Pirk mažiau – gyvenk ilgiau

Pirkti ar nepirkti, štai kur klausimas.

Atėjo laikas užrakinti savo pinigines, sukarpyti savo kreditines korteles ir leisti sau sustoti ir pagalvoti, ar tikrai nesibaigiantis pirkimas daro mūsų gyvenimą laimingesniu.

Šeštadienis, lapkričio 29 diena yra NEPIRK NIEKO DIENA visame pasaulyje. Tai –  diena, kur jūs galite mesti iššūkį sau, savo šeimai ir draugams, nepirkti nieko, o tiesiog pasinerti į gyvenimą, nes „Kuo daugiau vartoji, tuo mažiau gyveni“. Taisyklės yra paprastos, per 24 valandas jūs atsispiriate parduotuvių ir pirkimo žavesiui ir praleidžiate dieną be išlaidų!

Šis kultūrinis reiškinys prasidėjo Vankuveryje, Kanadoje, o dabar jau paplitęs maždaug 65 valstybėse. „Nepirk nieko“ dieną švenčia žmonės, neabejingi gamtosaugos bei socialinėms problemoms. Visuotinai pripažinta pasaulinių ekologinių Pirkti nepirktikatastrofų grėsmė verčia žmones sunerimti ir bandyti mažinti bereikalingą vartojimą.

Pirkti Nieko Dienos esmė sumažinti vartotojiškumo padarinius ir atsigręžti į gamtą. 20% pasaulio populiacijos sunaudoja daugiau kaip 80% natūralių žemės išteklių, padarydamos itin didelę žalą gamtai, sukeldamos netolygų gerovės pasiskirstymą.

Mes nemanome, kad nieko nepirkdami vieną dieną pakeisime pasaulį ir šia diena visai nesiekiame sužlugdyti šalies ūkio. „Nepirk nieko” dienos tikslas yra paskatinti pirkėjus susimąstyti, ką ir kodėl jie perka, bei pagalvoti, ar vis didėjantis vartojimas iš tiesų reiškia gyvenimo kokybės gerėjimą. Siekiant įsigyti vis didesnį kiekį įvairiausių daiktų tenka vis daugiau ir daugiau dirbti, po to vėl pirkti ir vėl dirbti, pamirštant, kad linksmai laiką praleisti galima ne tik prekybos centre. Mes visi žinome, kad perdirbimas yra gerai aplinkai, ir mažiau – yra geriau, tad nepirk nieko diena yra puikus būdas pradėti.

Nėra būtinybės pirkti!

Vis labiau augantis nesaikingas vartojimas – rimta problema, o ją išspręsti gali tik patys vartotojai. Trakų rajono gyventojai kviečiami prisijungti prie šios idėjos ir viešai pareikšti, kad geriausias dalykas yra tai, kas nemokama!!!

Reikalaudami, kuo pigesnių prekių, negalvojame, jog taip prisidedame prie vaikų išnaudojimo Azijoje, Afrikoje ir Lotynų Amerikoje: juk siekdamos gaminti pigiau, korporacijos privalo ieškoti pigiausios darbo jėgos ir dažnai ja tampa mažiausiai socialiai apsaugota grupė – vaikai.

Keletas idėjų kaip atsikratyti vartotojiško požiūrio ir pirkti tik tiek, kiek būtina

  •   Įsigydami daiktus įvertinkite jų būtinumą, ilgalaikiškumą, sudėtį ir gamybos proceso ekologiškumą. Stenkitės rinktis vietinės gamybos produktus.
  •   Stenkitės išvengti vienkartinių daiktų. Išmokite daug kartų panaudoti tą patį daiktą.
  •  Rūšiuokite, o organines atliekas kompostuokite.
  •  Taupykite! Ne tik vandenį ir elektrą, bet ir visa kita, ką įmanoma taupyti.
  •  Mieste važiuokite dviračiu arba viešuoju transportu.
  •  Pasidaryk pats! Jei yra kas nors, ką galite pasigaminti patys, tai taip ir padarykite.
  • Išjunkite televizorių ir daugiau laiko skirkite žmonėms tikrame gyvenime: žaiskite, keliaukite, mokykitės, kurkite.

Žinoma, nepirk nieko diena nėra apie tai, kaip pakeisti savo gyvenimo būdą tik vienai dienai – mes norime, kad pabustų jūsų, kaip vartotojo sąžinė – galbūt tai galėtų būti nauja patirtis, kuri jums patiks.

Ką aš galiu padaryti?

Nedaryti nieko kartais reiškia daryti kažką! Tačiau, įsipareigoti vartoti mažiau yra pradžia. Tai yra jūsų diena, tad kviečiame įsitraukti į šią akciją ir pasakyti apie šią dieną savo draugams. Neįtikėtina, bet galima išgyventi 24 valandas neišleidus pinigų. Jūs pamatysite, kiek turite laisvo laiko, kurį galite praleisti su artimaisiais. Ši diena yra puiki proga pradėti savo gyvenime taikyti formulę: „Atsisakyk, sumažink vartojimą, naudok daiktus daug kartų, perdirbk“.

Turėkite iš to malonumo ir geros visiems NEPIRK NIEKO DIENOS!!!

Inutė NEVEROVSKIENĖ

Naujienos iš interneto