“Mamų mugės” suburti tėveliai vaikus augina kartu

“Mamų mugė” yra didžiausia vaikams iki 14 metų amžiaus ir nėščioms moterims skirta prekių mugė Lietuvoje. Du kartus per metus veikiančiose sezoninėse mugėse daugiau nei iš 80 tūkstančių prekių asortimento šeimos gali savo vaikams nupirkti geros kokybės avalynės, drabužėlių, žaislų, sporto inventoriaus, knygelių ir, žinoma, gerokai sutaupyti. Paskutinę mugės dieną prekės parduodamos net su 50 proc. nuolaida. Neparduotas prekes bei rūbelius tėveliai gali paaukoti ir labdarai. Šiemet labdara bus išdalinta daugiavaikėms šeimos.

Mugės idėja – mainai

2014-ųjų pirmoji pavasario-vasaros sezono prekių mugė vyks balandžio 3-5 dienomis Kaune, prekybos centro „Mega“ II aukšte, o antroji – balandžio 11-13 dienomis Vilniuje, Zamenhofo g. 3 (netoli prekybos centro BIG, Ukmergės g.).

„Mamų mugės“ idėja yra mainai, kai tėveliai, parduodami ir pirkdami, padeda vieni kitiems įsigyti vaikams reikalingiausių dalykų. Svarbiausi yra reikalavimai, kad parduodami daiktai, drabužiai, avalynė būtų tvarkingi, nesugadinti ir parduodami už protingą kainą.

“Galima parduoti jau išaugtus rūbelius ir įsigyti naujus kitam sezonui“, – teigė „Mamų mugės“ sumanytoja Jurga Barbora Jauniškienė. Moteris, auginanti tris vaikus, vertina tai, jog nereikia eiti nuo parduotuvės prie parduotuvės, kad rastų ir nupirktų visko, ko reikia skirtingo amžiaus vaikams. J. B. Jauniškienė sakė, kad jeigu ne mugė, ji tokių kokybiškų rūbelių ir avalynės vaikams neturėtų galimybės net nupirkti. O smagu ir tai, kad sutaupius, daugiavaikė šeima gali skirti lėšų ir vaikų lavinimui bei pramogoms.

Mugėje parduodami jau tėvelių išbandyti daiktai

Mugės pirkėja Lina praėjusių metų rudenį laukėsi pirmagimio, ir sesers patarta ryžosi svarbiausius daiktus ir naujagimio kraitelei drabužėlius pirkti mugėje. Lina sakė, kad net neįsivaizdavusi, kokių gerų esama sumanymų, skirtų vaikams auginti ir lavinti, tad buvo įdomu viską apžiūrėti, išsirinkti, nebrangiai ir nusipirkti. Lina atviravo, kad mugėje lankėsi net dvi dienas. Pirmą dieną pirko rūbelių, bet grįžusi nusprendė, kad nori sūnui nupirkti ir krikšto rūbelius ir matytą gražią vaikštynę, vystymo stalą. Eidama į mugę net nežinojo, kad ras tokių daiktų, tad reikėjo pagalbos juos parsivežti. Moteris  atviravo, kad net labiau pasitikinti mugėje parduodamais daiktais, nes jie jau išbandyti tėvelių, prie daugumos pridėta ne tik instrukcija, bet ir laiškas, kuriame patariama, kaip naudotis  vėžimėliu ar kėdute, arba nurodytas telefono numeris, jei prireiktų kokio nors patarimo, kaip naudotis įsigytu daiktu. Lina sakė, kad su nekantrumu laukianti pavasario-vasaros mugės. Ateityje ji planuoja nebereikalingus daiktus ir išaugtus rūbelius taip pat parduoti mugėje, o iš kitų tėvelių pirkti kitus reikalingus daiktus ir sūnui tinkamus rūbelius.

DSC_0161

Norintieji dalyvauti – registruokitės

Jau vyksta registracija norinčiųjų mugėje parduoti išaugtus vaikų rūbelius, batukus, žaislus, lavinimo priemones, sporto inventorių, vėžimėlius, vaikštynes, loveles, maniežus, dviratukus ir net karnavalinius kostiumus. Visą reikalingą informaciją interesantai ras svetainėje www.musumuges.lt  Svetainėje išsamiai paaiškinta, kaip užsiregistruoti,  kaip supakuoti prekes, prisegti etiketes, kur ir kada pristatyti prekes, kaip gauti dalyviams taikomų nuolaidų. Pirmą kartą dalyvaujančiuosius tikrai nustebins tai, kad mugės organizavime – labai daug inovacinių sprendimų, pradedant registracija ir tai, kad mamos bei tėčiai patys gali susikurti bei atsispausdinti etiketes su brūkšniniais kainų kodais. Prekių apskaitai ir atsiskaitymui sukurtos programos, kurių pagalba tėveliai mato, kada jų prekės jau parduotos, o kurios dar liko neparduotos, o kas paaukota labdarai.

DSC_0139

Idėja subūrė 20 tūkstančių šeimų

Mugėse pirkti  ir parduoti jau subūrė daugiau nei 20 tūkstančių Lietuvos šeimų ir tai tapo tiesiog socialiniu reiškiniu, kai tėveliai vaikus augina kartu. Daugumai svarbu ne tik praktiškumas, kad už kokybiškus daiktus tenka mokėti mažiau, bet ir ekologiškumo idėja. „Mamų mugės“ šeimos pasisako prieš vartotojiškumą. J. B. Jauniškienė sakė pastebinti, kad vaikams reikalingi geros kokybės daiktai į mugę sugrįžta nebe pirmą kartą. Pasak J. B. Jauniškienės, žmonės, įsigiję kokybišką daiktą, planuoja, kad kai jis taps nebereikalingas, atneš parduoti į mugę, tad dar labiau prižiūri daiktus, rūbelius ar žaislus, tad tokie daiktai ir rūbeliai tarnauja kur kas ilgiau. „Mamų mugės“ šeimoms svarbu ne tik parduoti, bet ir galimybė padovanoti vaikų auginimui reikalingus daiktus, žaislus, knygeles bei drabužėlius šeimoms, kurioms šie daiktai labai reikalingi.

Tapkite „Mamų mugės“ savanoriu

Mugės organizavime dalyvauja labai daug savanorių, tad geriausias būdas palaikyti idėją – tapti „Mamų mugės“ komandos nariu. Šiemet mugės vyks tik didžiuosiuose miestuose, bet mažesniųjų miestų tėveliai gali tapti savanoriais ir imtis iniciatyvos kartu dalyvauti mugėse Kaune ar Vilniuje. Surinkti ir atvežti prekes, dalyvauti mugės organizavime ar net padėti išdalinti labdarą tiems, kuriems tikrai to reikia. Mugės savanoriai turi privilegijų – jie tampa ir pačiais pirmaisiais mugės pirkėjais ir turi galimybę patys pirmieji rinktis prekes. Galima tiesiog susiburti ir kartu atvykti apsipirkti į mugę, ar suorganizuoti mamytėms, kurioms reikėtų pagalbos, atvykti apsipirkti paskutinę mugės dieną, kada viskas parduodama už pusę kainos.

Pirmųjų pirkėjų bilietų skaičius ribotas

„Mamų mugės“ rengėjai, spręsdami problemą, kad pirmąją dieną, pirmosiomis mugės darbo valandomis, susidarydavo didžiulės spūstys, šiemet, norintiems apsipirkti pirmiesiems, siūlo įsigyti pirmųjų pirkėjų bilietus. Suprantama, bilietų skaičius bus ribotas, tad jeigu jus domina tik apsipirkimas mugėje, pasirūpinkite išankstiniais bilietais. Mugės dieną jų įsigyti galimybės nebus. Išankstinių pirmojo pirkėjo bilietų numatyta parduoti tiek, kad pirkėjams būtų patogu be grūsčių apžiūrėti, išsirinkti ir nusipirkti prekes. Taip pat planuojama įrengti didesnį kasų skaičių bei išmaniojo atsiskaitymo kasą, t.y. kasą be eilės. Joje bus galima už prekes susimokėti pačiam, per Paysera (mokejimai.lt) sistemą išmaniuoju telefonu. Jeigu dar nesinaudojate šia sistema, galite pasidomėti ir prisijungti prie jos, taip išvengsite stovėjimo eilėje, kuriose, ne paslaptis, jos nusidriekia labai ilgos. Nesvarbu, ar būsite pirmieji pirkėjai, ar paskutinieji, rengėjai pataria į mugę su vaikais nevykti, kad jų nevarginti. Mamų mugių patirtis rodo, kad kai toks didelis prekių pasirinkimas, apsipirkimas gerokai užtrunka, pavargsta net suaugusieji, o ką jau kalbėti apie vaikus.

 Kristina Toleikienė – projekto savanorė

Naujienos iš interneto