Paliko ant ledo: nuėjo, balsavo, išėjęs „draugų“ neberado

images

Išėjęs iš Trakų savivaldybės pastato Nikolajus ilgokai dairėsi aplinkui. Po to giliai atsiduso ir laukė. „Mus atvežė su dviem mašinom iš Lentvario. Pasakė numerį, už kurį turėčiau balsuoti. Taip ir padariau, nes man nesvarbu, už kurią partiją. Po balsavimo išėjau lauk ir neberadau nei mašinų, kurios atvežė, nei tų draugų, su kuriais atvykome“, – pasipiktinęs pasakojo bedarbis.

Trakų savivaldybėje išankstiniai balsavimai prasidėjo aktyviai. Nuo ankstyvo ryto į savivaldybę pradėjo vinguriuoti įkaušusių bedarbių virtinės. Lyg pavasario saulės pabudintos skruzdės į miesto centrą jie traukė iš skirtingų pakampių. Neįprastas sujudimas atkreipė savivaldybės darbuotojų dėmesį.

Balsavimą prižiūrintys komisijų nariai tyliai svarstė, kas šiuos apšepusius vyrus ir susivėlusias moteris staiga išplėšė iš kasdienės rutinos. „Koks saldainis ar cukraus gabaliukas šias skruzdes išjudino? Nejaugi pilietinė pareiga?“, – sakė į darbą sostinėje pro šalį skubantis trakiškis Romas.

Alkoholiu tvoskiantys asmenys negalėjo įvardinti ir papasakoti už ką jie balsavo, tik sugebėjo išlementi partijos skaičių.

„Tų draugų aš nepažįstu“

Paklaustas apie atlygį, Nikolajus tik sumurmėjo, kad kelionės organizatoriai žadėjo nuvežti ir kažkaip atsilyginti, tačiau į platesnes diskusijas nesileido.

Vyriškis tvirtino esą nebegalintis tiksliai apibūdinti mašinos ir jį atvežusių žmonių. Jis tik stoviniavo kelias valandas vietoje ir dairėsi, iš kurio kampo išlįs jo „draugai“.

Dar vienas pakalbintas bedarbis pageidavo išlikti anonimas, bet papasakojo, kad balsuoti atvyko iš Onuškio. Jį su visa kompanija atvežė jaunimas ir jiems pasakė, kad balsuotų už atitinkamą numerį.

Po balsavimų bedarbis žadėjo eiti į darbo biržą. Vakare, grįžus namo, jiems buvo pažadėtas gausus vaišių stalas. Paklaustas, o kas bus, jei vaišių nesulauks, vyras užtikrintai pareiškė: „Tegul pabando neduoti“. Vyriškis negalėjo daugiau nieko atskleisti, nes skubėjo namo.

Balsuoti vežė visą būrį

Sutiktas dar vienas pašnekovas Aleksandras dėstė, kaip asocialūs asmenys nuo ankstyvo ryto buvo vežami į Trakų savivaldybę, kad jie čia balsuotų už nurodytą partiją.

Vyras savo akimis matė, kaip apie 10 valandą netoli savivaldybės gretimoje aikštelėje sustojo baltas autobusiukas. Iš jo išvirto aštuoni apdriskę asmenys. Visi jie nuslinko balsuoti savivaldybės link.

Tuo metu Aleksandras su šalia buvusiais vyrais užtvėrė autobusui kelią ir iškvietė policiją. Atvykę policijos patruliai pasikalbėjo su autobuso vairuotoju, užsirašė visus duomenis ir tuomet jį paleido. Aleksandras šį incidentą net nufilmavo.

Iš savivaldybės – tiesiai į darbo biržą

Už kelių minučių akį patraukė iš savivaldybės išėjęs būrelis išsitaršiusios išvaizdos žmonių su vienu tvarkingai apsirengusiu piliečiu priešakyje.

Visa kompanija po balsavimo drožė į šalia esančią darbo biržą. Pamatę žurnalistus, visi žmonės pradėjo blaškytis ir bėgti į skirtingas puses. Jų vedlys rėžė, kad šių asmenų nepažįsta ir jie tiesiog atsitiktinai susitiko kelyje.

Bedarbiai tvirtino, kad atėjo į darbo biržą užsiregistruoti. Jie vaidino pasipiktinusius ir apibėrė kaltinimais, kodėl jiems trukdoma. Tada visi skubiai išsiskirstė.

Darbo biržos durys Trakuose šiandien neužsivėrė. Vieni po kito zujo interesantai. Šalia biržos stovėjo daugybė mašinų, kuriuose sėdėjo ir alų gurkšnojo anksčiau savivaldybėje sutikti ir balsuoti skubėję asmenys.

Atlygį dalino mašinoje už parduotuvės?

Nuvykus prie parduotuvės, kuri šalia savivaldybės, vaizdelis kartojosi. Jau anksčiau savivaldybėje sutikti asmenys vienas po kito ėjo į parduotuvę arba būriavosi už jos.

Už parduotuvės stovėjo prabangi mašina, kurioje sėdėjo trys vyriškiai. Ryte pilietinę pareigą atlikę nuskurėliai vienas po kito ėjo prie šios mašinos ir kalbėjosi su ten sėdinčiais vyriškiais. Jie labai greitai pastebėjo toliau stovinčią žurnalistų mašiną ir bendravimas su varguoliais ėmė strigti.

Priėjus arčiau ir paklausus, kas vyksta, kodėl bedarbiai juos taip apspito, mašinoje sėdintys vyriškai pasakė, kad žmonės tiesiog teiraujasi apie balsavimus. Jie esą nieko daugiau nežino, ko jiems iš jų reikia. Vyrai išpūtę akis stebėjosi, kodėl žurnalistams kilo tokių minčių, kad vietos žmonės gali čia atsiimti atlygį už atiduotą balsą.

Jie tvirtai aiškino, kad skurdžiai atrodantiems piliečiams jokių atlygių neduoda.

Kaip portalui lrytas.lt teigė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, kol kas pažeidimai Trakų savivaldybėje nenustatyti ir pridūrė, kad „dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo sustiprinta policijos apsauga“. Dėl galimo rinkėjų papirkimo ikiteisminius tyrimus pradėjo Elektrėnų, Kelmės  bei Tauragės policijos pareigūnai.

Šaltinis: http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/aktualijos/paliko-ant-ledo-nuejo-balsavo-isejes-draugu-neberado.htm

Naujienos iš interneto