Balandžio 14 d. startavo žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas

Žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas prasidejo balandžio 14 d. ir truks iki birželio 16 d. Šiemet paramos schema išliks tokia pat, kaip ir 2013–aisiais. Pasėlių deklaravimo metu pareiškėjai, pateikę vieną paraišką, gali prašyti tiesioginių išmokų už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus bei mėsinius galvijus ir mėsines avis, ėriavedes, paramos už parduotą pieną, taip pat išmokų už plotus pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos priemones.

„Pernai gavome 151157 paraiškų. Ūkininkai 2013 m. iš viso deklaravo 2,8 mln. hektarų žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotą, deklaruotų laukų skaičius buvo 1,2 mln. Kasmet daugėja pareiškėjų, kurie paraiškas pateikia naudodamiesi elektronine bankininkyste. Užpernai 2031 pareiškėjas taip deklaravo beveik 19 tūkst. ha bendrą žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotą. Pernai šie skaičiai padidėjo: 2254 pareiškėjai deklaravo per 21 tūkst. ha plotą. Tikimės, kad ir šiemet elektroninio deklaravimo patogumais pasinaudos dar daugiau ūkininkų. Prie Paraiškų priėmimo informacinės sistemos galima jungtis nuo balandžio 14 d. adresu:  https://paseliai.vic.lt. Šiemet pirmąją deklaravimo dieną iki pietų gavome 279 paraiškas“, – sakė VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) generalinis direktorius Sigitas Puodžiukas.

Ūkininkai, kurie jau apsisprendė, kur ir ką augins, turėtų neatidėlioti deklaravimo. Už kiekvieną uždelstą dieną Nacionalinė mokėjimo agentūra paramą mažins 1 proc. Pavėluotai pateiktos paraiškos bus priimamos iki liepos 10 d. Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje pavėluotai pateiktas paraiškas bus galima įregistruoti iki gruodžio 1 d.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras visų savivaldybių (seniūnijų) darbuotojams organizavo tris savaites trukusius paraiškų priėmimo informacinės sistemos mokymus, kuriuose pristatytos paramos teikimo taisyklės, informuota apie paraiškų priėmimo naujoves 2014 metais, kalbėta apie deklaruojamų plotų įbraižymą, naudmenų klasifikatoriaus kodus, reikalavimus paraiškų teikimui, vykdomas patikras. Savivaldybių ir seniūnijų specialistai susipažino su paraiškų priėmimo informacine sistema, jos naujovėmis, o nuo balandžio 14 d. jie praktiškai dirbs su šia sistema ir padės savo rajonų ūkininkams.

VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro informacija

Ramunė Visockytė
Patarėja komunikacijai
Tel. (8 5) 219 7330
El. paštas ramune.visockyte@vic.lt

VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras
V. Kudirkos g. 18-1, LT – 03105 Vilnius

Naujienos iš interneto