Gėlės kaip žmonės, žmonės kaip gėlės…

Spektaklio akimirkaGegužės 22 d. Lentvario miesto parapijos namai prisipildė juoko ir šurmulio. Pažiūrėti teatro ,,Atviras Ratas“ spektaklį ,,Apie meilę, karą ir kiškio kopūstus“ sugužėjo Lentvario pradinės mokyklos, Lentvario Henriko Senkevičiaus mokyklos ir Lentvario ,,Versmės“ gimnazijos moksleiviai, taip pat kiti miesto ir jo apylinkių gyventojai. Spektaklis sukurtas pagal latvių rašytojos Anos Saksės visame pasaulyje žinomą knygą „Pasakos apie gėles“, režisierius Aidas Giniotis. Muziką sukūrė Vytautas Leistrumas. Šį spektaklį Lentvario gyventojams padovanojo Lentvario miesto biblioteka, parašiusi projektą ,,Nuo knygos iki meno“, skirtą Teatrų metams. Projektą remia LR Kultūros rėmimo fondas, Lentvario įmonės ,,Rumida“ ir ,,Gijona“, Lentvario parapija.
,,Gėlės kaip žmonės, žmonės kaip gėlės…‘‘ šiais dainos žodžiais pradedamas ir užbaigiamas šis nuostabus kūrinys. Talentingi aktoriai Viola Klimčiauskaitė, Benita Vasauskaitė bei Jonas Šarkus vaidino, dainavo, žaidė, bei pasakojo keturias istorijas apie gėles. Spektaklio kūrėjai daug dėmesio skyrė muzikai. Dainuojamieji tekstai išversti į tą kalbą, kurios šalyje vyksta pasakos veiksmas. Taigi žiūrovai greta lietuvių girdėjo japonų, persų, prancūzų kalbas. Pasakose skamba  išmintingi žodžiai apie prisirišimą, meilę, kantrybę, pasiaukojimą, godulį, džiaugsmą, gėrį ir blogį. Jaunuolis iš Persijos, prancūzų kareivis-plėšikas Žakas, paprasta japonų mergaitė, popierinių gėlių pardavėja Keiko, žaismingas lietuviškas kiškis-zuikis – veikėjai, kurių pagalba spektaklyje pasakojamos gėlių atsiradimo istorijos. Aktorės Benitos Vasauskaitės nuomone, Anos Saksės pasakos nėra vaikiškos. Todėl su vaikais bandoma kalbėtis ne tik apie tai, kas prajuokina, bet ir apie rimtus dalykus. Prie sudėtingų temų prieinama labai žaismingu būdu – pasakos ir fantazijos pagalba.
,,Pasakas apie gėles” Ana Saksė parašė 1966 metais. Knygoje – 33 istorijos, kurias galima vadinti jausmų pasakomis legendomis. Šios knygos leidimas buvo kartotas ne vieną kartą, o Renata Zajančkauskaitė, išvertusi “Pasakas apie gėles” į lietuvių kalbą, buvo apdovanota Latvijos Trijų žvaigždžių ordinu.
Nuo 2006 metų veikiančio teatro ,,Atviras Ratas“ repertuare iš viso yra keturiolika vaidinimų, orientuotų į skirtingo amžiaus žiūrovų grupes. Teatrui vadovauja aktorius ir režisierius Aidas Giniotis. Jame vaidina jauni ir talentingi Muzikos ir teatro akademijos absolventai. Šis kolektyvas labai greitai užkariavo žiūrovų ir kritikų simpatijas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. „Atviras ratas“ – tai teatras, kuris siekia peržengti teatro sceną bei priartėti prie žiūrovų.
Teatras yra pelnęs daugybę ,,Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimų, žiūrovų simpatijų prizų, geriausio spektaklio, geriausio režisieriaus ir geriausių aktorių nominacijų. Nenuostabu, kad ir vaikai, ir suaugę po spektaklio klausė, kada bus kitas teatro pasirodymas…

Rūta MINKEVIČIENĖ,
Trakų rajono savivaldybės
viešosios bibliotekos
Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė
Nuotrauka iš bibliotekos archyvo

Naujienos iš interneto