Jaudinanti meilės ir pabėgimo iš Rytų bloko istorija

Domnica Radulescu. Traukinys į Triestą: romanas. Iš anglų kalbos vertė Anita Kapočiūtė. – Vilnius: Briedis, 2014. – 336 p.
unnamed
Pusiau autobiografiniame D. Radulescu romane „Traukinys į Triestą“ pasakojama apie neblėstančią dramatišką meilę, gimusią kvapiuose Karpatų kalnuose ant laukinių uogienojų kilimo. Apie didžiulę meilę, kuri tęsiasi įvairiomis istorinėmis ir politinėmis aplinkybėmis, nors du jaunus žmones ir išskiria geležinė uždanga.

Pagrindinė herojė Mona, nebesugebėdama išgyventi vis stiprėjančio represinio N. Čaušesku režimo sąlygomis, nusprendžia verčiau rizikuoti gyvybe ir 1983 m. pabėga iš šalies. Emigracijoje, visko pilnoje Amerikoje, nelengva. Ji nepritampa, beprotiškai ilgisi tėvynės, paliktų artimųjų ir mylimojo… Bet Mona stojasi ir eina, ir pasiekia visa tai, apie ką svajojo… Istorijos ratas sukasi, pasaulis apsiverčia per naktį, Čaušesku įvykdoma egzekucija, griūva geležinė uždanga… Kaip Mona elgsis toliau? Ar vertėjo palikti tėvynę ir didžiąją gyvenimo meilę? O jei dar būtų palaukusi..?

Domnica Radulescu – intelektuali rumunų kilmės JAV rašytoja, kuri, dar būdama studentė, pabėgo iš komunistų valdomos Rumunijos ir nepabūgo laimės bei laisvės ieškoti kitapus Atlanto. Įsikūrusi Čikagoje, ji atkakliai siekė savo tikslų ir padarė stulbinamą karjerą. Dabar Domnica – prancūzų ir italų kalbų profesorė, aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje, rašo romanus, pjeses, kuria poeziją.

Naujienos iš interneto