Lietuvos socialdemokratų partijos Trakų skyriaus pranešimas

Bičiuliai,

Per 19 gyvavimo metų LSDP Trakų skyriaus bičiuliai, žingsnis po žingsnio,  nuoširdžiai dirbdami, nuo nedrąsios pradžios iki šiandien,  sėkmingai subrandino  Trakų socialdemokratų skyrių kaip palankios partinei veiklai  ir draugiškos, neiintriguojančios  politinės kultūros kairiąją jėgą rajone, kuria iki šiol pasitikėjo rinkėjai ir politiniai partneriai, gerbė oponentai. Į 2011 metų savivaldos rinkimus Trakų socialdemokratai ėjo derindami bendras pozicijas ir deklaruodami darbą po rinkimų kartu su Liberalų ir centro sąjunga, Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Šiandien,  žvelgdami atgal, manome, kad šis sprendimas buvo teisingas ir reikalingas pervargusiam nuo begalinių perversmų rajonui (per ketverių metų  kadenciją buvo pakeisti du merai ir keturi administracijos direktoriai). Galvojome apie stabilumą, ateitį, siedami su pradėtų darbų tęstinumu ir socialdemokratinių siekių įgyvendinimu.

Rinkėjai socialdemokratams patikėjo 3 mandatus: Astai Kandratavičienei, Kęstučiui Vilkauskui ir Kęstučiui Ramanuskui. 2011 m. balandžio mėn. darbą pradėjo nauja koalicija, susidedanti iš LSDP, LLRA ir LCS. Mūsų bičiulė Asta Kandratavičienė tapo savivaldybės administracijos direktore, perėmusi šį postą iš prieš tai sėkmingai, nors ir trumpai dirbusio, bičiulio Kęstučio Ramanausko. Dėl užimamų pareigų Asta Kandratavičienė savo mandatą atidavė Vytautui Zalieckui, Kęstutis Vilkauskas pasirinko Trakų seniūno darbą ir atidavė mandatą Zenonui Matoniui. Valdančioji dauguma po rinkimų tęsė pradėtus darbus ( šilumos ūkio, vandentiekio, kultūros, švietimo, turizmo ir kitose srityse) bei siekė įgyvendinti ilgalaikius planus. Trakų socialdemokratai laikėsi duoto žodžio ir nepasidavė daugiakartiniams opozicijos bandymams keisti koaliciją.

2012 metais Kęstučiui Ramanauskui laimėjus savivaldybės paskelbtą konkursą Trakų rajono kūno kultūros ir sporto centro direktoriaus vietai užimti jo mandatas atiteko Romualdui Rudziui. Tada ir įvyko lemtingas lūžis. Naujieji tarybos nariai nusprendė kurti naują koaliciją.

Tų pačių metų vasarą į LSDP partijos gretas įsiliejo gausus būrys buvusių Naujosios sąjungos narių. Socialdemokratų frakciją savivaldybės taryboje papildė Adelė Gedminienė ir Vytautas Petkevičius.  Ramiai ir kryptingai koalicija dirbo iki 2013 metų sausio, kuomet skyriaus taryba buvo pastatyta prieš koalicinės sutarties nutraukimo faktą. Naująją valdančiąją daugumą sudarė Darbo partija, TS-LKD ir Sąjunga Taip. Savivaldybės meru buvo išrinktas bičiulis Vytautas Zalieckas. Tai buvo frakcijos savivalė, kuriai pasipriešinti partijos skyriaus taryba bandė priimdama sprendimą nekeisti koalicijos. Bet tai nesustabdė garbės troškimo apakintų bičiulių.

Prasidėjusi partinė saviveikla buvo visiškai nepriimtina didžiajai tarybos daugumai. Paminant bendrą partinę sėkmę, socialdemokratinėje aplinkoje atsirado  siaurų asmeninių interesų gynimas ir naudos siekimas, veiklos imitavimas, susikompromitavusių toleravimas. Tačiau blogiausia, kad buvo nukrypta nuo pamatinių socialdemokratinių vertybių- ŽMOGAUS ir TEISINGUMO. Partinis savivaldžiavimas, dažnas vienasmenių, nesuderintų su skyriaus taryba sprendimų priėmimas, koalicijos partnerių negerbimas, priimtų įsipareigojimų nevykdymas, pažadų netesėjimas, politinės kultūros ir patirties stoka, nesiskaitymas su bičiulių nuomone, atvedė į pozicijų pasikeitimą rajono savivaldybės valdyme.(Astos Kandratavičienės priverstinis pasitraukimas iš savivaldybės administracijos direktorių.)

LSDP Trakų skyriaus taryba informuoja, kad š.m. rugpjūčio 5 d. neeilinės sesijos metu buvo išreikštas nepasitikėjimas socialdemokratams merui Vytautui Zalieckui bei savivaldybės administracijos direktoriui Renatui Dūdžiui. Po beveik ketverių metų dalyvavimo valdančioje koalicijoje Trakų socialdemokratai priversti užimti atsarginių suolelį. Tai tikrai skaudus, neabejotinai turėsiantis nemalonių pasekmių smūgis ne tik partijos skyriui, jungiančiam beveik keturis šimtus bičiulių, bet ir ne vienai dešimčiai mūsų partiečių asmeniškai.

Skyriaus taryba, gerbdama rinkėjų ir rėmėjų valią, bei suprasdama bičiulių susirūpinimą, labai atsakingai pareiškia, kad pastarieji įvykiai – tai partinės drausmės ir atsakomybės stokos pasekmė, nes bičiuliai socialdemokratų frakcijos nariai A.Gedminienė, Z.Matonis, R.Rudzys, V.Petkevičius ir V.Zalieckas ignoravo LSDP Trakų skyriaus tarybos sprendimus, nesilaikė partijos Statuso ir skyriaus Įstatų ir yra asmeniškai atsakingi už tai, kas įvyko.

 

Partijos skyriaus taryboje dirbame vadovaudamiesi demokratiškumo ir atvirumo principais, aiškiai žinodami, kad galioja ir dar vienas, atsakomybės faktorius; kad kiekvienas ,,LSDP narys saugo ir gina partijos autoritetą, už savo žodžius ir veiksmus yra atsakingas partijai“ (LSDP Statutas). Pasitikėjome ir tikėjome bičiuliais, tačiau tuo pat metu jautėme apie vis labiau augantį koalicijos parterių (dabar jau buvusių) nepasitenkinimą rajono valdymu ir administraviu. Vienok tiek mero asmeniškai, tiek bičiulių savivaldybės tarybos narių nuolat buvom tikinami, kad ,,situacija stabili“. Liūdna, bet šiandiena raškome buvusio ,,stabilumo“ vaisius.

Ne taip seniai, vertindamas padėtį LSDP, mūsų partijos pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius pasakė: ,,Partijoje nėra vietos saviveiklai. Netoleruosime  neatsakingų pareiškimų ir nesuderintų veiksmų.“ Kaip tai liečia mus! Juk politinis chuliganizmas – didžiausias partijos priešas, naikinantis ją iš vidaus. Dar daugiau – tai tolygu susinaikinimui.. Negalime to leisti, todėl dabar ir ateityje būsime reiklesni sau, nuožmesni neatsakingiems socialdemokratų frakcijos bičiuliams ir padarysime viską, idant būtų atkurta nepriekaištinga LSDP Trakų skyriaus reputacija, o kiekvieną partijos bičiulį, rėmėją, prijaučiantį pasiektų teisinga, neiškreipta ir nešališka informacija apie priežastis, atvedusias į nepasitikėjimo išreiškimą. Susiklosčiusi situacija būti valdančiųjų užnugaryje leis išgryninti ir užgrūdins tikruosius socialdemokratus  ir atsijos visus, siekusius tik posto ar pareigų.

Iki naujų savivaldos rinkimų 2015 m. liko pusmetis. Viliamės,  kad skaudžios  pamokos bus  išmoktos, o piliečiai ir politiniai oponentai vertins mus už skaidrumą ir teisingumą,  vienybę ir atvirumą, už paprasto žmogaus labui nuveiktus kiekvieno mūsų darbus.

Mūsų skyriui šiandien, kaip dar niekada iki šiol, labiausiai reikia stabilumą užtikrinančių sprendimų.  Agresyvūs veiksmai ir sumaištis negali būti mūsų pakeleiviai dirbant žmogui, galvojant apie žmogų ir kasdien nuo aušros iki aušros žinant,  kad visa ko ašis – ŽMOGUS. Ir kad tai – mums visų svarbiausia.

 

Lietuvos socialdemokratų partijos Trakų skyriaus Taryba

 

Užs. nr. 736

 

 

 

Naujienos iš interneto