- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

PASAULINĖ ŽEMĖS DIENA LENTVARYJE

P1240460 [1]

Saulėtą ir šiltą kovo 20-ąją Lentvario miesto gyventojai šventė Pasaulinę Žemės dieną bei minėjo pavasario lygiadienį – dieną kai visame pasaulyje dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas. Nuo Pavasario lygės tamsa tirpsta lyg sniegas, užleisdama vietą šviesai, vis ilgesniam saulutės ratui. Tai atskaitos taškas, kai saulė pateka tiksliai rytuose, leidžiasi vakaruose, o žemdirbiškoje tradicijoje tada buvo pradedami skaičiuoti Naujieji metai.
Lentvaryje šventė prasidėjo eisena į kurią rinkosi Lentvario miesto moksleiviai, dienos centro „Akimirka“ auklėtiniai, globos namų vaikai. Visi linksmai nusiteikę ir pasipuošę Žemės dienos ženkiukais, kuriuos dovanojo Lentvario kultūros rūmai, Bažnyčios gatve nešdami Žemės vėliavą žygiavo į Lentvario parapijos namus. Parapijos namų salėje moksleivių ir visų susirinkusiųjų jau laukė Vilniaus etninės kultūros centro darbuotojos Justė Michailinaitė ir Justina Meleškaitė. Viešnios visiems pasakojo apie lygiadienio tradicijas bei visus kvietė bendram lietuviškų tarmiškų dainų bei sutartinių dainavimui. Po nuotaikingo susitikimo visi buvo pakviesti į aikštę prie Parapijos namų, kurioje gražiomis sutartinėmis sutiko Kirtimų kultūros centro folklorinis ansamblis “Mindrė”. Vėliau visus susirinkusiuosius sveikino Lentvario seniūnijos seniūnas Vytas Rukšėnas ir Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Vitalija Burdienė.
Šventės pabaigoje dalyviai savo pagamintais paukščiais iš popieriaus papuošė aikštę, taip simboliškai apgyvendindami paukščius Lentvaryje ir pasveikindami pavasarį bei parskrendančius paukščius.

Lentvario kultūros rūmai