Būsto pritaikymas ir neįgaliųjų socialinė integracija mūsų rajone

Būsto ir aplinkos pritaikymas – opi problema, su kuria susiduria ne tik asmenys, turinintys negalią,  bet ir juos prižiūrintys artimieji ir socialines paslaugas namuose teikiantys darbuotojai. Reikia nepamiršti ir to, kad siekiant asmens savarankiškumo, jo mobilumo didinimo, būtina sudaryti sąlygas įsigyti būtinas judėjimo, klausos ir regos techninės pagalbos priemones, teikti socialines paslaugas.

Atsižvelgiant į tai, kad socialinės pagalbos neįgaliesiems administravimas būtų paprastesnis, nuo š. m. balandžio 1 d. būsto pritaikymo neįgaliesiems funkcija perduota savivaldybės biudžetinei įstaigai Trakų globos ir socialinių paslaugų centrui. Dabar kompleksinė pagalba neįgaliems asmenims teikiama iš vienos institucijos. Savivaldybės gyventojai gali kreiptis į centrą dėl socialinių paslaugų, aprūpinimo techninės pagalbos priemonėmis ir būsto pritaikymo.

2015 metais būsto pritaikymui skirta 14.110,0 eurų. Tai nėra didelės lėšos, todėl numatyti, kam ir kokius būsto pritaikymo darbus už šias lėšas atlikti, bus sudėtinga ir atsakinga.

Gauta 7 prašymai dėl būsto ir aplinkos pritaikymo. Savivaldybės administracijos direktoriaus sudaryta Būsto pritaikymo neįgaliesiems komisija du kartus apsilankė pareiškėjų namuose ir apžiūrėjo prašomą pritaikyti būstą, nustatė ir įvertino būsto pritaikymo neįgaliesiems poreikius, išnagrinėjo prašymus ir susipažino su pateiktais dokumentais. Kai kuriuos dokumentus reikėjo papildomai pateikti.

Gegužės 26 d.  komisijos posėdyje, griežtai vadovaujantis socialinės apsaugos ir darbo ministro 2013 m. kovo 27 d. įsakymu Nr. A1-137 patvirtinto Būsto pritaikymo neįgaliesiems finansavimo 2013–2015 metais tvarkos aprašo nustatytais reikalavimais, sudarytos 2 eilės, atsižvelgiant į pareiškėjų judėjimo ir apsitarnavimo funkcijų sutrikimus.

Pirmoje eilėje – asmenys, turintys labai ryškių judėjimo ir apsitarnavimo funkcijų, antroje eilėje – asmenys, turintys ryškių judėjimo ir apsitarnavimo funkcijų sutrikimų. Kitame posėdyje, atsižvelgiant į turimas lėšas būstui pritaikyti, komisija nustatys,  kiek eilėje įrašytų pareiškėjų prašymų galima bus tenkinti.

Tenkinant vienos pareiškėjos, gyvenančios kaime, prašymą dėl būsto pritaikymo, teko kreiptis pagalbos į savivaldybės merę Editą Rudelienę. Moteris 4 metus serga labai reta liga, visiškai nesavarankiška, vyras žuvęs 2003 metais. Ją prižiūri dukra iš 9 išaugintų vaikų. Šeimoje dar 3 nepilnamečiai vaikai. Vaikai dorai išauklėti, ne tik rūpinasi motina, jaunesnėmis sesutėmis, bet ir namais. Savo jėgomis ir lėšomis apšiltino namą, tvarkosi ūkyje. Tačiau turi problemų dėl žemės sklypo ir namų valdos įforminimo.

Merė E. Rudelienė apsilankė šioje šeimoje. Ją sujaudino šios šeimos situacija, tvarka, švara nedideliame kambaryje, kuriame glaudžiasi penkiese su ištisą parą priežiūros reikalinga motina. Išeidama merė sakė: „Nėra neišsprendžiamų problemų, jas tereikia spręsti“ ir pažadėjo padėti. Žemės sklypo dokumentaciją būtina sutvarkyti, kad būtų galima atlikti būsto pritaikymo darbus ir nors šiek tiek padėti vaikams, kruopščiai slaugantiems motiną, bet neturintiems normalių sąlygų.

Pritaikytas neįgaliųjų poreikiams būstas sudaro galimybes neįgaliesiems integruotis į visuomenę, šeimos nariams – į darbo rinką.

Regina Bologovienė 
Trakų rajono savivaldybės Būsto pritaikymo 
neįgaliesiems komisijos pirmininko pavaduotoja

Kaip pritaikyti būstą neįgaliai moteriai, domėjosi(iš kairės) R. Bologovienė, Trakų rajono savivaldybės Būsto pritaikymo neįgaliesiems komisijos pirmininko pavaduotoja ir rajono savivaldybės merė E. Rudelienė, apsilankiusios jos name ir pabendravusios su neįgaliąją prižiūrinčia dukra Inga.

Naujienos iš interneto