Valų bendruomenė suvienijo savo pajėgas ir pastatė kryžių

Gyventi aktyviai, įdomiai, draugiškai. Taip būtų galima apibūdinti Lentvario seniūnijos Vosyliukų ir Valų kaimų gyventojų lūkesčius. Ir tai ne vien lūkesčiai ir svajonės, o energingi ir vaisingi siekiai.

Neįprastoje vietoje – Stirnių malūne – rajono vadovai susitiko su šių kaimų bendruomenių atstovais. Vaizdingoje aplinkoje, linksmai mirksint saulės spinduliams, buvo išsamiai išnarstyta ne viena šio krašto žmonėms rūpima problema.

Susitikime dalyvavo rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė, merės patarėjas Tomas Romaška, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Karolina Narkevič, Lentvario seniūnas Vytas Rukšėnas.

Daug diskutuota apie aplinkos ir atliekų tvarkymą. Susitikime dalyvavę bendruomenių atstovai  pabrėžė, kad reikia siekti, jog sutartis su atliekų tvarkytojais turėtų visi gyventojai. Ne paslaptis, kad šiukšles kai kurie kaimiečiai tvarko, kaip išmano, neturi ir nelabai nori turėti tam skirtų konteinerių. Susitikimo dalyviai svarstė, gal būtų tikslinga įvesti privalomą atliekų surinkimo mokestį, kuris drausmintų ir įpareigotų nedrabstyti šiukšlių bet kur, atgrasytų nuo miškų teršimo.

Be to, pripažinta, kad žmonės dar neįpratę rūšiuoti atliekų, todėl netausojami turimi ištekliai, negalvojama, kad nemažai šiukšlėmis tapusių daiktų, medžiagų yra puiki žaliava perdirbti ir toliau tarnauti visuomenės poreikiams. Todėl buvo kalbėta apie  Trakų rajono savivaldybės atliekų tvarkymo plane 2014–2020 m. numatytas užduotis bei būsimą atliekų tvarkymo sistemos reformą.

Rajono savivaldybės merė E. Rudelienė ir Lentvario seniūnas V. Rukšėnas išsamiai domėjosi Vosyliukų ir Valų kaimų gyventojų problemomis
Rajono savivaldybės merė E. Rudelienė ir Lentvario seniūnas V. Rukšėnas išsamiai domėjosi Vosyliukų ir Valų kaimų gyventojų problemomis

Sodų bendrija „Neris“, atstovaujama Viktoro Ščit (kairėje) ir Valų kaimo bendruomenė „Neris“, atstovaujama Vytauto Navicko, pasirašė jungtinės veiklos sutartį
Sodų bendrija „Neris“, atstovaujama Viktoro Ščit (kairėje) ir Valų kaimo bendruomenė „Neris“, atstovaujama Vytauto Navicko, pasirašė jungtinės veiklos sutartį

Bendruomenių atstovai prašė pagalbos padėti apšviesti vieną iš gatvių, kurioje yra stulpai, tačiau apšvietimas neįrengtas. Be to, keblumų sukelia gabaliukas kelio, kuris nuo rekonstruoto Valų kaimo  kelio veda į Grigiškes. Bėda ta, kad šis nedidelė atšaka jau priklauso Vilniaus, bet ne Trakų rajono savivaldybei. Ir nors Valų kaime gyvena nemažai sostinėje dirbančių žmonių, Vilniaus valdininkai žmonėms padėti neskuba.

Aptarus šias bei kitas rūpimas problemas, susitikimo dalyviai pateikė malonią staigmeną. Jie pakvietė valdžios atstovus dalyvauti jungtinės veiklos tarp Valų kaimo ir Valų sodų bendrijos bendruomenių sutarties  pasirašyme.

„Labai maloni staigmena. Šių  bendruomenių  žmonės iniciatyvūs, veiklūs, bet neretai veikdavo atskirai. Aš juos raginau susivienyti ir tada pasiekti daugiau. Dalyvauti bendruose projektuose, įvairioje veikloje. Šis susivienijimas ir įvyko, labai tuo džiaugiuosi“, – tvirtino merė E. Rudelienė.

Kaip įrodymą, liudijimą dirbti bendram labui, siekti sutarimo ir  darnos, Valų bendruomenės atstovai pakvietė apžiūrėti prie sodų bendrijos ką tik pastatytą kryžių. Jie su meile pasakojo, kad netrukus įrengs ir tvorelę, pagražins aplinką. Šioje vietoje laikas atnaujinti ir seną, apšepusią autobusų stotelę, kuriai paremontuoti, tikimasi, valdžios atstovai suras šiek tiek lėšų.

„Galima daug svajoti, bet nieko nepasiekti. Šių kaimų bendruomenės savo veikla įrodo, kad įmanoma nuversti jei ne kalnus, bet nuritinti vieną ar kitą kalnelį. Žmonės nori, gali ir pasiekia, ką užsibrėžę – gyventi šiuolaikiškai, vieningai, lyg didelėje geroje šeimoje“, – pastebėjo savivaldybės merė.

Sigita NEMEIKAITĖ

Trakų rajono savivaldybės viešųjų ryšių atstovė

Sigitos Nemeikaitės nuotr.

Naujienos iš interneto