pateikta įvairių klausimų ir pasisakymų.

„ Dėl fiskalinės drausmės įstatymo, paskolų limitų apribojimo pagal patvirtintą biudžetą rajono savivaldybė neturi galimybių autobusų stotį rekonstruoti savo jėgomis. Jeigu pritartume ir įgyvendintume mums pateiktą iniciatyvą, pasikeistų ir kitų investuotojų, verslininkų požiūris į Trakus,   sulauktume daugiau naudingų investicijų“, – sakė rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė.

Savivaldybėje vykusiame susitikime buvo pastebėta, kad vasarą Trakų prekybos centrai perpildyti ir dėl turistų gausos miesto gyventojams tenka laukti ilgose eilėse. Dauguma pasisakiusių Trakų  ir rajono gyventojų sveikino iniciatyvą rekonstruoti autobusų stotį ir siūlė visiems bendradarbiauti, atsiriboti nuo asmeninių interesų. Niekam nekilo abejonių, kad stoties būklė apgailėtina ir ją reikia renovuoti, tad buvo raginama institucijas susitarti  ir pasiekti kompromisą.

UAB „Trakų autobusai“ valdybos pirmininkas Jonas Kietavičius prisiminė, kaip prieš 7 metus Lentvaryje atsidarant „Norfos“ prekybos tinklo parduotuvei, konkurentų prekybos tinklas priešino bendruomenę. Jo nuomone, dabar akivaizdus ir Trakų prekybos centrų, politikų konfliktas, dėl kurio vėliau nukenčia gyventojai.

UAB „Trakų autobusai“ direktorius Vytautas Karnila, Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos  direktorė Jolanta Martyncevienė, Trakų turgaus prekeivių asociacijos pirmininkė Ingrida Karpičienė, kiti pasisakiusieji projektinius siūlymus vertino teigiamai. Kalbant apie architektūrinę objekto išraišką,buvo pastebėta, kad tai pirminis investuotojų pasiūlymas, kuris bus derinamas, tobulinamas toliau  rengiant dokumentus.

Laukia ilgas ir nelengvas kelias, kuriuo investuotojas turės eiti laikydamaisis teisės aktų, konsultuodamasis su įvairių sričių specialistais.

E. Rudelienė dėkojo visiems dalyvavusiems susitikime, džiaugėsi gyventojų aktyvumu, taip pat išreiškė viltį, kad projektą pavyks įgyvendinti, juolab, kad dauguma miesto ir rajono gyventojų palaiko šią iniciatyvą.

Visą susitikimo įrašą galite žiūrėti prisijungę http://193.219.11.5/jd710/Player.aspx?MeetingID=88&SessionName=Susitikimas+su+Trak%c5%b3+miesto+bendruomene&intFullMeeting=1

Dominyka Dubauskaitė, 
Trakų rajono savivaldybės merės patarėja

Akimirkos iš rajono savivaldybėje vykusio susitikimo dėl Trakų autobusų stoties rekonstrukcijos. D. Dubauskaitės koliažas.

Naujienos iš interneto