Ak, tos tvoros tvoros…

Šiukšlės prie Akmenos ežero
Šiukšlės prie Akmenos ežero

Tvoros! Kiek barnių, pykčių, kaimynystės nesantaikos sukeldavo neapdairiai ar savavališkai pastatytos tvoros. Ir ne tik…Ežerų, upių, užtvankų pakrančių gyventojai savo valdas vis dar atitveria tvoromis, statydami atramas net į vandens telkinius.
Vilniaus regiono Aplinkos apsaugos departamento Trakų rajono agentūros vedėjas Zigmantas Butvilas, šios agentūros vyriausiasis specialistas Vilmantas Musnikas, vyresnysis specialistas Tomas Petrokas ir šių eilučių autorius Viktoras Kieras vyko į akcijos reidą patikrinti, ar nėra pažeidimų, prie vandens telkinių statant tvoras, kitų neteisėtų statybų.
Didžiulis Nečiūnų ežeras. Į vandenį iš specialios priekabos nuleidžiama masyvi aliumininė valtis. Pritvirtinamas variklis, ir valtis skrodžia ežero pakraščiu.
,,Va, kniso, kniso pakrantę – ir pastatė pirtį“,- sako agentūros vedėjas Zigmantas Butvilas.
Atstumas tarp pastatytos pirties ir ežero neviršijo leistinų normų. Tačiau ardyti pakrantės reljefo – nevalia. Štai ir tvora – iki pat vandens. Jo savininkas kviečiamas į Trakų agentūrą. Bauda bus mažiausiai penki šimtai litų!
O štai ir naujas iškvietimas…Tvorų būklė patikrinta Jodžio, Ilgų ežerų pakrantėse – nustatyti keturi pažeidimai. Užsukame ir prie Akmenos ežero. Čia, prie automobilių stovėjimo aikštelės, riogsojo šaldytuvų, dulkių siurblių detalės, įvairių buitinių rakandų atliekų krūva. Telefoniniai skambučiai į seniūniją, aikštelės savininkui, kad šiukšlės būtų kuo skubiau pašalintos.
Respublikoje daugiausiai pažeidimų dėl tvorų nustatyta Vilniaus ir Utenos rajonuose – apie 150 atvejų. Akcijos ,,Tvora“ gamtos aktyvistai jau apžiūrėjo daugiau nei 600 km vandens telkinių pakrančių. Daugelis nelegalių tvorų yra nugriautos. Aplinkos viceministras Linas Janauskas dėl pažeidimų, susijusių su tvorų statymu, prašo skambinti telefonais: 8 527 32 995 arba 112. Septyniasdešimt procentų skambučių pasitvirtina. Bauda už nelegaliai pastatytą tvorą – nuo 500 iki 1000 litų. Trakų agentūros darbuotojai pakrančių gyventojams siūlo įvertinti tvorų atstumą nuo vandens telkinių ir gražiuoju pašalinti pažeidimus. Atstumas turėtų būti ne mažesnis kaip 5 metrai, o saugomose teritorijose – 10 metrų, kad žmonės galėtų laisvai vaikščioti pakrante, o žvėrys – migruoti.
Primename, kad Aplinkos apsaugos agentūra – ne labdaringa organizacija.
Viktoras Kieras
Autoriaus nuotr.

Naujienos iš interneto