Apatinis trikotažas. Nuo erotikos iki politikos

Apatinis trikotažas dabar dažnai asocijuojamas ne tik su būtinybe, higiena, patogumu, tačiau ir seksualumu. Bėgant metams apatinis trikotažas tapo vis atviresniu, intriguojančiu, o kartais ir gluminančiu. Dabar apatinis trikotažas nuo savo pirmtakų skiriasi kaip diena ir naktis, o bėgant metams mados pokyčiai susilaukdavo ne tik visuomenės, tačiau ir politikų dėmesio. Anot internetinės apatinio trikotažo parduotuvės lilu.lt vadovės Jurgitos Alūzienės: „apatinio trikotažo madai įtakos turėjo ne tik jų dizaineriai, tačiau ir politinės situacijos, besikeičiantys žmonių poreikiai bei požiūris į seksualumą“.

Pati pradžia

Pirmieji apatinio trikotažo stiliai toli gražu nepriminė to, kuo jį laikome dabar. Dar XIX a. pabaigoje XX a. pradžioje apatinis trikotažas dažnai uždengdavo tiek pat kūno, kiek dabar užima į naktinį klubą traukiančių panelių suknelės. Tiesa, tai nereiškia, jog jis nebuvo seksualus ir itin uždaras. Kad ir kiek konservatyvesnis, tuo metinis apatinis trikotažas žavėjo savo elegancija ir tikrai nevengė išryškinti merginų linijų.

1890-1900 apatiniai
Šaltinis: http://www.stylist.co.uk/fashion/a-brief-history-of-underwear

 

apatiniai 1930
Šaltinis: http://thedarkwoods.free.fr/jo201007.htm

Tiesa, netruko ir kiek labiau ekstravagantiškų stilių. Štai 1930 metais Ferrero Paris pristatė gan atviras, minimalistines liemenėles, kurios susilaukė ne tiek pasisekimo, kiek dėmesio. Nors pats dėmesys kartais būna jau nemaža sėkmė.

http://thedarkwoods.free.fr/jo201007.htm

 

 

Šiuolaikinio seksualumo užuomazgos

Apatinis trikotažas labiau primenantis šiuolaikines madas pasirodė dar antroje XX a. antroje pusėje, kai pradėjo populiarėti atskiri liemenėlių bei kelnaičių stiliai, nėriniuoti raštai, įvairesnės, ryškesnės spalvos. Vis daugiau dėmesio skiriant reklamai apatinis trikotažas po truputį tapo vis labiau matomas spaudoje, lauko reklamose, o neatskiriama jo dalimi tapo ir itin patrauklūs modeliai. To metinių dizainerių darbais tikriausiai nevengtų pasipuošti ir šių laikų madas sekančios moterys. 

AA a. 2 puse apatinis trikotazas
Šaltinis: http://www.stylist.co.uk/fashion/a-brief-history-of-underwear

 

Vyrų tendencijose intrigos mažiau

Kaip yra moterys, šimtmečiu anksčiau vyrai dėvėjo kiek kuklesnį apatinį trikotažą. Gan plačios ir aukštos kelnaitės ir balta aptemta maikutė gali būti pastebėti ne viename XX a. pradžios ar vidurio filme. Tiesa, dalis vyrų, skirtingai nei moterys, liko ištikimi ir senesnio kirpimo apatinių trikotažo madai.

vyru apatiniai XX a pradzia
Šaltinis: http://blog.jockey.com/80th-anniversary-brief/ bei http://www.ipernity.com/doc/57114/2456573

 

 

Faktas, jog XXI a. atsirado ir kur kas daugiau diskusijų susilaukusių vyriško apatinio trikotažo modelių. Daugiau dėmesio pradėta skirta seksualumui pabrėžti, o kai kurie modeliai savo atvirumu net ir suglumina. Per pastaruosius kelis dešimtmečius pasirinkimo laisvė vyrų apatinio trikotažo rinkoje išaugo tikrai gana ženkliai ir kiek atitolo nuo klasikinio stiliaus. Tačiau nors senosios vyriško apatinio trikotažo mados kartais kelia šypseną, labai panašaus klasikinio ir kokybiško dizaino trikotažo galima įsigyti ir šiais laikais.

Modernus vyriski apatiniai

Teisė ir politika

 

Apatinio trikotažo reklamos neišvengiamai vaizduoja nemažai nuogo kūno, o dažnai turi ir nemažai erotinių elementų. Nenuostabu, jog nemažai tokių reklamų buvo uždraustos, prieš tai susilaukę ir kritiškų visuomenės žvilgsnių. Štai Didžiojoje Britanijoje buvo užrausta Agent Provocateur apatinio trikotažo reklama su pasaulino garso dainininke bei aktore Kylie Minogue. Tiesa, šios reklamos draudimas nuostabos per daug nekelia – erotikos elementų čia tikrai daug.

https://www.youtube.com/watch?v=jL1ND1U4Ud8

Apatinio trikotažo reklamos kritikos sulaukdavo ir anksčiau. 1998 metais buvo uždrausta ir vieno didžiausių apatinio trikotažo gamintojo Schiesser televizinė reklama.

https://www.youtube.com/watch?v=LVI3xyXESPg

Apatinio trikotažo industrija pro akis neprasmuko ir dabartiniam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Siekiant sumažinti pigaus ir nekokybiško apatinio trikotažą nešiojimą Rusijoje, dar 2014 metais pačioje Rusijoje, Baltarusijoje bei Kazachstane įsigaliojo įstatymas neleidžiantis importuoti, gaminti ar parduoti apatinio trikotažo, kurio sudėtyje būtų mažiau nei 6% procentai medvilnės. Tiesa, šis žingsnis kritikos susilaukė tiek iš minėtuose šalyse gyvenančių moterų, tiek ir iš politikos apžvalgininkų, teigusių, jog šis draudimas – tai dar vienas būdas parodyti savo įtakos sferą buvusiose sovietų sąjungos valstybėse.

Tendencijos šiandien

Šiomis dienomis apatinio trikotažo stilių ir netgi tipų galime rasti itin daug. Anot lilu.lt vadovės moterys vis daugiau dėmesio skiria apatinio trikotažo patogumui, kokybei ir subtilumui. Į madą grįžta ir labiau vintažinio stiliaus apatinis trikotažas su daug nerinukų ir jis tikra neturi būti itin atviras, kad būtų seksualus. Seksualu tai, kas subtilu. Tai nesunku pastebėti ir iš vienos didžiausių apatinio trikotažo parodos CurveNY, kur garsiausi apatinio trikotažo prekiniai ženklai pristato ateinančio sezono prekes.

 

Naujienos iš interneto