Atsisveikiname su pasaulio legenda, primabalerina Maja Pliseckaja

M. Pliseckaja Trakuose, su savo šeimos draugais, pažaisdavo ir biliardą. Danos Buinickaitės nuotr.
M. Pliseckaja Trakuose, su savo šeimos draugais, pažaisdavo ir biliardą. Danos Buinickaitės nuotr.

Gegužės 2 dieną netekome Trakų garbės pilietės, vienos garsiausių pasaulyje primabalerinos Majos Pliseckajos. Baleto žvaigždė paliko šį pasaulį Vokietijoje, ištikta širdies smūgio, eidama 90-uosius metus.

M. Pliseckajos gyvenimas buvo artimai susijęs su Lietuva. Su savo vyru, garsiu kompozitoriumi Rodionu Ščedrinu ji vasaras leisdavo Kozelkiškių kaime, kur ant Strėvio ežero kranto stūkso jų balta vila. Žymioji pora čia gyveno daugiau nei du dešimtmečius.

M. Pliseckaja per savo ilgą, kūrybingą biografiją gyveno ne vienoje pasaulio šalyje, tačiau tikrais namais vadino būstus Vokietijoje, Rusijoje ir Lietuvoje – Kozelkiškėse. Primabalerina yra pastebėjusi, kad, ko gero, daugiausia laiko ji vis dėlto praleidžianti ore – lėktuvuose.

Kozelkiškių kaimo žmonės lig šiol labai šiltai prisimena legendinę baleriną ir kompozitorių, kurie mėgo bendrauti, buvo paprasti ir draugiški. M. Pliseckaja labai džiaugėsi, kai ežere apsigyveno gulbės, primindamos ją išgarsinusį gulbės vaidmenį Čaikovskio balete „Gulbių ežeras“.

Su Lietuva garsiąją porą siejo ne tik meilė gamtai, kaimo ramybei, tylai. Su mūsu šalimi buvo  susiję jos kūrybos planai. M. Pliseckajos ir R. Ščedrino iniciatyva Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre įvyko du baleto „Ana Karenina“ pastatymai. Be to, 1998 metais ir primabalerinos valia buvo įkurtas Trakų festivalis, kuris kelerius metus rengė žinomų pasaulio baleto ir operos artistų pasirodymus Trakų salos pilies kieme. Tais pačiais metais už nuopelnus Trakų kraštui ir Lietuvai baleto žvaigždei buvo suteiktas Trakų garbės pilietės vardas.

„Visada buvau įsitikinęs, kad Trakus turi garsinti išskirtiniai renginiai. Labai apsidžiaugiau, kai Trakų festivalio idėją palaikė M. Pliseckaja ir R. Ščedrinas. Primabalerina daug prisidėjo, kad jis vyktų. Net dalį lėšų, gautų už parduotą autobiografinę knygą, M. Pliseckaja skyrė festivaliui. Mane absoliučiai pakerėjo M. Pliseckajos  meilė ir auka menui. Kartą, einant iš pilies išsitariau, kad ežere galėtume parodyti „Gulbių ežerą“.M. Pliseckaja pasakė:„Aš dar sušokčiau gulbę“. Gaila, to neįvyko. Džiaugiuosi, kad likimas man lėmė pažinti šią neneilinę asmenybę“, – prisiminė bendravimo akimirkas su M. Pliseckaja teatro režisierius, anuomet Trakų rajono savivaldybės meras Vytautas Mikalauskas.

M. Pliseckja labai mylėjo Trakus ir juos vadino vienu gražiausių pasaulio kampelių, sakė, kad čia esąs žemiškasis rojus. Garsiąją porą vasaromis buvo galima sutikti romantiškai vaikštinėjančius ežerų pakrantėmis, užsukančius į Trakų kavines.

„Trakams buvo didelė garbė, kad juos garsino pasaulio baleto žvaigždė Maja Pliseckja. Ji paliko didelį indėlį ir Trakų, ir Lietuvos kultūros gyvenime. Ją prisimename ir prisiminsime kaip išskirtinio talento, vidinės jėgos asmenybę. Dėl skaudžios netekties nuoširdžiai užjaučiame jos vyrą kompozitorių R. Ščedriną  ir artimuosius“, – šiuos užuojautos žodžius skyrė Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė.

M. Pliseckaja nuo 1990 metų turėjo Lietuvos pilietybę ir neatsitiktinai jautė sentimentus mūsų šaliai. Iš Vilniaus buvo kilusi balerinos motina. Tad po karjeros Maskvos Didžiajame teatre, kuriame M. Pliseckaja dirbo beveik 50 metų, vienus iš savo tikrųjų namų primabalerina su vyru įkurdino būtent Lietuvoje, vaizdingame mūsų rajono Kozelkiškių kaime.

M. Pliseckaja ir R. Ščedrinas 2003 metais buvo apdovanoti Komandoro didžiuoju kryžiu „Už nuopelnus Lietuvai“. Primabalerinai 2005 metais įteiktas Vilniaus savivaldybės įsteigtas Barboros Radvilaitės medalis.

Baleto legenda savo talentu žavėjo visą pasaulį, o jos išskirtinai aktyviai asmenybei įtakos, regis, neturėjo negailestingai bėgantis laikas. Esame laimingi, kad prie šios ypatingo talento skleidžiamos šviesos turėjome laimę prisiliesti ir mes.

Trakų rajono savivaldybė

Naujienos iš interneto