- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Smagu ŠITAM DIDELIAM BŪRY Vievio kultūros centre

Penkis sausio ir vasario savaitgalius Vievio kultūros centre vyko vakarų ir popiečių ciklas „Šitam dideliam būry“. Dvylika kultūros centre veikiančių  mėgėjų meno kolektyvų ir būrelių išradingai ir patraukliai demonstravo tai, ką išmoko per jau įpusėjusį kūrybinį sezoną.

Scena is spektaklio PALANGOS LIUTAS [1]
Scena is spektaklio PALANGOS LIUTAS

 Koncertų maratoną pradėjo liaudies muzikos kolektyvų koncertas.  Kaimo kapela „Pylimėlis“ (vad. Onutė Nenartavičienė) iškart „užkrėtė“ gera nuotaika. Greta ne vienerius metus grojančių Simonos Nenartavičiūtės, Danguolės Strignatavičienės, Živilės Vaitkevičienės, Aldonos Mincevičienės, kitų moterų kapeloje muzikuoja ir mažieji – Evita Vaitkevičiūtė, Egidijus Loiba. Simpatiškosios tautinių šokių kolektyvo „Verpstė“ moterys (vad. Nijolės Leonavičienė) dovanojo žiūrovams „Volungę“, „Gumbinę“, „Transkverą“. Ansamblio „Ievaras“ (vad. Drąsa Ramanauskienė) atliekamų dainų ne tik klausėsi, bet ir dainavo visa salė. Beje, trys kolektyvai švenčia savo veiklus jubiliejus. „Pylimėlis“ ką tik paminėjo 15 metų kūrybinės veiklos sukaktį, „Verpstės“ laukia penktasis gimtadienis, o „Ievaras“ vasarą švęs jau 20-ties metų jubiliejų.

 Gražus vakaro akcentas buvo floristikos būrelio pravesta pamokėlė: vadovė Giedrė Tartėnienė ir būrelio narės Daiva Steponkienė ir Rasa Voičinaitė demonstravo, kaip iš visai po ranka esančių gamtos medžiagų pasigaminti originalią žvakidę. Floristikos būrelį virš trisdešimties narių.

Du dramos būreliai (vad. Vanda Bukėnienė) – suaugusiųjų (dar neturintis pavadinimo) ir jaunimo „Gimnazistai“, tik prieš metus subūrė vaidybą pamėgusius vienviečius, jau pelnė miestiečių simpatijas. Pernai pastatyta Žemaitės komedija „Trys mylimos“ –  tapo puikiu startu ir stimulu būrelio nariams toliau kurti. Parinktų pjesių pastatyme entuziastingai dalyvauja visi būrelių nariai, ne tik atlikdami gautus vaidmenis, bet ir siūlydami interpretacijos niuansus, patys kurdami dekoracijas, sceninius kostiumus, garso takelį. Šįsyk „Gimnazistai“ vaidino pasaką „Auksinė žuvelė ir trys jos norai“, suaugusieji – K. Sajos komediją „Palangos liūtas“. Žiūrovai entuziastingai priėmė nuotaikingas pjeses ir gausiais aplodismentais dėkojo aktoriams Daliai Charūnienei, Mykolui Krasnickui, Antanui Anskaičiui, Vandai Bukėnienei, Irenai  Petrusevičienei, Almai Sinkevičienei, Danguolei Gaubienei, Lukui Jančiauskui, Marinai Rasputnai, Lukui Paškevičiui, Neilui Žarskui, Žilvinui Prokudai, Sandrai Andriuškevičiūtei, Rūtai Žukauskaitei, kitiems būrelio nariams. Dramos būrelių laukia gastrolės Elektrėnų savivaldybės seniūnijose ir naujos pjesės – H. Hargerup „Arbata su citrina“ – repeticijos. O Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga mūsų aktoriai ir vadovė ruošia premjerą – meninę kompoziciją „Iš praeities į dabartį. Vievis“.

Ne paslaptis, kad vieviečiai mėgsta chorinę muziką. Vievio kultūros centre veikia trys chorai. Jie ir pakvietė į trečiajį ciklo koncertą – chorinės muzikos vakarą, kuriame dainavo Vievio trečiojo amžiaus universiteto choras, moterų choras „Vieva“ ir kamerinis choras „Con moto“. Vakaro metu Vievio TAU choras atliko pluoštą dainų apie Lietuvą, „Vieva“ parengė ne tik B. Gorbulskio dainų programą, bet atliko ir Čigonų chorą iš Dž. Verdžio operos „Trubadūras“. „Con moto“ džiugino įtaigiai ir profesionaliai atliekamais kūriniais iš įvairių kolektyvo koncertinių programų. Koncertą paįvairino Onutės Ratkevičienės ir Justino Rinkevičiaus dueto, solistų  Marinos Rasputnos (Europos savanorių tarnybos savanorės, jau pusmetį dirbančios Vievio kultūros centre), Justino Rinkevičiaus, atliekamos lietuvių liaudies ir ukrainiečių liaudies dainos. Pasakodama kiekvieno kolektyvo kūrybinę biografiją visų trijų chorų vadovė Audronė Stepankevičiūtė ragino klausytojus prisijungti prie bet kurio iš chorų, tapti „dainuojančio Vievio dalimi“.

Vievio lėlių teatro studija „Vievukas“, vadovaujamas Bronės Marijos Braškytės jau sukaupė trijų metų kūrybinės veiklos stažą. 2014 m. tuometinis vaikų lėlių teatriukas „Vievukas“ tapo Lietuvos vaikų lėlių teatrų festivalio-konkurso „Molinukas“ laureatu. Šiemet „Vievukas“ vėl dalyvaus konkurse. Studijoje šį sezoną veikia dvi grupės – vaikų ir suaugusiųjų, kuriuos šįkart įspūdingą šešėlių pjesę „Eglutė“ H. K. Anderseno pasakos motyvais ir smagų vaidinimą „Pasaka apie pelytę Sūrytę“. Žiūrovai plojo ir studijos vadovei – išradingai režisierei bei lėlių kūrėjai Bronei Marijai Braškytei, ir aktoriams Danguolei Gaubienei, Kotrynai Sedleckaitei, Lėjai Apanavičiūtei, Mingailei Čirvinskaitei, Danielei Dergačiovaitei, kitiems studijos dalyviams.

Penktasis mėgėjų meno kolektyvų koncertas vyko paskutinį žiemos šeštadienį. Spektaklį „Pelenė“ pagal S. Prokofjevo muziką rodė vaikų šokio teatras (vad. Dijana Petkevičienė).  2015 m. pabaigoje Vievio kultūros centras įgyvendino projektą „Pasimatuok puantus“, kuris ir davė pradžią naujo būrelio susikūrimui, kurį lanko daugiau kaip 30 vaikų. Puotoje grakščiai sukosi Pelenė ir Princas (Vėtra Bliūdžiūtė ir Ignas Muškieta), rūmų Damos ir Ponai, pamojavusi burtų lazdele Pelenę į puotą rengė Fėja (Kotryna Sedleckaitė), vargšę našlaitę skriaudė temperamentingosios Pamotė (Mingailė Čirvinskaitė) ir jos Dukros (Lėja Apanavičiūtė ir Raminta Stankevičiūtė), žvaliai Princo įsakymus skelbė Šauklys (Emilija Narbutaitė) ir jo padėjėjai, apie artėjantį vidurnaktį įspėjo Laikrodis (Augustė, Akvilė, Sandra, Veronika, Urtė, kitos mergaitės). Tikrai spalvingą spektaklį žiūrovai įvertino gausiais aplodismentais ir mažiesiems atlikėjams išsakytais komplimentais. Kad pakili nuotaika neišsisklaidytų, vokalo studijos „Legato“ vadovė Jūratė Čechavičiūtė su savo auklėtiniais atliko ištraukas iš muzikinio spektaklio „Kalėdų kelionė“.

Mieli vieviečiai, kultūros centre jūs esate laukiami ne tik kaip žiūrovai ir klausytojai. Įsitraukę į mėgėjų meno kolektyvų ir būrelių veiklą jūs rasite puikią terpę saviraiškai ir prasmingam  laisvalaikio praleidimui. Laukiame Jūsų!

Lėlių teatro studija VIEVUKAS. [2]
Lėlių teatro studija VIEVUKAS.

Audronė STEPANKEVIČIŪTĖ,

Vievio kultūros centro direktorė