- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Atsisveikino su žiema

415101_190209301078887_1862559219_o [1]

Kaimas už valstiečius

 

WP_20150221_003 [2] WP_20150221_009 [3]

Vasario 21 dieną Grendavės kaime prie Vilkokšnio ežero vyko graži šventė „Atsisveikinimas su žiema“. Ją surengė Lietuvos nederlingų žemių naudotojų asociacijos (LNŽNA) Trakų skyriaus nariai.

Pasak Trakų skyriaus pirmininko, respublikinės asociacijos valdybos nario Vladyslavo Kravčuno, mūsų rajone asociacijos nariais yra per 100 ūkininkų. Jie, daug nežadėdami ir nesigirdami, kasdien kantriai triūsia, kad mums niekada nepristigtų duonos, miltų, kruopų, pieno ar mėsos.

Tiltų kaime ūkininkaujantis Alvydas Verseckas yra Respublikinės LNŽNA pirmininko pavaduotojas, tačiau nė trupučio nepanašus į pasipūtusį valdininką. Ir ruošiantis šventei, ir jos metu jis sukosi kaip vijurkas. Visur spėjo, viską mokėjo ir su visais bendravo. Šventei prasidedant sveikindamas ūkininkus, jų šeimas, linkėjo šilto pavasario, kuo geriausios sėkmės visuose darbuose, santarvės namuose, džiaugsmo širdyse.

Ir nors niekas neagitavo žmonių už ką jiems reikia balsuoti per rinkimus, visiems buvo aišku, kad kaimas balsuos už LietuvosValstiečių ir Žaliųjų Sąjungą, už 13 numerį, už save ir už savo vaikų ateitį.

Moka ne tik dirbti, bet ir linksmintis

Ne veltui yra sakoma, kas gerai dirba, tas ir linksmintis moka. Pakviesti į žiemos palydas, ūkininkai atskubėjo pasipuošę, gerai nusiteikę, nešini savo pačių išaugintomis gėrybėmis. Kas iškepė gardžios duonelės, pyragų, kas sumušė sviesto, pririnko grietinės, medaus, bulvių, užraugė kopūstų, agurkų. Viską atidavę sumanioms gaspadinėms, patys su žmonomis, vaikais ir anūkais suskubo dalyvauti įvairiose pramogose. O jų tikrai nestigo. Vyrai varžėsi kilnodami svarmenis ar plytas, traukdami virvę, prie krepšinio lentos. Moterys ir merginos linksminosi mėtydamos lankus, krepšinio kamuolį, dalyvaudamos estafetėje su kliūtimis. Vaikai turėjo atspėti nelengvas mįsles, žaidė smiginį, suposi ant sūpynių.

Stengtis kuo geriau pasirodyti tikrai buvo verta. Nei vienas nugalėtojas neliko be dovanos. Net 95 kartus 25 kg sveriantį svarmenį į viršų iškėlęs Bronius Stasiulionis iš Jukniškių kaimo „užsidirbo“ visą maišą ne bet kokių, o ekologiškų grikių.

Vaikai buvo apdovanoti knygelėmis ir saldainiais, moterys – maišeliais žirnių, grikių ir net gardžiais sūriais.

Kol vieni miklino rankas ir kojas, trijų žvejų ir vienos žvejės komanda gaudė žuvis būsimai žuvienei. Ir aš ten buvau, žuvienės ragavau…

Oi jūs blynai, blynai!

 

Visi mėgsta gardžius cepelinus, kugelį su spirgučiais, bet iš ekologiškai išaugintų bulvių ir ant ugniakuro iškepti tarkuoti blynai šventėje tapo neprilygstamais gardumynais. Kartą paragavęs, negalėdavai sustot…

Kunkuliuojančios katile žuvienės ir čirškinamų blynų kvapas matyt buvo toks stiprus ir gundantis, jog priviliojo ne tik Lietuvos laisvės sąjungos Trakų skyriaus vadovą Vydūną Sadauską, bet ir rajono merę Editą Rudelienę su palyda. Nuskubėjusi prie vaišių, ponia merė užkando ir pradėjo sportuoti. Paklausta, kaip ketina padėti rajono ūkininkams, tiesiai šviesiai atkirto: „niekaip“. Toks atsakymas nors ir suglumino aplinkinius, bet nuotaikos nesugadino. Kaimo žmonės pradeda busti, mąstyti ir pagaliau jausti savo tikrąją vertę. Norisi tikėti, kad pagaliau jie taps tikrais savo žemės ir savo gyvenimo šeimininkais.

Vakarop, kai visi prisipramogavo ir prisikirto gardžių vaišių, sumaniai ir išradingai renginį vedusi Lietuvos Valstiečių ir Žaliųjų Sąjungos Trakų skyriaus pirmininko pavaduotoja Irena Potocka dėkojo šventės organizatoriams bei visiems jos dalyviams, linksmiems Juozo Petravičiaus kapelos iš Ūbiškių nariams, sumanioms gaspadinėms ūkininkų žmonoms, dukroms ir virėjų virėjai Marijonai Poškuvienei už neprisvilusius blynus, linksmą, kvapnią ir gardžią šventę.

Šventės dalyvių nuotaiką kėlė visą dieną švietusi saulė. Nes jie to verti.

 

Austra Zapolskienė

 Balsuokime už Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungą!  Sąrašo Nr. 13

 

Politinė reklama bus apmokėta iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų kampanijos sąskaitos. Užs. Nr. 210

 

TERASINĖS LENTOS [4]