Trakų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija dėl laukinių ir naminių gyvūnų vakcinacijos prieš pasiutligę

Jaukai su vakcina prieš pasiutligės susirgimą
Jaukai su vakcina prieš pasiutligės susirgimą

Jau eilę metų, Lietuvos Respublikoje yra vykdoma laukinių gyvūnų vakcinacija. Du kartus metuose, pavasari ir rudeni, iš lėktuvų yra mėtomi jaukai su vakcina prieš pasiutligės susirgimą. Visus metus renkami mangutų, lapių mėginiai, atliekami tyrimai, kaip įsisavinima vakcina  ir jos  efektyvumas. Kas met ištiriama apie 40 mėginių. Šis laukinės faunos vakcinacijos būdas prieš pasiutligės susirgimą  pasiteisino. Trakų rajono savivaldybėje 2004 m. buvo nustatyti 27 pasiutligės susirgimo atvejai, 2005 m. – 42, 2006 m. – 32, 2007 m. – 10 atvėjų. Nuo 2008 m. rajone nebuvo nustatyta susirgimų. Šiuos rezultatus pavyko pasiekti, vykdant Trakų rajono savivaldybės ir Trakų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bendrą naminių gyvūnų vakcinacijos programą  prieš pasiutligės susirgimą, bei minėtą laukinių gyvūnų vakcinavimą.
Šiais metais bus tesiama laukinių gyvūnų oralinė vakcinacija prieš pasiutligę. Planuojamas  jaukų mėtymas gegužės 5 – 12 dienomis. Lėktuvai, kylantys iš Paluknio aerodromo, jaukus mėtys  Trakų, Vilniaus, Alytaus, Lazdijų, Elektrėnų, Šalčininkų, Druskininkų, Varėnos rajonų savivaldybių teritorijose. Lėktuvose sumontuota vakcinos mėtymo įranga užprogramuota, kad vakcina nebūtų mėtoma virš miestelių, gyvenviečių, sodybų, tačiau gamtinės sąlygos, kaip vėjo kryptis ir stiprumas, gali pakoreguoti vakcinos nukritimo vietą.  Todėl norime perspėti gyventojus, kad radus jaukus su pasiutligės vakcina, jų negalima liesti. Jeigu jaukai su vakcina aptinkami prie gyvenamųjų namų, būtina apie tai nedelsiant pranešti teritorinei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, atvykę darbuotojai surinks jaukus su vakcina. Jaukai su vakcina nėra pavojingi naminiams gyvūnams, tačiau perdozavus jauko, galimos komplikacijos.

Vaidas Jonušaitis,
Trakų valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos Vyriausiaisi veterinarijos gydytojas –
inspektorius Tel.  Nr. 8 528 53802, 8 528 54017

Naujienos iš interneto