Trakai keičiasi ir atsinaujina nuolatos

Viena populiariausių vietų šalies turizmo žemėlapyje – Trakai – šį turizmo sezoną pradeda atsinaujinę, su labiau išplėtotomis paslaugomis miesto svečiams ir gyventojams bei pradėję naujus  investicinius projektus, kurie gerins miesto patrauklumą ir gyvenimo kokybę.

Atgyja vandens keliai

Įdomi šio turizmo sezono naujiena – vandens taksi, kurie pradeda kursuoti Lukos(Bernardinų) ežere paskutinį gegužės savaitgalį. Tad į gegužės 29–31 dienomis vyksiančią Trakų miesto šventę bus galima ir plaukte atplaukti.  Keturi elektra varomi laiveliai plukdys po 12 keleivių nuo geležinkelio stoties prieplaukos iki miesto parko šalia Šv. Jono Nepomuko koplytstulpio. Beje, bilietus į vandens taksi bus galima įsigyti jau Vilniaus geležinkelio stotyje, mokant už kelionę į Trakus.

„Miesto svečių laukia smagi pramoga. Nuo geležinkelio stoties apie 3 km iki senamiesčio bus galima atplaukti. Vandens kelionė kels puikių emocijų: prieš akis mirgės ežero vilnys ir gamtos paveikslai, šis keliavimo būdas padės iš arčiau pažinti krašto grožį“, – sakė rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė.

Ateityje vandens keliams bus skiriama dar daugiau dėmesio. Ketinama vandens taksi maršrutą pratęsti ir iki pilies. Planuojama neseniai pastatytą naująjį tiltą per ežerą patobulinti – padaryti pakeliamą. Tokiu būdu į platesnius vandenis galės išplaukti ir didesni laivai.

Skatinamas ekologinis transportas

Vandens taksi – tai tik viena ekologinio transporto rūšių. Jos bus plėtojamos, įgyvendinant neseniai baigtą rengti Ekologinių turizmo transporto grandžių Trakų istorinio nacionalinio parko teritorijoje specialųjį planą. Jame numatyta gerinti esamas ir plėtoti naujas transporto grandis: autotraukinukus, ekskursinius laivus, vandens taksi, vandens dviračius,  irklines valtis, karietas, elektrinius laivus, burlaivius ir kt.

Įvertinus Trakų istorinio nacionalinio parko ir Trakų miesto turistinį potencialą bei darant prielaidą, kad ateityje bus pakankamos finansinės savivaldybės galimybės investuoti į ekologinio turizmo infrastruktūros plėtrą, specialiajame plane yra numatytos vandens turizmo plaukiojimo zonos ir maršrutai, pėsčiųjų ir dviračių takai, suformuotos apie 13 km žirgų, apie 10 km – karietų turizmo trasos. Siekiama, kad ekologinis transportas būtų alternatyva automobiliams, autobusams, kurie užgriozdina ir teršia miestą.

Vieninga ekologinių transporto grandžių infrastruktūra tarnaus kaip susiekimo tinklas vietos gyventojams ir svečiams, skatins verslumą ir gerins miesto įvaizdį.

Atverti nauji  Trakų vartai  

Prieš pat praėjusių metų Kalėdas duris atvėrė rekonstruotas 41-uoju numeriu pažymėtas  pastatas Karaimų gatvėje,  kuriame įsikūrė Trakų turizmo informacijos centras (TIC) ir  Trakų krašto tradicinių amatų centras.

Pastatas yra strategiškai puikioje vietoje – šalia tilto, vedančio į pilį, tad plūstantys turistų srautai neaplenkia nei TIC, nei amatininkų. Galima sakyti, kad tai naujieji Trakų vartai, kurie sukuria didelę ekonominę, socialinę bei kultūrinę naudą, sudaro galimybes pristatyti kraštovaizdį, kulinarinį bei nematerialųjį paveldą ne tik savo šalies žmonėms, bet ir užsienio turistams, partneriams. Amatų centras tapo nauju traukos centru, nes jame nuolat vyksta įvairios edukacinės programos, kurios moko senųjų amatų, verslų.

TIC taip pat išplėtojo savo veiklą, nes daugiau lankytojų gali pasiūlyti, kur ir kaip turiningai praleisti poilsį Trakų krašte, rekomenduoti įdomiausias miesto lankytinas vietas, muziejus, kultūrinius renginius, pramogas, apgyvendinimo ir maitinimo įstaigas bei kt.

Vilioja puikus Akmenos paplūdimys

Šį turizmo sezoną Trakai pagaliau jau turi šiuolaikiškai įrengtą palūdimį. Praėjusių metų pabaigoje buvo baigtas įgyvendinti apie dvejus metus trukęs Akmenos paplūdimio ir Trakų ežerų prieplaukų įrengimo projektas. Projektas buvo įgyvendintas ES struktūrinės paramos, prisidėjus rajono savivaldybei, lėšomis.

Nuo senų laikų populiari vieno švariausių rajone Akmenos ežero pakrantė buvo suskirstyta į kelias zonas – maudymosi, poilsio, aptarnavimo. Paplūdimio teritorijoje sutvarkyta pakrantė su smėlio juosta, įrengtos persirengimo kabinos, šiukšlių dėžės, suoliukai. Mėgstantys aktyvų poilsį galės žaisti tinklinį, pamiklinti kojas mini futbolo aikštėje. Aptarnavimo zonoje įrengti paplūdimio priežiūrai reikiami statiniai. Karštomis vasaros dienomis ši vieta primena pajūrį, nes joje susiburia dideli poilsiautojų srautai.

Intensyviau išnaudojant unikaliausią Trakų turtą  – ežerus, suformuojant vandens turizmo maršrutų tinklą ir sudarant geresnes sąlygas pėsčiųjų, dviračių ir vandens maršrutų derinimui buvo įrengta 14 prieplaukų Galvės, Lukos (Bernardinų), Totoriškių ir Babruko ežerų pakrantėse bei rekonstruotas pėsčiųjų tiltas per Lukos (Bernardinų) ežerą.

Gyvensime patogiau ir moderniau

Kelerius metus Trakai yra pripažinti  kurortine teritorija ir, žinoma, norėtų tapti tikruoju kurortu. Kurorto statuso padės siekti ir esamų kelių infrastruktūros pertvarka, visų pirma – naujojo aplinkklelio statyba. Šia linkme dirbama nuosekliai ir sistemingai. Neseniai yra baigtas Trakų miesto aplinkkelio specialusis planas, laukia nauji žingsniai – žemės sklypų paėmimo viešiesiems poreikiams procesas,vėliau – finansavimo paieška, techninis projektas bei jo įgyvendinimas. Tikimasi, kad aplinkkelis bus pastatytas iki 2020 metų.

Ekspertai teigia, kad pastačius aplinkklelį, sumažės transporto grūsčių, autoįvykių, mažiau bus teršiamas oras, Trakai bus patrauklesni poilsiui ir turizmui.

Kelių infrastruktūrą gerins ir trijų Trakų gatvių – Aukštadvario, Vilniaus ir Gedimino – rekonstrukcija. Tikimasi, kad šis projektas kartu su Lietuvos automobilių kelių direkcija bus pradėtas įgyvendinti jau šiemet.

Gyvenimo kokybę Trakuose akivaizdžiai gerins ir teritorinio planavimo dokumentai, kurie formuoja ateities vizijas bei galimybes.Visai neseniai baigtas rengti Trakų rajono savivaldybės rekreacijos, turizmo ir poilsio kompleksų išdėstymo specialusis planas. Juo nustatytas rekreacijos teritorijų talpumas, poreikis, perspektyva. Beje, saugant Trakų viešąsias erdves, yra pradėta inventorizuoti ežerų pakrantes ir bus formuojami viešiesiems poreikiams skirti sklypai.
 

Trakų rajono savivaldybės informacija

 Šį turizmo sezoną poilsiautojų laukia šiuolaikiškai sutvarkytas Akmenos paplūdimys. Sigitos Nemeikaitės nuotr.

 Pervežimas

 

_________________________________

Pasidomėjus, ko labiausiai trūksta žmonėms, kad jie laisvalaikį norėtų leisti gamtoje, dažniausiai atsakymai nestebina. Visiems labiausiai rūpi, kad infrastruktūroje būtų pakankamai suoliukų, kur galima prisėsti, šiukšlių dėžių, kur išmesti gėrimų ir skanėstų pakuotes, ir takelių, kur galima vaikščioti su visa šeima, tame tarpe, ir galimybe stumti vaikišką vežimėlį. Smagu pranešti, kad viskas – suoliukai, šiukšliadėžės ir takeliai – jau siūlomi gyventojams.

PR

Naujienos iš interneto