- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Tūkstančiai moksleivių kompiuterį kalbino lietuviškai

Praėjusią savaitę daugiau kaip 12 tūkstančių 610 klasių moksleivių iš Lietuvos ir užsienio lietuvių mokyklų kompiuterį bandė prakalbinti lietuviškai – dalyvavo nacionaliniame konkurse „Švari kalba – švari galva“. Ar toks gausus dalyvių susidomėjimas (paskutinius keletą metų iki šiol konkurse dalyvaudavo apie 8-8,5 tūkst. moksleivių) – tendencija, atspindinti padidėjusį jaunimo suvokimą, kad technologijos ir taisyklinga kalba – suderinami?

 

 „Jau septynerius metus organizuojame šį konkursą, nes tikime, kad kiekviena galimybė virtualioje erdvėje rašyti taisyklingai lietuviškai prisideda prie tokio įpročio formavimosi. Niekas kitas, kaip tik įprotis, verčia mus užmiršti lietuviškas raides, skyrybą ir kitas taisykles rašant ar bendraujant kompiuteriu, kitais įrenginiais. Todėl jei dvylika tūkstančių moksleivių dalyvaudami konkurse prisiminė, kad tai yra patogu, kad jau senų seniausiai nebelikę techninių kliūčių vartoti taisyklingą kalbą elektroninėje terpėje, o dalis dar bus ir paskatinti dovanomis, mūsų bei partnerių Valstybinės lietuvių kalbos komisijos ir Švietimo ir mokslo ministerijos sumanymas rengti jį toliau išliks prasmingas“, – tvirtino konkurso sumanytojos Europoje pirmaujančios kalbinių technologijų įmonės „Tilde IT“ direktorė Renata Špukienė.

 

Jau ne vienerius metus su konkurso „Švari kalba – švari galva“ organizatoriais bendradarbiaujančios ir konkurso dalyvius finalininkus į savo kompiuterių klases sukviečiančios Vilniaus kooperacijos kolegijos studentams, panašu, taip pat ne vis vien, kokia lietuvių kalba jie bendrauja virtualioje erdvėje. Net 63 proc. šios aukštosios mokyklos studentų, dalyvavusių apklausoje (analogiškoje tai, kuri vyko ir portale 15min.lt), tvirtino, jog rašydami elektroninius laiškus ir žinutes, visada laikosi lietuvių kalbos taisyklių. Penktadalis respondentų teigė, kad taisyklių paiso tik rašydami oficialius elektroninius laiškus, raštus bei žinutes. 7 proc. apklaustųjų pažymėjo, jog virtualioje erdvėje nenaudoja lietuviškų rašmenų. Tuo tarpu taisyklės visiškai nė motais yra  11 proc. apklaustųjų, jiems patogiausia rašyti trumpiniais bei dariniais, vadinamuoju interneto žargonu. Šitokie apklausos rezultatai, pasak Vilniaus kooperacijos kolegijos specialybės kalbos lektorės Danguolės Švarlienės, rodo, jog studentams lietuvių kalba nėra nepatogi dirbant kompiuteriu.

„Mūsų mokykla visada daug dėmesio skyrė kalbai, jos kultūrai, todėl natūralu, kad toks požiūris būdingas ir studentams. Nė vienam nesinori kalbėti bet kaip. Kodėl? Taisyklinga kalba – tai juk dalis žmogaus įvaizdžio, nesvarbu, kokia būtų jo specialybė. Būtent kalba rodo asmens išsilavinimą, vidinę kultūrą. O tai labai svarbu vėliau ieškant darbo, kopiant karjeros laiptais. Žinoma, kasmet tarp pirmakursių pasitaiko ir silpnai lietuvių kalbos taisykles išmanančių jaunuolių, tačiau tokie visada gali „pasitempti“ lankydami specialų fakultatyvą. Tradicija kolegijoje tapo kasmet organizuoti renginį, skirtą kalbų dienai paminėti. Šiais mokslo metais prisiminėme tarmes. Studentai skaitė pranešimus, kalbėjo, deklamavo tarmiškai, o žemaičiai net uždainavo. Manau, studentams tokie renginiai irgi savotiškas paskatinimas kalbėti taisyklingai. Kalbant apie patį mokymosi procesą, kolegijos kompiuteriuose yra įdiegta programinė įranga „Tildės Biuras“. Pastaroji – ypač didelė paspirtis šiuolaikiniam jaunimui, kuris didžiąją savo laiko dalį skiria darbui ir bendravimui šiuolaikinėmis technologijomis. Minėta programinė įranga padeda rašyti taisyklingai, rasti ir, svarbiausia, suprasti padarytas klaidas,“ – mintimis dalijosi Vilniaus kooperacijos kolegijos lektorė.

 D. Švarlienės teigimu, tai, kad nacionalinio konkurso „Švari kalba – švari galva“ antrasis etapas vyksta būtent jų ugdymo įstaigoje, kolegiją skatina į lietuvių kalbą žiūrėti dar atsakingiau.

Pirmasis konkurso etapas jau įvyko, antrasis vyks balandžio 2 dieną, jau minėtoje Vilniaus kooperacijos kolegijoje. Į jį pateks po dvidešimt geriausiai pirmame etape pasirodžiusių šeštokų, septintokų, aštuntokų, devintokų ir dešimtokų. Tą pačią dieną, 14 val. vyks ir konkurso nugalėtojų bei jų lietuvių kalbos mokytojų apdovanojimai. Šiemet laureatams diplomus įteiks konkursą globojanti šalies vadovė Dalia Grybauskaitė – šiemet apdovanojimai vyks LR Prezidentūros Kolonų salėje.