Plenero „Menas paveldui“ rezultatas – per 40 originalių tapybos darbų

Parodos atidarymo sveciai

Savaitę trukęs tarptautinis tapybos pleneras „Trakų Vokės dvaro sodybai“ ir Lietuvai padovanojo kone pusšimtį tapybos darbų, kuriuos sukūrė lietuvių ir serbų tapytojai. Kūriniuose – dvaro apylinkės bei jame gyvenę žmonės. Renginio organizatoriai džiaugiasi, kad atidaryta paroda įrodo, jog vienuoliktus metus organizuojamas pleneras yra reikalingas ir aktualus ne tik patiems menininkams, bet ir menu besidomintiems žmonėms.
Plenero kuratorius Svajūnas Armonas, atidarydamas parodą Trakų Vokės dvare, dėkojo šešiolikai menininkų, kurie savaitę paskyrė dvaro aplinkai. „Jūs visi atlikote istoriškai reikšmingą darbą, nes tai, kas buvo, yra tarsi iš naujo prikeliama gyventi. Kitaip galima pažvelgti į tai, ką daugelis jau yra pamiršę. Tapytojų meninis produktyvumas šio plenero metu yra akivaizdus, tad belieka palinkėti, kad tokių plenerų būtų dar šimtai“, – susirinkusius į parodos atidarymą sveikino S. Armonas.
Tapytojas Saulius Kruopis palankiai įvertino kūrėjų darbą, nes kiekvienas tapytojas sugebėjo subtiliai atskleisti dvaro erdves ir padovanojo savo darbų gausiai Trakų Vokės kolekcijai, kurioje sukaupta per 100 originalių meno kūrinių.
Kasmet plenere dalyvaujantis dailininkas Romas Žmuidzinavičius pastebi, jog šiemet pleneras buvo kiek kitoks nei įprastai. „Nutapiau tris darbus, galbūt pritrūko laiko realizuoti visas savo idėjas, kurias įkvėpė Trakų Vokė. Vis dėlto pleneras labai visapusiškas, nors menininkai, skirtingai nei dešimtmetį, visą savaitę negyveno kartu kaip kūrybinė komanda, nebuvo bendrų vakarų, pasidalijimo idėjomis. Dirbome individualiai ir nė nenumanėme, ką parodai pristatys kiekvienas kūrėjas. Tai savotiškai intrigavo“, – apibendrina R. Žmuidzinavičius.
Pirmą kartą plenere dalyvaujantis Antanas Beinaravičius giria plenero dalyvius, nes, pasak jo, per trumpą laiką buvo pasiektas kokybiškas rezultatas. „Svarbiausia, kad daugelyje darbų galima įžvelgti Trakų Vokės motyvus. Žinoma, kai kurie darbai abstraktūs, galbūt kūrėjų galvoje brandinti ne vienerius metus, o realizuoti per šią savaitę. Man pačiam pavyko nutapyti keturis darbus – visuose iš jų dominuoja tvenkiniai. Koloritas ramus, o patys paveikslai – gana nuotaikingi“, – kalba A. Beinaravičius.
Plenero rėmėjas Juozas Pranckevičius parodai pateikė keturis kūrinius, o plenero metu nutapė net devynis. Jaunosios kartos tapytojas Andrius Makarevičius pastebi, kad menininkai kūrė įkvėpti gero oro, negalvodami apie tai, koks bus rezultatas. „Universalus žvilgsnis atsispindi visoje parodoje, o įdomiausia tai, kad svečių iš Serbijos darbai išsiskiria – jie abstraktesni, reikalaujantys daugiau interpretacijų“, – pastebi A. Makarevičius.
Daugiau informacijos: plenero kuratorius, dailininkas Svajūnas Armonas, mob. 8 650 17 799; koordinatorė Trakų Vokės dvaro sodyboje – Vaida Markevičiūtė, mob. 8 646 03 685.

Naujienos iš interneto