Agnė Bilotaitė: „Neleiskime komercinėms šventėms užgožti svarbiausių valstybei datų“

Seimo narė Agnė Bilotaitė, sveikindama visus Lietuvos piliečius ir tautiečius užsienyje su Lietuvos valstybės atkūrimo diena, kviečia susimąstyti, koks Lietuvoje šiandien tampa patriotizmo ir tautiškumo vaidmuo.

Parlamentarės teigimu, Vasario 16-toji galėtų tapti pozityvių ir labai reikalingų tautinių iniciatyvų pradžia. Valstybinės šventės apmaudžiai virsta tik formaliu valstybės istorijos datų paminėjimu, vis dažniau pasigirsta mokslininkų ir politikų pasisakymai, jog nedera puoselėti patriotizmo ir didžiuotis savo tautiškumu. Reaguodama į šias Lietuvos valstybės ateičiai ir stabilumui pavojingas tendencijas, Agnė Bilotaitė kviečia Lietuvos piliečius puoselėti tautiškumą ir valstybinių švenčių proga pradėti kalbėtis apie tautinės sąmonės lavinimą švietimo įstaigose ir jaunimo tarpe.

„Beveik dvidešimt metų valstybė nieko nedarė, kad Lietuvos mokyklos parengtų ne tik kokybiškus specialistus, bet ir Lietuvai ištikimus ir savo tapatumu besididžiuojančius valstybės patriotus. Šis politinio elito aplaidumas atvedė prie to, kad šiandien garsiai kalbama, jog tautiškumas yra uždaras, o patriotizmas – pasenusi XIX amžiaus dorybė“ – problemos mastą aptaria A.Bilotaitė. – Tokioje situacijoje turime atvirai kalbėti apie patriotizmo svarbą išsaugant piliečių meilę Lietuvai ir visų, pirmiausiai politikų, kurie yra labiausiai atsakingi už valstybės likimą, įsipareigojimą prisidėti prie valstybės kūrimo. Būtent patriotizmas ir sąmoningas tautinis tapatumas užtikrina ir tokios valstybės gyventojų atsparumą išorės įtakoms ir kultūrų invazijai, o politikams padeda nenuolaidžiauti kitų šalių spaudimui. Dabar to nėra, o nebe pirmas Švietimo ministras dažniausiai viešumoje pasirodo spręsdamas tautinių bendrijų tariamas ir esamas problemas, bet tik ne su tvirta pozicija lietuvybės puoselėjimo klausimais“, – teigė Agnė Bilotaitė.

Ji atkreipia dėmesį ir į kitą tendenciją, jog tradicines lietuvių šventes ir svarbiausias valstybingumo datas ima užgožti komercializuotos, „importuotos“ šventės kaip Helovynas per Vėlines ar Valentino diena per Lietuvos valstybės atkūrimo dieną.

„Matome kaip prekybos centruose nuo metų pradžios ruošiamasi Valentino dienai, iš to daromi dideli pinigai, kuriamos dirbtinos tradicijos, tuo tarpu valstybinės šventės populiariosios kultūros atstovų nedomina. Valstybės vėliavą, kurios neabejotinai namuose neturi absoliuti dauguma tautiečių, vitrinose ir reklamose pamatysite nebent per krepšinio čempionatus, tačiau ne Vasario 16-ąją, Kovo 11-ąją ar Liepos 6-ąją. Nors iš pažiūros nesusijusi su žmonių vertybėmis, ši tendencija formuoja prioritetus ir po truputį ir žmonių mastyme ir viešojoje erdvėje valstybę ir tradicijas net per simbolines dienas užima tai, kas svetima ir dirbtina“ – pastebi parlamentarė.

Kiekvienais metais Agnės Bilotaitės iniciatyva valstybinių švenčių proga visi kviečiami pasipuošti tautiniais kostiumais ar bent kiekvienam priimtina ir miela tautine atributika. „Tautiškumas neturi virsti paveldu, jis turi būti gyvas. Išsaugoti jo gyvybę galime tik mes patys. Vis dėlto tą turėtų skatinti ir valstybinės institucijos“, – svarstė Agnė Bilotaitė.

Seimo narė žada kovo 12 dieną surengti konferenciją apie patriotizmo galią su švietimo ministerijos, akademinės bendruomenės, žiniasklaidos atstovais ir politikais. Jos metu siekiama kartu surasti tinkamus būdus ugdyti tautinę savimonę švietimo įstaigose, skatinti visuomenę didžiuotis savo valstybe, istorija, kalba bei tradicijomis. Tautybė turime ne gėdytis, o didžiuotis.

Kontaktams:
Seimo narė Agnė Bilotaitė, tel. 8 698 42169

Naujienos iš interneto