Afrikinis kiaulių maras neleidžia pamiršti apie save

Ignalinos rajono Vidiškių seniūnijoje rastam nugaišusiam šernui nustatytas Afrikinis kiaulių maras.
Šerno gaišena praėjusį savaitgalį surasta 10 km apsaugos zonoje, nustatytoje aplink UAB „Idavang“ Rupinskų padalinio kiaulių ūkį, kuriame liepos 24 d. nustatytas Afrikinio kiaulių maro židinys.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba Trakų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena kiaulių laikytojams, kad būtina deklaruoti ūkyje laikomas kiaules, kasdien tikrinti savo kiaules dėl neįprastų požymių ar elgesio, taip pat stebėti naujai įsigytų kiaulių sveikatos būklę. Sergančias kiaules būtina izoliuoti ir nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją, kol bus nustatyta ligos priežastis. Labai svarbu nelaikyti kiaulių lauke –  taip būtų užkertamas kelias kontaktams su laukiniais gyvūnais. Kiaulių laikymo vietose neturėtų lankytis pašaliniai asmenys. Griežtai draudžiama gyvulius šerti virtuvės atliekomis – vienu iš pagrindinių šaltinių, per kurį užkratas plinta.
Primename, kad medžiotojai ar gyventojai, radę nugaišusį laukinį gyvūną, privalo nedelsiant pranešti Trakų valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Rastas gyvūnas neturi būti liečiamas, kol jo neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nebus paimti mėginiai užkrečiamųjų ligų tyrimams. Medžiotojai ir kiaulių laikytojai, pastebėję padidėjusį gyvūnų gaišimą ar radę nugaišusį gyvūną, raginami visuomet elgtis taip, kaip nustačius gyvūnų užkrečiamąją ligą, ir imtis visų būtinų priemonių, kad liga nebūtų išplatinta.
Skerdžiant kiaules savo reikmės įgaliotasis arba valstybinis veterinarijos gydytojas privalo apžiūrėti skerdžiamas kiaules, po skerdimo įvertinti patologinius anatominius pakitimus ir paimti mėginius Afrikinio kiaulių maro tyrimams. Dėl kraujo mėginių paėmimo, skerdžiant kiaules, kreiptis į šiuos privačius veterinarijos gydytojus: M. Šuverovą (tel.  868072793) bei V. Jončą (tel. 867780228).
Nugaišus kiaulėms ar kilus įtarimams dėl gyvulių sveikatos būklės, kiaulių laikytojai turi nedelsdami informuoti Trakų valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, tel.: 8 528 53802, 8 693 92883 ar tiesiog pranešti aptarnaujantiems privatiems veterinarijos gydytojams. Informaciją taip pat galima pateikti  visą parą veikiančiu nemokamu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos telefonu 8 800 40 403.

Jolita BALSYTĖ-ABUCEVIČ,
Valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos
Trakų valstybinės maisto ir
 veterinarijos tarnybos
viršininko pavaduotoja-valstybinė veterinarijos inspektorė

Naujienos iš interneto