- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

VIENI RINKĖJUS MAITINA PAŽADAIS, KITI DARBAIS

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje žmonėms yra suteikta teisė patiems pasirinkti žmogų, kuris ketverius metus atstovaus jų interesams  spręs jiems aktualius klausimus ir rūpinsis Trakų rajono krašto ateitimi. Ši gyventojams suteikta teisė įpareigoja rimtai bei atsakingai pasinaudoti realia galimybe, renkantis žmonėms priimtiniausią vietos valdžią. Daugeliui rinkėjų kyla racionalus klausimas: „Kuri partija ir kuris kandidatas geriausiai pasirūpins Trakų rajono žmonėmis?“.

Kiekviena partija, besiruošdama 2015 metų Trakų rajono savivaldybių tarybų narių bei tarybų narių – merų rinkimams, sukūrė savo rinkiminę programą, kurioje išdėstė savo principus, siekius bei pažėrė rinkėjams pažadų. Tačiau, kaip karti žmonių patirtis byloja – pažadais sotus nebūsi, todėl, renkantis geriausią žmonių atstovą, būtina pažvelgti ne į tai, ką kiekviena partija ir jų deleguoti kandidatai į merus žada, bet į tai, ką jie jau nuveikė, ką padarė, nesiekdami patikti bei laimėti rinkimuose, o tiesiog atlikdami savo pareigas ir sąžiningai dirbdami kasdien.

Pasikalbėjus su žmonėmis tapo akivaizdu, kad Trakų rajono gyventojai labiausiai dėkingi yra Lietuvos socialdemokratų partijos lyderiui – Vytautui Zalieckui, kuris, jau yra sėkmingai įgyvendinęs Trakų miesto bei Trakų rajono gyventojams svarbius darbus ir kuris, šiuo metu būdamas tiesiog Trakų rajono savivaldybės tarybos nariu,  neapleidžia žmonių, rūpinasi jais ir stengiasi spręsti jų problemas.

Rekonstruotos gatvės, gautas finansavimas Lentvario geležinkelio pervažos statybai

Praktiškai visi užsienio svečiai, užklydę  į sostinę, neaplenkia ir Trakų. Tačiau didžiausias rajono miestas – Lentvaris – visada kentė našlaičio dalią, nors irgi galėtų pasididžiuotis didinga istorija ir lankytinais objektais. V.  Zalieckas, vos tapęs rajono meru, ėmė aktyviai domėtis centrinių miesto gatvių  – Bažnyčios, Lauko, Geležinkelio gatvių rekonstrukcija.

V. Zaliecko ir jo bendražygių iniciatyva parengtą studiją Lentvario geležinkelio pervažos statybai šių metų pradžioje patvirtino Vyriausybė ir netrukus turėtų pajudėti statybos darbai. Tai patvirtino ir prieš savaitę Lentvaryje apsilankęs susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius. Lentvariečiams netrukus nebereiks stoviniuoti eilėse prie pervažos. O dalis iš sostinės pusės keliaujančių svečių kaip alternatyvą dabartiniam keliui Vilnius – Trakai, kaip patrauklesnį maršrutą pasirinks kelionę per Lentvarį.

Šių metų pradžioje Vyriausybė, vadovaujama Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus skyrė finansavimą Lentvario geležinkelio pervažos statybai [1]
Šių metų pradžioje Vyriausybė, vadovaujama Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus skyrė finansavimą Lentvario geležinkelio pervažos statybai
Prieš savaitę su Lentvario gyventojais susitikęs susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius patvirtino, kad nauja pervaža Lentvaryje bus [2]
Prieš savaitę su Lentvario gyventojais susitikęs susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius patvirtino, kad nauja pervaža Lentvaryje bus

Pigesnis šildymas ir geriamas vanduo

Trakų rajonas – šildymo sąskaitų rekordininkas. Šaltuoju sezonu šildymas suvalgo nemažą dalį gyventojų mėnesio pajamų. V. Zalieckas ieškojo būdų, kaip sumažinti šildymo sąskaitas gyventojams. Rekonstruota Lentvario biokuro katilinė turėjo sąskaitas sumažinti vidutiškai bent 10 proc. Vadovaujant V. Zalieckui, Trakų rajonas pagal šilumos kainos dydį tarp visų Lietuvos savivaldybių užimdavo dvyliktą – keturioliktą vietas. Deja, pasikeitus valdžiai sąskaitos vėl išaugo – šiuo metu rajonas yra antroje vietoje tarp brangiausiai mokančių už šildymą.  Kaip spręsti šią problemą ir išsaugoti gyventojų piniginėse vieną kitą eurą, V.Zalieckas patarimų klausė ir  Ministro Pirmininko patarėjo energetikos klausimais Tomo Gerasimavičiaus. Problema yra išsprendžiama,  tereikia noro ir pastangų, tačiau, akivaizdu, kad dabartinė Trakų rajono valdžia, turėdama visus būtinus įgaliojimus, šilumos kainų mažinimu nėra suinteresuota.

Maža to, paskutiniojo praėjusiųjų metų, gruodžio 30 d., vykusio Trakų rajono tarybos posėdžio metu  valdančiosios koalicijos iniciatyva pritarta šalto vandens kainos didinimui kone perpus: nuo 2,18 Eur/m³ iki 3,57 Eur/m³. V. Zalieckas aktyviai priešinosi kainų didinimui ir mano, kad geriamojo vandens kainos gyventojams didinti jokiais būdais negalima. Trakų rajone geriamojo vandens kaina šiuo metu ir taip viršija Lietuvos vidurkį.

Bandydamas sumažinti šildymo kainas rajono gyventojams V. Zalieckas beldėsi  į Vyriausybės duris [3]
Bandydamas sumažinti šildymo kainas rajono gyventojams V. Zalieckas beldėsi į Vyriausybės duris

Atskirties mažinimas tarp rajono miestelių ir kaimų

Trakų rajoną sudaro net 8 seniūnijos. Net ir nedideliame Trakų rajone jaučiama atskirtis tarp miestelių. Daugumoje jų visuomeninis gyvenimas merdi. V. Zaliecko ir jo bendražygių iniciatyva rajonuose plėtojamos  daugiafunkcių  centrų statybos. Rykantuose daugiafunkcinis centras jau veikia, tikėkimės, netrukus bus baigtos  Dusmenų centro statybos. Turistų pamėgtame Aukštadvaryje rekonstruota centrinė aikštė, miestelio bažnyčia į mišias kviečia nauju, skambiu varpu.

Kurorto statuso link: kultūrinis ir sporto renesansas

Milijonas – tiek užsienio ir vietinių turistų vidutiniškai kismet aplanko Trakus. Nemaža dalis trakiškių smulkiųjų ir vidutinių verslų susiję su turizmu. Trakų ateitis – sekti sėkmingais Druskininkų, Birštono pavyzdžiais ir siekti kurorto statuso. Turime visas sąlygas tai padaryti: turistų srautą, kraštovaizdį, kultūrinį paveldą ir istoriją. V. Zalieckui rajono vairą perėmus į savo rankas, mieste suaktyvėjo visuomeninis gyvenimas. Miestas pasipuošė naujais, išskirtiniais kultūriniais ir sporto projektais. Gražėjančiomis Trakų apylinkėmis ir aktyvėjančiu visuomeniniu gyvenimu pasidžiaugė ir pernai prieš Velykas Trakuose apsilankiusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pernai prieš Velykas Trakuose apsilankiusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė džiaugėsi gražėjančiais Trakais ir aktyvėjančiu visuomeniniu gyvenimu [4]
Pernai prieš Velykas Trakuose apsilankiusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė džiaugėsi gražėjančiais Trakais ir aktyvėjančiu visuomeniniu gyvenimu

Baletas “Gulbių ežeras” ant Galvės ežero  suvienijo artistus net iš 4 pasaulio šalių. Analogų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Rytų Europoje neturintis projektas į Trakus pritraukė žiūrovų ne tik iš kitų Lietuvos miestų, bet ir užsienio.

“Sumanymą pastatyti “Gulbių ežerą” Galvės ežere vysčiau ne vienus metus. Realizuoti projektą nebuvo lengva. Susidūriau su daugybe įvairių valdininkų: vieni projektą stabdė, kiti palaikė. Kai atvykau Trakų rajono savivaldybei pristatyti projekto, Vytautas iš karto pamatė jo naudą visuomenei ir miestui.  Palaikė, pasakė: „Darom. Kokios pagalbos reikia iš savivaldybės?”. Būdamas meru, jis aktyviai domėjosi, kaip mums sekasi, atvykdavo pasižiūrėti repeticijų, bendraudavo su artistais. Labai šiltai priėmė mūsų artistus iš užsienio, rūpinosi. Mums labai pasisekė, kad statant „Gulbių ežerą“, būtent Vytautas vadovavo Trakų rajonui”, – sako Tatjana Sedunova, „Gulbių ežero“ projekto vadovė.

Išgirdęs apie “Gulbių ežero” projektą Vytautas Zalieckas iš karto pasakė:„ Darom. Kokios pagalbos reikia iš savivaldybės?” [5]
Išgirdęs apie “Gulbių ežero” projektą Vytautas Zalieckas iš karto pasakė:„ Darom. Kokios pagalbos reikia iš savivaldybės?”

Pastaraisiais metais Trakai garsėja ne tik kaip kultūrinių, bet ir sporto renginių centras. V. Zalieckas nemažai dėmėsio skyrė Trakus ir Lietuvą pasaulyje garsinančiam irklavimui bei trakiečiams irkluotojams. Ne visi žino, kad Europos čempionai dvivietės irkluotojai Rolandas Maščinskas ir Saulius Ritter yra trakiškiai, juos rengė ir rengia startams Trakų rajono kūno kultūros ir sporto centro treneriai. Ne veltui sakoma, kad Trakai – irklavimo sostinė. Čia vyksta prestižinė tarptautinė „Gintarinių irklų“irklavimo  regata, kuri šiemet bus rengiama jau 53-ąjį kartą. Beje, pastaraisiais metais Trakuose surengti ir jaunių bei jaunimo pasaulio irklavimo čempionatai.  . 2013 metais, V. Zalieckui dirbant rajono meru,  Trakuose pradėtas organizuoti ir sparčiai populiarėjantis „Trakų pusmaratonis”, kuris į miestą pritraukia beveik 2 000 bėgimo entuziastų, daugiausiai iš sostinės ir dar mažiausiai dukart tiek žiūrovų. Renginys jau tapo tradiciniu ir šių metų gegužę vyks trečiasis “Trakų pusmaratonis”.

“Kai kreipiausi į Trakų rajono savivaldybę su prašymu suorganizuoti pusmaratonį, Vytautas iš karto mane priėmė pats. Nesiuntinėjo iš kabineto į kabinetą. Pasakė: “Kada darom? Ko iš mūsų reikia?”, – sako “Trakų pusmaratonio” organizatorius Evaldas Martinka.

V. Zalieckas (viduryje) aktyviai rėmė Trakus ir Lietuvą reprezentuojantį irklavimą, žymiausius šalies irkluotojus [6]
V. Zalieckas (viduryje) aktyviai rėmė Trakus ir Lietuvą reprezentuojantį irklavimą, žymiausius šalies irkluotojus

V. Zalieckas, dirbdamas rajono meru, per pusantrų metų sugebėjo ne tik padėti pamatus svarbiems rajono projektams, bet ir juos sėkmingai įgyvendinti. Lietuvos socialdemokratų partijos Trakų rajono skyriaus nariai, turėdami žmonių palaikomą bei stiprių politinių veikėjų pasitikėjimą pelniusį politiką V. Zaliecką priešakyje, gali daug nuveikti Trakų rajono gyventojų labui bei krašto gerovei.

V. Zalieckas, dirbdamas rajono meru, per pusantrų metų sugebėjo ne tik padėti pamatus svarbiems rajono projektams, bet ir juos sėkmingai įgyvendinti. Lietuvos socialdemokratų partijos Trakų rajono skyriaus nariai, turėdami žmonių palaikomą bei stiprių politinių veikėjų pasitikėjimą pelniusį politiką V. Zaliecką priešakyje, gali daug nuveikti Trakų rajono gyventojų labui bei krašto gerovei.

Karolina NARKEVIČ

 

Politinė reklama. Bus apmokėta iš LSDP rinkimų kampanijos sąskaitos. Užs. Nr. 178