- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Senuosiuose Trakuose duris atvėrė visiškai atsinaujinusi biblioteka

kpf [1]traku_rajono_herbas_uzr_sav_adm copy [2]

Senųjų Trakų gyventojai pagaliau vėl turi savo kultūros židinį. Vasario 23 dieną duris atvėrė neatpažįstamai pasikeitusi Senųjų Trakų kaimo biblioteka.

Įkurtuvėmis  džiaugiasi Trakų viešosios ir Senųjų Trakų bibliotekų  darbuotojos: (iš kairės pirmoje eilėje) J. Urvakienė, J. Aidukonienė, M. Vitovičiūtė, V. Možeiko, ( iš kairės antroje eilėje)  J. Abucevičienė, D. Banevičienė, V. Steckienė, I. Jocienė ir V. Tomaševičienė. [3]
Įkurtuvėmis džiaugiasi Trakų viešosios ir Senųjų Trakų bibliotekų darbuotojos: (iš kairės pirmoje eilėje) J. Urvakienė, J. Aidukonienė, M. Vitovičiūtė, V. Možeiko, ( iš kairės antroje eilėje) J. Abucevičienė, D. Banevičienė, V. Steckienė, I. Jocienė ir V. Tomaševičienė.
Su įkurtuvėmis pasveikino (iš kairės) rajono savivaldybės merė E. Rudelienė, administracijos direktoriaus pavaduotoja K. Narkevič, savivaldybės administracijos direktorius J. Liesys, Senųjų Trakų seniūnė A. Ingelevič, savivaldybės tarybos narė N. Romaškienė, merės pavaduotoja M. Puč. [4]
Su įkurtuvėmis pasveikino (iš kairės) rajono savivaldybės merė E. Rudelienė, administracijos direktoriaus pavaduotoja K. Narkevič, savivaldybės administracijos direktorius J. Liesys, Senųjų Trakų seniūnė A. Ingelevič, savivaldybės tarybos narė N. Romaškienė, merės pavaduotoja M. Puč.

Atidarymo metu buvo pasidžiaugta, kad bibliotekos vartotojai, kurių yra per 600 ir kurie per metus apsilanko apie 7 tūkst. kartų, vėl turi savo kultūros židinį. Iškilmėse dalyvavo Seimo narė Dangutė Mikutienė, Trakų rajono savivaldybės  merė Edita Rudelienė, merės pavaduotoja Marija Puč, Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Jonas Liesys, bibliotekos rekonstrukcijos projekto vadovas –  rajono savivaldybės Žemės ūkio administravimo skyriaus vedėjas Arūnas Dzigas, tarybos narė Nijolė Romaškienė,  Senųjų Trakų bendruomenės nariai, įvairių įstaigų vadovai, bibliotekos darbuotojai ir lankytojai.

Senasis bibliotekos pastatas, kuriame kažkada buvo lietuviška pradinė mokykla, vėliau įsikūrė biblioteka, nebuvo rekonstruotas nuo pat jo pastatymo 1930 metais. Pastaraisiais metais pastatas buvo avarinės būklės, sutrešusiomis konstrukcijomis, be sanitarinio mazgo, kėlė pavojų bibliotekos lankytojams. Vykdant projektą Bibliotekos pažangai, ši biblioteka 2011 m. buvo kompiuterizuota. Įdiegus Lietuvos integralią bibliotekų informavimo sistemą, dauguma darbo procesų tapo automatizuoti, o vartotojų aptarnavimas našesnis. Biblioteka pradėjo teikti naujas paslaugas, buvo aprūpinta nauja kompiuterine ir programine įranga, žmonėms suteikta galimybė gauti informaciją, mokytis, bendrauti, pramogauti naujų technologijų pagalba. Visa tai paryškino kontrastą tarp vargano pastato ir jo teikiamų paslaugų. Todėl dėl avarinės pastato būklės biblioteka buvo perkelta – laikinai ją sutiko priglausti Senųjų Trakų Andžejaus Stelmachovskio pagrindinė mokykla.

Džiaugiamės, kad į susiklosčiusią padėtį buvo atsižvelgta ir 2013 m. buvo pradėta bibliotekos rekonstrukcija. Šį projektą finansavo Žemės ūkio ministerija, jis įgyvendintas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę  „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“. Bendra projekto vertė siekė 700 tūkst. Lt. Renovacija vyko vienerius metus. Rekonstrukcijos metu atlikti pagrindiniai darbai: nauja pastato išorės ir vidaus apdaila išlaikant esamą pastato tūrį, formą ir kaimo architektūros bruožus, išorinis sienų ir stogo apšiltinimas, langų ir durų keitimas, viduje įrengti sanitariniai mazgai bei įsigyta nauja įranga ir baldai. Biblioteka tapo vienintele rajono įstaiga, turinti geoterminio šildymo sistemą. Šiuos rekonstrukcijos darbus sekė ir fiksavo visuomenininko Vytauto Žemaičio akis, jo dėka pasipildė bibliotekos kraštotyrinis fotoarchyvas.

Senųjų Trakų biblioteka buvo  įkurta po Antrojo pasaulinio karo, turi ilgą ir įdomią istoriją. Anuomet  jos inventorių sudarė vos dvi lentynos, rašomasis stalas ir tik šimtą dokumentų turintis fondas. 1956 metais  ji įsikūrė Senųjų Trakų apylinkės tarybos patalpose. Vos įšilusi kojas, 1961 metais biblioteka buvo perkelta į buvusį vienuolyno pastatą. Tuo metu buvo įsigyta daugiau inventoriaus, o knygų fondas papildytas iki 6400 dokumentų. Vienuolyno patalpos buvo labai šaltos ir nejaukios, nepaisant to, kad buvo padarytas dalinis remontas. Tad ilgai šalčio kentėti neteko. 1977 metais  įvyko bibliotekų tinklo centralizacija ir Senųjų Trakų biblioteka tapo Trakų centrinės bibliotekos filialu. Po centralizacijos, 1979 metais biblioteka buvo keliama į Nerūdinių statybinių medžiagų gamyklos patalpas. Jai buvo skirti du mažyčiai kambarėliai. Privalumu tapo tik tai, kad biblioteka buvo šildoma centriniu šildymu. Praėjus keleriems metams, biblioteka šiame pastate dar spėjo pakeisti dvejas patalpas.

1990 m. priėmus Vietos savivaldos pagrindų įstatymą, bibliotekos perėjo savivaldybių žinion ir tapo priklausomos nuo vietos valdžios sprendimų. Vietinė valdžia reorganizavo bibliotekų tinklą, mažino darbuotojų skaičių, daugelį bibliotekų uždarė arba sujungė su mokyklomis, tačiau Senųjų Trakų bibliotekai pasisekė to išvengti. Ji tapo vienu iš 17 filialų, priklausančių Trakų rajono savivaldybės viešajai bibliotekai ir 1996 metais buvo perkelta į buvusį lietuviškos mokyklos pastatą. Ši vieta tapo prieinama visiems vietos gyventojams, šalia buvo seniūnija, paštas, geležinkelio ir autobuso stotelės. Po šio pastato rekonstrukcijos  „sugrįžusi namo“ biblioteka  džiugina įkurtuvėmis vietos gyventojus ir bibliotekos darbuotojus.

Biblioteka turi gyventi kartu su visuomene, atitikti jos poreikius, tapti visuomenės dalimi. Šiandien Trakų rajone vis dar yra bibliotekų, kurios su pavydu žvelgia į šią atnaujintą biblioteką ir tikisi, kad jos kada nors sulauks tokio pat visuomenės dėmesio.

Visais laikais bibliotekos buvo vienos svarbiausių kultūros ir švietimo židinių. Per daugelį metų Senųjų Trakų biblioteka paruošė gausybę renginių, stengėsi puoselėti nacionalines tradicijas ir vertybes.  Nepaisant to, kad jai teko keisti savo namus ne vieną kartą, šiandien ji duris atveria  jau atnaujinta, šiuolaikiška, pasiruošusi tęsti tradicijas ir laukianti jos išsiilgusių lankytojų.

Vos prieš kelis metus Senųjų Trakų biblioteka buvo įsikūrusi avarinės būklės pastate. [5]
Vos prieš kelis metus Senųjų Trakų biblioteka buvo įsikūrusi avarinės būklės pastate.
Po rekonstrukcijos biblioteka neatpažįstamai pasikeitė: įrengta šiuolaikiškai, pasiruošusi tęsti tradicijas ir laukianti jos išsiilgusių lankytojų.  [6]
Po rekonstrukcijos biblioteka neatpažįstamai pasikeitė: įrengta šiuolaikiškai, pasiruošusi tęsti tradicijas ir laukianti jos išsiilgusių lankytojų.

Meida VITOVIČIŪTĖ,
Trakų viešosios bibliotekos vyr. metodininkė 

Bibliotekos archyvo nuotr.