Lietuvos Respublikos prezidente perrinkta Dalia Grybauskaitė, išrinkti atstovai į Europos Parlamentą

Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimų naktis. Iš dešinės Antanas Guoga ir Eligijus Masiulis (Nuotr. R. Dačkus)
Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimų naktis. Iš dešinės Antanas Guoga ir Eligijus Masiulis (Nuotr. R. Dačkus)

Gegužės 25 d. įvykusiuose LR prezidento rinkimuose prezidente antrajai kadencijai išrinkta Dalia Grybauskaitė. Ji surinko 57, 87 proc. rinkėjų, dalyvavusių rinkimuose, balsų. Socialdemokratas ir europarlamentaras Zigmantas Balčytis surinko 40, 14 proc.
Kaip teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius, ,,Ji parodė, kad yra kompetentinga prezidentė, bet ji nėra parodžiusi, kad yra didelė, ypatingo dėmesio verta prezidentė, kuri kaip nors labai reikšmingai pakeitė Lietuvos gyvenimą. Manyčiau, kad ji gal stengsis tapti ta didele prezidente, ne tik populiaria prezidente“.
Pasak įvairių politikos apžvalgininkų, socialdemokratai nepasiekė to, ko jie tikėjosi bei norėjo. Jų pasiekimai rinkimuose tik patenkinami, o Zigmanto Balčyčio pralaimėjimas rodo, kad socialdemokratai turi daug problemų, todėl, jeigu nebus daromos išvados, vietą teks užleisti kitiems.
Labai sėkmingai rinkimuose pasirodė Liberalų sąjūdis, rėmęs kandidatę į Lietuvos Respublikos prezidentus Dalią Grybauskaitę. Jei į Europos Parlamentą liberalai tikėjosi vienos vietos, tai gavo net dvi. Po reitingavimo pirmuoju tapo verslininkas ir filantropas Antanas Guoga. Lietuvoje plačiai žinoma A. Guogos parama įvairioms socialinėms organizacijoms. Rinkėjai į tai atsižvelgė ir atidavė jam savo balsus.
Į Briuselį dirbti vyks du socialdemokratai, du liberalai, du ,,tvarkiečių“ atstovai, po vieną mandatą gavo Darbo partija, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, V. Tomaševskio blokas (su rusais).
Kaip kalbėjo Eligijus Masiulis, rinkimų rezultatai valdančiosios daugumos partijoms pirštu rodo, kad būtina kurti naują koaliciją, nes socialdemokratai turėtų apsispręsti dėl dabartinės valdančios koalicijos. Ar juos tenkina Darbo partijos byla, V. Tomaševskio pasisakymai, dergiantys Lietuvą už Lietuvos ribų? Kartu E. Masiulis pareiškė, kad nesutiktų dirbti koalicijoje vietoj Lenkų rinkimų akcijos.
Lietuvos tautininkų sąjunga gavo 1,99 proc. balsų. Kaip teigė Nijolė Balčiūnienė, tautininkų sąjungos rinkėjai ,,nuėjo“ pas Karbauskį, nors tautininkai labai daug dirbo rinkdami parašus referendumui dėl žemės pardavimo.
Rinkimus laimėjusią prezidentę Dalią Grybauskaitę  nuoširdžiai sveikino Europos Parlamento pirmininkas Martin Schulz: „D. Grybauskaitė įrodė, kad ji yra patikima ir konstruktyvi lyderė Europos Sąjungoje bei stipri prezidentė, padėjusi savo šaliai įveikti ekonominę krizę. Linkiu jai sėkmingai įveikti ateities iššūkius – užtikrinti ekonomikos atsigavimą, taip pat sustiprinti piliečių saugumo jausmą, kai netoliese, Ukrainoje, tvyro didelė politinė įtampa.“

,,Trakų žemės“ inform.

Naujienos iš interneto