Jaunimui vis dar reikia tik stogo

Ko reikia vaikui norinčiam mokytis, pažinti ir tobulėti? Turbūt visi puikiai žino – sąlygų tam. Tai reiškia, kad esminė sąlyga yra mokykla ir mokytojas. Tai du drambliai, kuriuose ir kurių pagalba kuriasi švietimas. Na, dar vadovėlių, sąsiuvinių bei kitų priemonių. Tačiau šios – eigoje. Lygiai tokių pat paprastų dalykų reikia ir jaunimui. Pakalbėkim apie pirmąjį, esminį dramblį.

P_Pluko
Jaunimas nori mokytis. Akimirka iš mokymų „Socialinių iniciatyvų laboratorija“. P. Plūkio nuotr.

Nereikia nuslėpti džiugesio, kad Trakų rajono jaunimo politika – kaip pradėjęs augti medis – su tvirtomis šaknimis, trejomis šakomis ir jau pradėtais skleistis lapeliais. Gražu žiūrėt. O viskas juk paprasta. Jaunimą, kaip tą medį, reikia pamilti ir mylėti. Kitais žodžiais tariant – rūpintis.

Kaip gražiai atrodo tas žemėlapis, su gražiai žydiniais medžiais. Jei tik pavyktų atpasakoti – Lentvaris jau turi, o Onuškis ir Aukštadvaris dar neužilgo įsteigs atviras erdves jaunimui. Tai reiškia, kad šiuose miestuose atsirado stogai, sienos ir grindys, kurios priima jaunimą (paskutiniais skaičiavimais rajone gyvena 7222 jaunuoliai) ir tarp kurių vyksta jų tobulėjimas. Vyksta taip plačiai aprašytas ir iškalbėtas atviras darbas su jaunimu. Tai reiškia, kad Trakų rajonas yra vienas iš tų rajonų, kurie suprato atviro darbo su jaunimu svarbą ir užčiuopė jo vaisius.

Kažko trūksta. O kaip Trakai? Rajono centras. Juose jaunimui vietos erdvei įkurti kol kas nėra. Formaliai ji yra, bet praktiškai ši, trejus metus brandinta idėja dar neprigijo. Bet jeigu jaunimui bus skirtos patalpos dabartiniuose Trakų kultūros rūmuose, iš kurių išsikėlė Trakų turizmo informacijos centras, būtų puiku. Tai, ką Trakų jaunimas veiks ir įgyvendins – neišmatuojama. Garantija, kad į Trakų rajono savivaldybę savu laiku besikreipęs jaunimas, drauge su Europos savanorių asociacijos „Saltes“ prezidente Akvile Budreckyte, pateisins dabartinės valdžios lūkesčius.

Taigi, jaunimui reikia tik stogo. Kad nelytų ant galvų ir būtų šilta. Kur būtų galima pasidėti savo puodelį ir grįžus kitądien jį rasti toje pačioje vietoje. Tai yra svarbiausia. Ir jeigu esamame medyje išaugs dar viena šaka, su laiku – pasirodys ir lapeliai. Tikėkimės, kad pavasariop. O jau tada galėsime Trakų kraštą pozicionuoti, kaip labiausiai jaunimą saugančiu ir mylinčiu rajonu.

 

Evelina KISLYCH

Naujienos iš interneto