Naujas vandentiekis – džiaugsmas ne visiems

Pažadai ir tikrovė

Lentvario mieste  vyksta istorinio ir labai svarbaus projekto dėl Varnikų vandenvietės vandens tiekimo Lentvario miestui, baigiamieji darbai. Nesutrumpintas šio projekto pavadinimas „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros  renovavimas  ir plėtra Trakų rajone (Aukštadvaryje, Trakuose, Varnikuose, Lentvaryje, Rūdiškėse, Onuškyje, Paluknyje).

Apie šį projektą jau buvo nemažai rašyta. Buvo ir nemažai pažadų, kuo greičiau nutiesti vamzdynus iš Varnikų vandenvietės į Lentvario miestą ir nelaimėlius lentvariškius aprūpinti kokybišku vandeniu. Žadėta pabaigtuvių data vis atidedama. Gerokai šio projekto darbus trikdė ir  užsitęsusios derybos su gyventojais, per kurių nuosavą žemę  buvo numatyta tiesti inžinierinius tinklus.

Nėra ko stebėtis, projektas sudėtingas ir reikalaujantis daug darbo sąnaudų, kokybiško ir sąžiningo triūso bei griežtos priežiūros. Bet ne viskas sklandžiai vyksta, ypatingai dabar,  kai vandentiekio tiesėjai darbus atlieka Lentvario mieste, gatvėse ir prie gyvenamųjų namų, juolab, žiemos sąlygomis.

Priekaištai vandentiekio tiesėjams

Neseniai Lentvario seniūnijos salėje  vandentiekio tiesėjai susitiko su lentvariškiais. Pasitarime dalyvavo Bendrovės „Trakų vandenys“ direktorius Romas Ingelevičius, „Trakų vandenys“ projekto vadovas Pavelas Žeromskis, šios bendrovės Lentvario skyriaus viršininkas Algimantas Lankas, bendrovės „Meyer & John”

statybos darbų vadovas Tomas Vainilaitis, taip pat  Lentvario seniūnas Vytas Rukšėnas.

Susirinkusieji salėje gyventojai emocingai dėstė problemas, atsiradusias tiesiant vandentiekio tinklus ir reiškė įvairiausius priekaištus. Lentvario bendruomenės “Atgimimas” atstovas nurodė, kad  Atgimimo gatvėje, tiesiant vandentiekio tinklus, buvo ardoma asfalto danga, bet atstatyta nekokybiškai ir klausė kada bus ištaisytas brokas.

Kriaušių gatvės gyventojas Giedrius Milašiūnas piktinosi, kad nuo gatvės, kurioje jie gyvena vos šimtas metrų iki naujos vandentiekio trąsos, bet, nepaisant  prašymų, jų namams vandentiekis nenutiestas.

 A. Lankas teisinosi, kad šį gatvė į projektą nepateko, todėl nebuvo lėšų vandentiekiui nutiesti. Pasak A. Lanko, jie parengė projektą ir paskaičiavo šio vandentiekio tiesimo kainą, ji siekia virš trisdešimties tūkstančių. Tiek dabar turėtų sumokėti Kriaušių gatvės gyventojai norėdami  nutiesti vandentiekį savo lėšomis, bet tai būtų didėlė skriauda, nes daugumai gyventojų vandentiekis tiesiamas už valdiškas lėšas.

Panaši padėtis ir Lentvario miesto centre esančioje Bažnyčios mažojoje gatvėje, kurios gyventojai, nors gyvena miesto centre, neturi vandentiekio ir vandenį jiems teka atsinešti iš vandens kolonėlės.

 P. Žeromskis aiškino, kad šių ir kitų gatvių gyventojai, kurių napasiekė naujasis vandentiekis  dabar turės laukti, kol atsiras lėšų naujam vanentiekio tinklų tiesimo projektui.

Geologų gatvės gyventojas  Alis Šidlauskas kalbėjo apie nekokybišką asfalto dangą, paklotą šioje gatvėje, po vandentiekio tiesimo. Pareigūnai pažadėjo nuvykti pas šiuos gyventojus ir išsiaiškinti, kas kaltas. Pažadas buvo įvykdytas. Sekančią dieną buvo atvykę bendrovės “Trakų vandenys” ir vandentiekio tiesimo darbus vykdančios bendrovės darbuotojai. Jie apžiūrėjo Geologų gatvėje atliktus darbus, bei vandentiekio tiesimo metu transporto priemonių apgadintą asfalto dangą ir nusprendė gatvę asfaltuoti iš naujo.

  Pasitarimo metu į salė įbėgęs vyriškis įpykęs aiškino, kad Birutės gatvėje  iš naujai prijungto vandentekio jo namuose  bėga drumzlinas vanduo, net su smėlio priemaišomis. Vyriškis  kvietė salėje sėdinčius pareigūnus važiuoti į jo namus ir paskanauti jų tiekiamo vandens. Vyriškis sielojosi, kad jo namuose yra  mažas vaikas, o vanduo dabar  iš krano teka drumzlinas.

 Tuomet A Lankas paliko salę ir išvažiavo aiškintis nekokybiško vandens priežaščių. Paaiškėjo, kad jungiant naują vamzdyną  atsirado rūdžių, todėl laikinai ir bėgo drumzlinas vanduo.

  Gyventojai priekaištavo dėl prastos darbų priežiūros ir bendrovės “Sweco Lietuva” darbuotojams, kurie vykdo vandentiekio tiesimo  darbų kontrolę.

Vandenyje kalkės ir rudys

  Lentvariečiai, gyvenantis  kilimų mikrorajone,  skundėsi, kad iš vandentiekio vamzdžių dažnai teka rudas vanduo, ypatingai daug rudžių būna po vandentiekio avarijos, kai po vamzdyno remonto vėl pradedamas tiekti vanduo. Gyventojai siūlė po tokio remonto šiek tiek drumzlino vandens išlieti, o tik po to tiekti jį gyventojams .

 A. Lankas aiškino, kad kai įvyksta vandentiekio avarija gyventojai skambina telefonais prašydami kuo greičiau baigti remontą ir pradėti tiekti vandenį, todėl, jo teigimu, bet koks delsimas tik užrūstintų be vandens likusius gyventojus.

 Bendrovės „Trakų vandenys“ direktorius T. Ingelevičius sakė, kad sekančiais metais jų bendrovė ketina įsigyti hidrodinaminio vandentiekio valymo  mašiną ir  pradėti valyti  senuosius vamzdynus, nuo juose susikaupusių rudžių

 Lentvariečiai dar domėjosi, kodėl šiuo metu Lentvaryje vandentiekio vandenyje yra daug kalkių, kurios, verdant vandenį, ne tik nusėda katile, sudarydamos balsvas drumzles, bet svarbiausia, gadina  kranus ir kitus santechnikos įrenginius.

  Bendrovės „Trakų vandenys“ pareigūnai aiškino, kad  iš Lentvario vandenvietės gręžinių gaunamas vanduo iš tikrųjų turi daug kalkių, bet nėra įrenginių joms iš vandens pašalinti. Pareigūnų teigimu, Varnikų vandenvietės  vandenyje taip pat yra kalkių, kurių neišvalo geležies valymo įrenginiai, tačiau tiekiamame vandenyje kalkių kiekis neviršija higienos normų.

 Kaip bebūtų – naujas vandentiekis yra svarbus įvykis Lentvaryje, nes miestiečiams iki šiol buvo tiekiamas vanduo iš gręžinių, esančių netoli buvusio  atliekų sąvartyno, į kurį anksčiau buvo nekontroliuojamai verčiamos Vilniaus ir Lentvario miestų bei aplinkinių vietovių  pramoninės, buitinės ir  medicininės atliekos.

Lentvario vandenvietė buvo pavojinga ne tik dėl buvusio sąvartyno kaimynystės, bet ir dėl to, kad vandenvietės gėlo vandens išteklius sudaro tik gruntinio vandens srautas ir atmosferiniai krituliai.

Pažadai iki 2020 metų

  Kai šis projektas bus įgyvendintas, kitiems Lentvario miesto gyventojams, jeigu dabartinė tvarka nepasikeis, vandentiekio į savo namus teks laukti ilgokai. Pareigūnų pažadai nusitęsia net iki 2020 – jų metų.

 Trakų rajono savivaldybės Investicijų ir strateginio planavimo skyriuje sužinojome, kad perspektyviniuose planuose yra numatyta Lentvario mieste tiesti paviršinių vandenų tinklus,  plėsti  vandentiekio ir nuotekų tinklus, rekonstruoti  nuotekų valymo įrenginius ir siurblines.

 Sovietmečiu buvo įprasta valstybinių švenčių proga prisiimti padidintus įsipareigojimus, todėl ir dabar rengdamas šią publikaciją, bendrovės „Trakų vandenys“ direktoriaus R. Ingelevičiaus paklausiau: „Ar jie neplanuoja vandentiekio iš Varnikų į Lentvario miestą tiesimo darbus ir visas šio vandentiekio bandymo bei pridavimo procedūras užbaigti anksčiau, negu numatyta projekte, pavyzdžiui, iki savivaldos rinkimų?“. Direktorius atsakė, kad paskubinti darbų nėra galimybės, nes projektas labai svarbus ir sudėtingas, todėl jį reikia kruopščiai ir kokybiškai užbaigti Vandentiekio tinklus  privalės priimti Valstybinė komisija, todėl vandenį iš Varnikų vandenvietės į Lentvario miestą numatoma pradėti tiekti tiktai sekančių metų gegužės mėnesį.

2.Susirinkimo metu apie blogai paklotą asfalto dangą Atgimimo gatvėje kalbėjo Lentvario bendruomenės „Atgimimas“ atstovas Antanas Dobrovolskis
Susirinkimo metu apie blogai paklotą asfalto dangą Atgimimo gatvėje kalbėjo Lentvario bendruomenės „Atgimimas“ atstovas Antanas Dobrovolskis
1.Į susitikimą su Lentvario miesto gyventojais buvo atvykę (iš kairės) bendrovės „Meyer & John “ statybos  darbų vadovas T. Vainilaitis, bendrovės „Trakų vandenys“ Lentvario skyriaus direktorius A. Lankas, bendrovės „Trakų vandenys“ direktorius R. Ingelevičius ir bendrovės „Trakų vandenys“ projekto vadovas P. Žeromskis
Į susitikimą su Lentvario miesto gyventojais buvo atvykę (iš kairės) bendrovės „Meyer & John “ statybos darbų vadovas T. Vainilaitis, bendrovės „Trakų vandenys“ Lentvario skyriaus direktorius A. Lankas, bendrovės „Trakų vandenys“ direktorius R. Ingelevičius ir bendrovės „Trakų vandenys“ projekto vadovas P. Žeromskis
3.Bendrovės „Trakų vandenys“ direktorius (iš kairės) R. Ingelevičius ir Lentvario seniūnas V. Rukšėnas diskutuoja su Kriaušių gatvės gyventojais G. Milašiūnu ir R. Milašiūne dėl vandentiekio tiesimo.
3. Bendrovės „Trakų vandenys“ direktorius (iš kairės) R. Ingelevičius ir Lentvario seniūnas V. Rukšėnas diskutuoja su Kriaušių gatvės gyventojais G. Milašiūnu ir R. Milašiūne dėl vandentiekio tiesimo.

Kęstutis PETKŪNAS,

Autoriaus nuotr.

Naujienos iš interneto