- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Žydų gelbėtojai liudija žmogiškumą

Prezidentė įteikia Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius. [1]

Antradienis, rugsėjo 22 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Žydų genocido atminimo dienos proga apdovanojo Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi asmenis, kurie, nepaisydami mirtino pavojaus sau ir šeimai, Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjo žydus nuo nacių genocido.

„Didžiuojamės drąsuoliais, sugebėjusiais paminti egoizmą, nepaisyti savisaugos instinkto ir padaryti, kaip atrodė, neįmanomus dalykus. Dabar galime pasakyti, kad tai buvo neįkainojama“, – sakė šalies vadovė.

Pasak Prezidentės, padėti nacių persekiojamiems žmonėms buvo nepaprastai kilni, žydus per Antrąjį pasaulinį karą gelbėjusių lietuvių misija. Ji buvo vienas tauriausių ženklų, parodžiusių draugystę tarp daugybę metų gražiai sugyvenusių lietuvių ir žydų.

Nors dabar nebėra daugybės tų, kurie apdovanojami, Prezidentė pabrėžė, kad savo žygdarbiu jie visada išliks gyvi kiekvieno širdyje. Tai turėtų įkvėpti ir suteikti jėgų visada ir visur ginti mūsų laisvę, saugoti žmogų ir puoselėti demokratiją.

Šalies vadovė nuoširdžiai padėkojo visiems, kurie nualinti karo ir persekiojimų gelbėjo gyvybes ir liudijo žmogiškumą, taip pat tiems, kurie puoselėja šį garbingą atminimą.

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiais Prezidentės dekretu apdovanoti 47 asmenys.

LIETUVOS RESPUBLIKOS PREZIDENTO SPAUDOS TARNYBA