Trakus pasiekė tūkstančiai rūšiavimo konteinerių ir naujos šiukšliavežės

 

Trakų rajono individualių namų gyventojai jau gegužės pradžioje sulauks beveik 12 tūkstančių naujų stiklui, popieriui, plastikui ir metalui rūšiuoti skirtų konteinerių. Tai padės ženkliai sumažinti į sąvartynus išmetamų atliekų kiekį. Atliekų tvarkytojų teigimu, naujieji konteineriai leis sąvartynus „atlaisvinti“ nuo daugiau nei 840 tonų atliekų per metus, kurios bus ne kaupiamos, o tvarkingai su surūšiuotos bei sutvarkytos. Minėtus konteinerius Trakų rajono savivaldybėje aptarnaus ir dvi modernios trijų sekcijų šiukšliavežės.

Trakų rajono savivaldybės merės Editos Rudelienės teigimu, atliekų rūšiavimo skatinimas jų susidarymo vietose yra ne tik Lietuvos, bet ir daugelio kitų Europos šalių siekis, todėl yra tikimasi, kad Trakai taps sektinu pavyzdžiu ir kitiems regionams Lietuvoje.

„Tikiu, kad pradėti sudėtingus darbus reikia nuo paprastų dalykų. Būtent tokia logika remiantis ir skatiname žmones rūšiuoti, suteikdami paprasčiausias priemones – konteinerius šalia jų namų, – komentavo E. Rudelienė. – Svarbiausia tai, kad rajono gyventojai dėl šios iniciatyvos nepajus neigiamo kainos už atliekų tvarkymo paslaugas pokyčio, ši savivaldybės iniciatyva taip pat motyvuoja prisidėti prie ekologinio gyventojų ugdymo“.

Trakų rajono gyventojai sulauks dviejų rūšių konteinerių. Prie individualių gyventojų namų atsiras 120 litrų talpos konteineris, skirtas stiklui ir 240 litrų talpykla metalo, popieriaus bei plastiko atliekoms. Juos aptarnaus naujos trisekcijinės šiukšliavežės, gebančios vienu metu aptarnauti šias talpyklas, jų nemaišant.

Anot bendrovės, atsakingos už atliekų tvarkymą rajone, „Komunalinių įmonių kombinatas“ vadovo Andrejaus Barinovo, visas konteinerių pristatymo procesas, kurį vykdys atliekų tvarkytojai, bus kontroliuojamas ir savivaldybės atstovų. „Su gyventojais čia pat, vietoje, bus sudaromos sutartys dėl rūšiavimo priemonių naudojimo, o jei jų nerasime namie – kreipsimės paštu“, – sakė A. Barinovas.

Konteinerių pirkimas buvo padengtas Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo (LAAIF), kurio dotacijas gavo Trakų rajono savivaldybės administracija, lėšomis. Konteinerius gaus visi privačių namų savininkai, kurie naudojasi komunalinių atliekų vežimo paslauga ir Trakų rajone turi sutartį su bendrove „Komunalinių įmonių kombinatas“.

Po šios akcijos rūšiavimo konteineriais Trakų rajone turėtų būti aprūpinti beveik visi individualių namų gyventojai, todėl atsiras galimybė pagerinti rūšiavimo sąlygas ir daugiabučių namų gyventojams bei išplėsti vadinamųjų  „konteinerių – varpelių“ tinklą jų kiemuose.

Trakų rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto