Moksleivio pietūs: pakelis traškučių ar šiltas patiekalas?

Lentvario jaunimo centre (toliau tekste – centras) įvyko edukacinė popietė. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro (SMLPC) Metodinės pagalbos skyriaus specialistai ir centro (direktorė Aušra Pyragienė) specialistai vaikams ir paaugliams perteikė racionalios mitybos žinias bei praktinius įgūdžius.

SMLPC Metodinės pagalbos skyriaus visuomenės sveikatos administratorės Virginijos Rudaminienės padedami popietės dalyviai iš pradžių sudarė maisto produktų sąrašą. Pakeliui į parduotuvę ir iš jos kalbėtasi apie palankią sveikatai aplinką, buitinių atliekų rūšiavimą, diskutuota, ar patogiau turėti daugkartinio naudojimo pirkinių krepšelį, ar kaskart įsigyti plastikinį. Parduotuvėje, rinkdamiesi produktus ir prieskonius, vaikai paraginti atkreipti dėmesį į jų kokybę, išvaizdą, sudėtį, maisto priedus (vadinamuosius „E“), produktų tinkamumo vartoti terminą, ar nepažeista pakuotė ir kt.

Centro virtuvėje, prieš gaminant patiekalą, prisimintos ir svarbiausios bendrosios higienos bei maisto ruošimo higienos taisyklės (tarp jų – kada ir kokios būtinos pirštinės, kada virtuvėje reikia ir apsauginės kaukės veidui). Kalbėtasi apie priemones rankoms plauti, apie virtuvės indų tinkamumą tam tikriems patiekalams gaminti ar laikyti.

Vaikai gamino troškinį. Patiekalą paruošti nebuvo sudėtinga, tačiau reikėjo įsidėmėti esmines taisykles: mėsą iš pradžių reikia nuplauti po tekančiu vandeniu, nusausinti, supjaustyti, naudojant tam skirtą peilį ir lentelę. Žalios daržovės gerai nuplaunamos, jei reikia – sausinamos, tada pjaustomos, naudojant kitą peilį ir kitą – tik daržovėms skirtą – pjaustymo lentelę. Baigus darbą, įrankiai nuplaunami karštu tekančiu vandeniu, jei reikia – saikingai naudojant chemines priemones, skirtas virtuvės įrankiams valyti.

„Kartu su centro vadovais nusprendėme per nesudėtingos technologijos procesą priminti vaikams racionalios mitybos principus, pasimokyti saugios elgsenos virtuvėje, paskanauti pačių „nuo A iki Z“ pasigaminto šilto patiekalo bei paraginti susimąstyti, kas geriau: traškučių pakelis ar šilti pietūs? – sakė V. Rudaminienė. – Taip pat turėjome progą padiskutuoti apie sveiką gyvenseną, aprėpdami ir palankios sveikatai aplinkos kūrimo bei tausojimo temas.“plovas

Vaikai įgijo žinių apie maisto priedus, pasimokė, kaip skaityti prekybos centruose pagamintų užkandžių, mišrainių etiketes. Dalyviai popietės organizatoriams uždavė daug klausimų apie jų asmeninę mitybą, prašė patarimų, kaip maitintis sportuojant, koks dienos mitybos režimas tinkamiausias jaunam, aktyviam žmogui ir kaip išvengti antsvorio. Atsakyta ne tik žodžiu, bet ir įteikiant atmintines, SMLPC parengtus lankstinukus (daugiau informacijos apie sveikos mitybos principus galima rasti: www.smlpc.lt skyriuje „Sveika mityba“).

 

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija

D. Andrijauskaitės nuotr.

Naujienos iš interneto