- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Vėjo malūnėliai

IMG_4385 [1]

Malonu būti prižiūrėtoje aplinkoje ir grožėtis želdiniais.Tačiau neretai sklypo savininkas susirūpina,kuomet vieną rytą randa pievutėje ar darže išraustus žemės kupstus.Tokia nemaloni padėtis verčia ieškoti veiksmingų būdų,kaip išeiti iš keblios padėties.
Be abejonės,pramonė gamina priemones naikinti sklype nepageidaujamus svečius.Tačiau cheminės ir mechaninės priemonės jų žudymui nėra populiarinamos tausojančios žemdirbystės srityje.
Tausojančios žemdirbystės tikslas – ieškoti būdų apsaugoti naudingus gyvūnus.Kodėl juos reikia saugoti ir kuo jie naudingi?
Kurmiai,švilpikai,pelėnai ir kiti graužikai kasdami urvus permaišo viršutinius humusingus dirvožemio horizontus su podirviniu sluoksniu.Atlieka akiai nematomą naudingą darbą.
Dėl šios priežasties tausojančios žemdirbystės tikslas yra išsaugoti gyvūnus.Ši sistema rekomenduoja naudoti profilaktines priemones , kurios atbaido gyvūnus. Viena iš tokių priemonių – elektroninėgraužikų baidyklė,tačiau ji yra ne visiems įperkama.
Dėl šių priežasčių Trakų Neįgaliųjų Užimtumo Centras rado išeitį – pradėjo gaminti medinius ,estetiškus vėjo malūnėlius,kurie yra veiksminga priemonė atbaidant kurmius.Pakanka malūnėlį įsmeigti giliau į žemę ir papūtus silpnam vėjeliui,malūnėlis dirba savo darbą.Garsas,kuris susidaro sparneliams sukantis ant ašies persiduoda į žemę ir baido iš jūsų sklypo nepageidaujamus svečius.Šią naudingą priemonę naudojo dar mūsų senoliai.
Susidomėjusius prašom kreiptis adresu : VšĮ Trakų neįgaliųjų užimtumo centras,Vilniaus 15b,Trakai.
Tel 8 (528) 56 250

Viktoras Stankevičius,
Aplinkos želdintojas