ATVIRAS LAIŠKAS Seimo narei, kandidatei į Trakų rajono savivaldybės mero postą DANGUTEI MIKUTIENEI

ATVIRAS LAIŠKAS Seimo narei, kandidatei į Trakų rajono savivaldybės mero postą DANGUTEI MIKUTIENEI

imagesViešas įspėjimas seniūnams ir socialiniams darbuotojams („Trakų žemė“, 2015 m. gegužės 29 d., Nr. 21) papiktino ne tik seniūnus, socialinį darbą dirbančius darbuotojus, bet ir daugelį rinkėjų, nepriklausomai nuo jų politinių pažiūrų.  Papiktino jūsų, kaip Seimo narės, kandidatuojančios į savivaldybės merus, vadovavimasis principu „viena boba pasakė…“ ir nesuderinamas su Seimo nario statusu rašymo tonas – „gąsdina… negėda… įspėju…“. Nustebino ir tai, kad gretimai pateiktame straipsnyje Jūs rašote apie „politinę etiką ir kultūros stoką Trakų rajone….“. Tačiau ar pati laikotės politinės kultūros ir rodote pavyzdį kitiems, daug jaunesniems kandidatams į savivaldybės merus ir tarybos narius?

pensijas.

 

Seniūnai, kaip valstybės tarnautojai, puikiai išmano įstatymus ir žino Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatymo reikalavimus dėl dalyvavimo rinkimuose. Jie kasdien susitinka su savo teritorijos gyventojais, gerbia kaimuose gyvenančius senyvo amžiaus žmones, žino visas problemas, jas sprendžia teisės aktų nustatyta tvarka. „Gąsdinti … garbaus amžiaus senjorų“ jiems paprasčiausiai nereikia. Trakų rajono savivaldybės gyventojai, kaip ir visos Lietuvos žmonės, puikiai žino, kad tik Seimas, priimdamas įstatymus, didina ar mažina

Socialiniai darbuotojai, nauja profesija, įsiteisinusi Lietuvoje nuo 1992 metų. Tačiau labai gerai visi žino, kad bet kokiu atveju galima į juos kreiptis, jie tikrai padės. Akivaizdu, kad jums nežinoma, jog socialinį darbą dirba ne tik socialiniai darbuotojai, bet ir jų padėjėjai, socialiniai pedagogai, socialinio darbo organizatoriai, lankomosios priežiūros darbuotojai.  Matyt, nežinoma, kad socialinių darbuotojų pareigybės šiandien įsteigtos ne tik seniūnijose ar socialinių paslaugų įstaigose, bet ir sveikatos priežiūros, ugdymo, įkalinimo įstaigose, policijoje. Dar daugiau jų dirba nevyriausybinėse organizacijose, religinėse bendruomenėse ir savanoriais.

Savivaldybės teritorijoje veikiančiose institucijose ir organizacijose dirba daugiau nei 200 socialinį darbą atliekančių arbuotojų. Ar tai jie visi „lankydami garbaus amžiaus senjorus, naudojasi tarnybine padėtimi, skleidžia tikrovės neatitinkančias žinias, gąsdinami, kad nebus lankomi, negaus paslaugų… pensijų…“? Tai kas, jeigu ne socialiniai darbuotojai juos lanko 23 metus? Jie ne Seimo nariai ar kandidatai į Seimą, ar savivaldybės tarybą, ar merus, kad prisimintų senjorus tik rinkiminės kampanijos metu. Gerai žino socialinės apsaugos sistemą reglamentuojančius teisės aktus, kasmet priima tūkstančius prašymų dėl pašalpų, kompensacijų už šildymą ar kurą, paramai maisto produktais  gauti, informuoja apie galimybes gauti įvairių rūšių paslaugas. Jūs net nepasidomėjote, kiek ir kokių paslaugų gauna savivaldybės senjorai. Jie tiesiog dirba sunkų ir mažai apmokama darbą. Tačiau ir šios rinkiminės kampanijos metu neteko girdėti ar skaityti, kad, jeigu būsite išrinkta savivaldybės mere, padidinsite darbo užmokestį socialinių paslaugų srities darbuotojams.

Jūsų nepakantumas kitai nuomonei, kitam kandidatui, kitai profesijai – tai tik įstatymų nepaisymas ir nežinojimas, politinės kultūros stoka. Tokie poelgiai parodo jūsų baimę, jūsų norą galimais ir negalimais būdais užimti mero kėdę  ir toliau kelti siaubą žmonėms. O šiandien jūs turite ne „įspėjimus reikšti“, o viešai atsiprašyti seniūnų, socialinių darbuotojų, senjorų ir kitų žmonių, kuriuos nepagrįstai įžeidėte ir klaidinate.

 

 

Savivaldybės administracijos,

socialinių įstaigų darbuotojų vardu

Jonas LIESYS

Trakų rajono savivaldybės administracijos

direktorius

Naujienos iš interneto