Lentvario bendruomenei priminta apie širdies ligų profilaktiką Lentvario seniūnijoje įvyko bendruomenės popietė „Širdies ir kraujagyslių ligos bei jų prevencija“.

foto ne is renginio

Apie riziką

2014 m. Lietuvoje vyresnių nei 65 metų gyventojų dalis buvo per 18 proc., o vaikų iki 14 metų – mažiau nei 15 proc. Tai senėjančios visuomenės požymiai. Tikėtina lietuvių gyvenimo trukmė 2012 m. buvo 74,1, o ES vidurkis – 79,2 metų. 2011 m. duomenimis, 100 tūkst. Lietuvos gyventojų teko 1269 mirtys nuo širdies ir kraujagyslių ligų, o tai yra daugiausiai ES. Lietuvoje 30 proc. neįgalumo ir netekto darbingumo atvejų nulemta segamumo širdies ir kraujagyslių ligomis; 2014 m. iš visų mirusių vyrų 47 proc. mirė nuo širdies ir kraujotakos sistemos ligų, o moterų – 64,9 proc. Tai dažniausia suaugusiųjų mirties priežastis ne tik Lietuvoje, bet ir daugumoje išsivysčiusių šalių. Ligos „žudikės“ – tai širdies nepakankamumas, infarktas, insultas.

Duomenis apie sergamumą lentvariškiams pateikusios Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro ir Varėnos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės taip pat priminė, jog tik trečdalis gyventojų žino, kad didžiausią grėsmę žmogaus sveikatai kelia širdies ir kraujagyslių ligos. Ypač vyresnio amžiaus žmonėms vertėtų susirūpinti dėl riziką susirgti didinančių veiksnių: rūkymo, antsvorio, arterinio kraujospūdžio padidėjimo, nejudraus gyvenimo būdo. Rugsėjo 27-ąją, minint Pasaulinę širdies dieną, Lietuvos širdies asociacija ragino rinktis gyvenseną, kuri būtų kuo palankesnė sveikatai ir širdžiai. Šiųmetis Pasaulio širdies federacijos šios dienos šūkis bei priminimas visuomenei yra „Širdžiai sveiki pasirinkimai kiekvienam ir visur!“.

Bendraukite su šeimos gydytoju

Visuomenės sveikatos specialistų susitikimo su Lentvario bendruomene metu priminta ir apie profilaktines sveikatos patikras. Jeigu esate vyras nuo 40 iki 55 metų arba moteris nuo 50 iki 65 metų amžiaus, galite savo širdies ir kraujagyslių sistemos būklę bei sveikatą pasitikrinti nemokamai. Toks profilaktinis ištyrimas atliekamas vieną kartą per metus, tereikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Įvertinęs individualius rizikos veiksnius, gydytojas jums sudarys individualų širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos planą, bus atlikti reikiami tyrimai.

Sveikatos labui

Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, jog laiku pakeitus gyvenimo būdą galima užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms ir 50 proc. su jomis susijusių mirčių. Kai kurių tyrimų duomenimis, tinkama gyvensena gali padėti išvengti iki 90 proc. visų susirgimų širdies ir kraujagyslių ligomis.

Rūkymas, nesubalansuota mityba, psichoemocinio streso nevaldymas daro stiprią neigiamą įtaką širdies sveikatai. Vartojant nevisaverčius, perdirbtus maisto produktus bei ignoruojant šviežius vaisius ir daržoves, nepasinaudojama viena iš galimybių mažinti riziką sirgti ligomis „žudikėmis“.

Gyvensena, padedanti palaikyti optimalią kūno masę, yra vienas iš širdies ligų prevencijos būdų.

Renginyje dalyvavusiesiems atlikti kūno masės indekso (KMI) testai, vertintas kraujospūdis, mokytasi mankštos pratimų, vyko įdomi diskusija.

Renginį organizavo Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro ir Varėnos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija

Naujienos iš interneto