- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Užčiuopta perspektyva

Trakų krašto vietos veiklos grupė Aukštadvaryje surengė jaunimo mokymus. Anatolijaus Puč nuotr. [1]
Trakų krašto vietos veiklos grupė Aukštadvaryje surengė jaunimo mokymus. Anatolijaus Puč nuotr.

Trakų krašto vietos veiklos grupė (toliau VVG) jau trečius metus iš eilės organizuoja jaunimui skirtus mokymus, finansuojamus iš  Trakų rajono savivaldybės jaunimo projektinei veiklai skirtų lėšų. Mokymai organizuoti 2014 m. rugpjūčio 28–29 d. vykdant projektą „Veiklus jaunimas aktyvioje bendruomenėje“. Mokymų šūkis – „Jaunimas ne problema, o perspektyva!“.
Šiais metais į Gražinos Ulevičienės kaimo turizmo sodybą (Aukštadvario sen.), kur vyko mokymai, atvyko 20 Trakų rajono savivaldybės seniūnijoms atstovaujančių jaunuolių: iš Aukštadvario, Grendavės, Lentvario, Onuškio, Rūdiškių, Senųjų Trakų, Trakų. Taip pat dalyvavo ir bendruomenių atstovai, dirbantys su jaunimu.

Komandinis darbas  ir savanorystė

Pirmą mokymų dieną jaunimo mokymų dalyviai buvo buriami į komandas, mokomi komandinio darbo pagrindų. Jaunimas mokėsi pažinti draugą, išgirsti save patį. Jiems padėjo Trakų rajono savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatorė Evelina Kislych. Evelina VVG valdyboje atstovauja jaunimui. Jai talkino ir apie komandinio darbo kaip ir vieną iš sėkmės garantų, pasakojo Europos savanorių tarnybos „Saltes” prezidentė Akvilė Budreckytė. „Saltes” vadovė mokymų dalyviams padėjo suvokti savanorystės svarbą, supažindino su savanoriško darbo nauda bendruomenei ir privalumais. Jaunimas suprato, kuo naudinga savanorystė ir kodėl verta to imtis.
Jaunieji mokymų dalyviai įvardijo savo ir bendras bendruomenių problemas, pasiūlė sprendimų būdus. Aplankė ir apžiūrėjo Aukštadvario bendruomenės namus, kurie įrengti įgyvendinant 2 vietos projektus pagal VVG „Vietos plėtros 2009–2014 m. strategiją“. Apie bendruomenės veiklą papasakojo Aukštadvario bendruomenės pirmininkė Janina Stadalnykienė.
Vakare ant laužo buvo kepama kiaušinienė iš stručio kiaušinio, kurį padovanojo Aukštadvario seniūnijos seniūnė Jadvyga Dzencevičienė, atvykusi pasveikinti mokymo dalyvių kaip VVG valdybos pirmininkė. Ji nepamiršo ir malkų laužui.

Svajonės realizuojamos  per projektus

Antrą mokymų dieną VVG pirmininkė Alvyda Kazakevičiūtė-Staniunaitienė mokymų dalyviams padėjo suprasti, ką jie norėtų veikti laisvu nuo pamokų ir darbo metu. Jaunimas sužinojo, kam rūpi jaunų žmonių idėjos, susijusios su muzika, sportu, menu, ekologija, kultūra, kelionėmis, internetu ir pilietiškumu. Trakų rajono savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatorė E. Kislych mokymų dalyvius supažindino su projektų rengimo ir įgyvendinimo etapais, projektinės veiklos nauda.  Jaunieji mokymų dalyviai sužinojo apie įvairias jaunimo veiklas, jaunimo organizacijas, jų rajone veikiančią Jaunimo reikalų tarybą. Mokymų metu buvo imituojamas 14 narių Jaunimo reikalų tarybos narių darbas, svarstyti svarbūs jaunimui klausimai.
Jauniesiems mokymų dalyviams apie savo gerąją patirtį, dalyvaujant įvairiuose projektuose,  papasakojo jaunasis smuiko virtuozas Algirdas Šochas, kuris Lietuvoje gimė ir užaugo, šiuo metu studijuoja Hamburge (Vokietija). A. Šochas praėjusiais metais dalyvavo VVG organizuotame jaunųjų menininkų projekte „Iuvenes art“ („Jaunasis menas“).
Po pietų mokymo dalyviai buvo supažindinti su verslumą skatinančiais projektais.  Aukštadvario žemės ūkio mokykloje  jie galėjo ne tik pamatyti, kaip kepami meduoliai, bet ir patys išbandyti savo gebėjimus tradicinių amatų centre, įrengtame įgyvendinant vietos projektą pagal VVG „Vietos plėtros 2009–2014 m. strategiją“. Iškeptus  meduolius patys puošė, vėliau ragavo ir namo lauktuvių vežė.
Mokymų apibendrinimas vyko plauste, kurį vairavo Marius Ulevičius. Komandų dalyviai padėkojo savo vadovams Miglei Karčiauskaitei, Arūnui Pauliukui, Živilei Kacilauskaitei ir Rutavilei Pauliukaitei. Na, o aukštadvariečiai Dovydas Ditkevičius ir Živilė Kacilauskaitė papasakojo apie Aukštadvarį ir jo apylinkes.
Jaunieji projekto dalyviai mokymų metu įgytas žinais ir patirtį pritaikys savo bendruomenių veiklose. Jie susikūrė socialiniame tinkle Facebook savo grupę „Mokymai“.
Projektą finansavo Trakų rajono savivaldybė (skirta 1 500 Lt), rėmė G. Ulevičienės kaimo turizmo sodyba, Aukštadvario seniūnijos seniūnė J. Dzencevičienė, Aukštadvario žemės ūkio mokykla, Europos savanorių tarnyba „Saltes”, smuikininkas A. Šochas.
Projektą sumanė, parašė ir pateikė paraišką finansavimui Edita Rudelienė. Jai tapus mere, jį įgyvendino Anatolij Pučas ir Jadvyga Savickaitė-Mikailienė.

Trakų krašto VVG informacija