Afrikinio kiaulių maro aktualijos

 

gg

Rugpjūčio 22 d., ištyrus savo reikmėms paskerstos kiaulės kraujo mėginius, Rokiškio rajono Kriaunų seniūnijos privačiame ūkyje nustatytas naujas Afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys. Šiemet tai jau penktasis AMK židinys šalyje, nustatytas kiaulių ūkyje, dar trys židiniai užfiksuoti laukinėje faunoje.
Šių metų rugpjūčio 21 d. Briuselyje Europos Komisijos (EK) Maisto grandinės ir gyvūnų sveikatos nuolatinio komiteto (SCoFCAH) Gyvūnų sveikatos ir gerovės skyriaus posėdyje priimtas mūsų šaliai labai svarbus sprendimas, kuriuo Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje išplečiamos Afrikiniu kiaulių maru užkrėstos ir padidintos rizikos teritorijos. Dokumentas įsigalios,  jį paskelbus oficialiame ES leidinyje. Europos Komisija (EK) Lietuvą suskirstė į Afrikinio kiaulių maro viruso rizikos zonas ir taip sugriežtino prekybą kiauliena.
Griežčiausi apribojimai taikomi į trečiąją zoną patenkančiai teritorijai, kur Afrikinis kiaulių maras nustatytas kiaulių ūkiuose, bei su šiais rajonais besiribojančios vietovės. Į šią zoną įeina Ignalinos, Molėtų, Švenčionių, Utenos ir Zarasų rajonų bei Visagino savivaldybės teritorijos. Čia užaugintas kiaules, jų mėsą ar kiaulienos produktus bus draudžiama išvežti ne tik į ES ir trečiąsias šalis, bet ir iš zonos ribų.
Į antrąją zoną pateko tie rajonai, kuriuose liga buvo nustatyta šernuose, ir besiribojančios vietovės. Antra zona apima Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Šalčininkų, Vilniaus, Širvintų, Ukmergės, Anykščių, Rokiškio ir Trakų rajonų bei Druskininkų ir Elektrėnų savivaldybes taip pat Alytaus ir Vilniaus miestų savivaldybių teritoriją. Šioje zonoje užaugintą kiaulieną bus galima naudoti tik vidaus prekybai.
Į pirmąją padidintos rizikos zoną įtrauktos teritorijos, kurios ribojasi su užkrėsta antrąja zona ir kuriose išlieka rizika, kad liga gali toliau plisti tarp šernų. Į šią zoną pateko Marijampolės, Prienų, Kaišiadorių, Kauno, Jonavos, Kėdainių, Panevėžio, Kupiškio ir Biržų rajonų, Kazlų Rūdos, Kalvarijos ir Birštono savivaldybės, taip pat Kauno ir Panevėžio miestų savivaldybės, jose bus taikomi tam tikri apribojimai prekiaujant gyvomis kiaulėmis.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba Trakų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena kiaulių laikytojams, kad iki rugsėjo 15 d. būtina deklaruoti visas ūkyje laikomas kiaules. Dėl kiaulių deklaravimo kreiptis į Trakų valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą arba į seniūnijose dirbančius žemės ūkio skyriaus specialistus.
Skerdžiant kiaules savo reikmėms įgaliotasis arba valstybinis veterinarijos gydytojas privalo apžiūrėti skerdžiamas kiaules, po skerdimo įvertinti patologinius anatominius pakitimus ir paimti mėginius Afrikinio kiaulių maro tyrimams. Dėl kraujo mėginių paėmimo, skerdžiant kiaules, kreiptis į šiuos privačius veterinarijos gydytojus: M. Šuverovą, tel.  8 680 72 793 bei V. Jončą, tel. 8 677 80 228 arba į Trakų valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, tel. 8 528 53 802, 8 693 92 883 .
Nugaišus kiaulėms ar kilus įtarimams dėl gyvulių sveikatos būklės, kiaulių laikytojai turi nedelsdami informuoti Trakų Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, tel. 8 528 53 802, 8 693 92 883 ar tiesiog pranešti aptarnaujantiems privatiems veterinarijos gydytojams. Informaciją taip pat galima pateikti  visą parą veikiančiu nemokamu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos telefonu 8 800 40 403.

Jolita BALSYTĖ-ABUCEVIČ,
Valstybinės maisto
ir veterinarijos tarnybos
Trakų valstybinės maisto
 ir veterinarijos tarnybos
viršininko pavaduotoja-valstybinės veterinarijos inspektorė

Naujienos iš interneto