Selemonas Paltanavičius mokė mylėti gamtą ir knygas

Selemonas Paltanavičius susitikimo metuBalandžio 30 d. Lentvario miesto bibliotekoje vykusiame renginyje moksleiviai turėjo progą susipažinti su gamtininku, rašytoju, fotografu, radijo laidų apie gamtą vedėju Selemonu Paltanavičiumi. Taip pat dalyvavo leidyklos ,,Žara“ direktorė Ramutė Žandarienė.
S. Paltanavičius  yra parašęs daugiau kaip 40 knygų. Pirmoji knygelė „Žalio miško istorijos“ išleista 1978 m., o jo knyga „Velniukas ir vieversiukas“ išrinkta geriausia 2006-ųjų Metų knyga vaikams. Tai labiausiai gamtą jaučiantis ir mylintis lietuvių rašytojas, kurio knygas faktų gausa ir tikslumu galima prilyginti žinynams.
Renginio metu rašytojas pasakojo, kaip gimsta knyga, supažindino su savo išleistomis knygomis, papasakojo apie savo vaikystę, meilę gamtai jau nuo mažų dienų.
,,Kiek save pamenu, traukė tik į gamtą, prie visų gyvų padarų, augalų. Lysvė, kurioje galėjau sodinti, ką tik noriu, mano augintiniai ir knygos, kurių nebuvo labai daug, bet kurios visos buvo tik apie gamtą, atrodė didžiausia mano laimė” – pasakojo S. Paltanavičius.
Gamtininkas pamokė vaikus kaip reikėtų prisišaukti lapę miške, papasakojo, kodėl liaudies pasakose yra stereotipai, kad lapė gudruolė, o vilkas kvailelis, nors gamtoje yra atvirkščiai: lapė, lyginant su kitais gyvūnais, nėra jau tokia išmintinga, ją prigauti labai paprasta, o vilkas yra žymiai atsargesnis.
Rašytojas skaitė ištraukas iš knygos ,,Labas, kaip gyveni?“. Šioje knygoje 14 laiškų iš girios. Vaikams labai patiko šmaikštūs ir puikiu stiliumi parašyti lapės ir zuikio laiškai, kuriuose papasakotos miško žvėrelių gyvenimo akimirkos.
Sužinojome, kad kartais rašytojo galvoje gimusi mintis gali ten gyventi dešimtį metų, kol gims knyga, o kartais visą knygą parašo per vieną dieną. Taip atsitiko su knyga „Velniukas ir vieversiukas“, kurios idėja gimė važiuojant į Klaipėdą, į posėdį. Visą istoriją rašytojas padiktavo į diktofoną, o vakare užrašė.
S. Paltanavičius sakė, kad mėgsta bendrauti su vaikais, jie yra atviri ir betarpiški, tačiau jauni skaitytojai yra patys reikliausi: paskaito pusę puslapio, nepatinka – ir nebeskaito. Vaikų knygoms labai svarbios iliustracijos. Kartais būna nesusipratimų, kai dailininkas nupiešia visai ne tokį herojų, kokį matė rašytojas savo mintyse.
Renginio pabaigoje S. Paltanavičius atsakė į vaikų klausimus apie knygas, gamtą, kūrybą. Rašytojas taip pat pateikė vaikams klausimų, o už teisingą atsakymą jie buvo apdovanoti knygomis apie viso pasaulio naminius gyvūnus su autoriaus autografu. Klausimai nebuvo lengvi. Vaikai turėjo atsakyti, iš kur gaunamas šilkas, kokia yra paskutinė naujai atsiradusi valstybė, kiek reikia spalvų išspausdinti spalvotai knygelei ir kt. Po to rašytojas dovanojo savo autografus, visi norintys galėjo įsigyti leidyklos ,,Žara” knygelių.
,,Knygos niekada neišnyks. Tiesiog reikia skaityti visiems – seneliams, tėvams, tada ir vaikai skaitys” – pasakė S. Paltanavičius renginio pabaigoje.
Tikimės, kad susitikimas su rašytoju, kurį organizavo Lentvario miesto biblioteka, paskatins vaikus pažinti, saugoti ir mylėti gamtą, sudomins jo nuostabiomis knygutėmis.

Kristina MEČKOVSKA,
Trakų rajono savivaldybės
viešosios bibliotekos
Lentvario filialo vedėja

Naujienos iš interneto