„Misija Sibiras‘13“ fotografijų parodoje: neįtikėtinas praeities ir dabarties kontrastas

ff
Nuotraukos: Jurij Koroliov

Vietos, kuriose dešimtmečius gyveno lietuviai – kaip jos atrodo šiandien? Kuo virto lietuvių statytos bibliotekos, kultūros namai, mokyklos ir ištisos gatvės? Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje atidaryta „Misija Sibiras‘13“ paroda kaip niekad aiškiai kalba kartų dialogą ir laiko tėkmės suformuotą bei visų mūsų užmirštą kontrastą. 2013 metų vasarą, Pasaulio lietuvių vienybės dieną, šešiolikos jaunų žmonių ekspedicijos komanda šiltą ir lietingą lietuvišką vasarą iškeitė į dešimtmečius nelankytas ir nenumaldomai laiko pasiglemžiamas kadaise lietuvių gausiai apgyvendintas vietas.Mišku virtusios kapinės, užkaltos kultūros namų langinės ir vėjo šuorų išvaikščiotos, ištuštėjusios lietuvių gatvės. Vietiniai gyventojai dar ir dabar jas vadina „banditų“ gatvėmis. Čia netildavo lietuviškos dainos, augo tvirti ir išpuoselėti namai. Atmintis apie šiose vietose kadaise gyvenusius lietuvius dar gyva.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijos erdvėje (Šv. Jono g. 11, Vilnius) duris atvėrė „Misija Sibiras‘13“ fotografijų paroda, jaunų žmonių akimis regėtą kontrastą pristatanti visuomenei.

Anot projektą „Misija Sibiras“ organizuojančio labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ direktoriaus Arno Marcinkaus, originalus Tiumenės srityje užfiksuotų akimirkų eksponavimo būdas pasirinktas dėl vieno iš pagrindinių šio projekto tikslų – kartų dialogo. Jo prasme bei būtinybe įsitikinti įmanoma tik betarpiškai prie jo prisilietus.

„Noriu pasidžiaugti, kad jau trečius metus iš eilės atidarome parodą čia, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje. Maloniai kviečiame susipažinti su originalia ir prieš tai niekur neregėta fotografijų parodos koncepcija. Ekspedicijų nuotraukos papildytos unikaliais įrašais iš dalyvių užrašų bei dienoraščių, kurie pateikiami lietuvių ir anglų kalbomis. Tad tikimės, kad ši paroda taps ne tik puikia proga susipažinti su „Misija Sibiras‘13“ ekspedicijos pasiekimais, tačiau taip pat ir reprezentuoti mūsų šalies istoriją svečiams iš užsienio“, – teigia A. Marcinkus.
unnamed
Parodos atidarymo dalyvius pasveikino ir Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato generalinė sekretorė bei projekto „Misija Sibiras“ Patarėjų Tarybos narė Marija Drėmaitė. „Labai džiugu ir garbinga jau trečią kartą atidaryti parodą UNESCO galerijoje, kuri šio šio projekto globėja, neatsitiktinai. Dabartinėje visuomenėje egzistuoja nuomonė, kad tik didingi mūšiai ir pergalės ugdo patriotinę visuomenę. Toks požiūris yra pasenęs. Šis projektas – tai gilus savo istorijos suvokimas ir susidūrimas su tikrove, kuri vienija.“, – teigia ji.

Parodos atidaryme dalyvavęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, pirmiausiaprisiminė vasarą išlydėtos ekspedicijos dalyvių žodžius. „Misiją Sibiras“ ekspediciją išlydint jaunuoliai žadėjo papasakoti kaip jiems seksis. Ir šiandien čia, parodoje, matome rezultatus: viskas užrašyta ir parodyta. Mūsų maža tauta, nesvarbu ar išvažiavus, ar ištremta yra viena ir jos negalime skirstyti į emigravusius, išėjusius ar likusius. Dalis Lietuvos išvažiavo, buvo ištremta ir to nereikia pamiršti. Šis projektas – tai kas mus vienija ir vienys kaip tautą.“, – pabrėžė jis. Jam antrinęs kultūros ministras Šarūnas Birutis, atkreipė dėmesį į projekto reikšmę šalies kultūrai.

„Valstybė prasideda nuo kultūros, o šis projektas yra sudėtinė kultūros dalis. Kas yra už mūsų šalies ribų istorija, tėvai, seneliai – neturi būti pamiršta ir labai džiugu, kai visa tai saugo jaunimas.“, – sakė kultūros ministras.

Renginio metu sveikinimo žodį, „Misija Sibiras“ patarėjų tarybos vardu, tarė ir Algirdas Kaušpėdas. „Nežinau iš kur reikia kildinti žodį „pilietis“, bet man jis skamba kaip „iš vienos pilies“. Tai jausmas, kad mes iš vienos pilies, iš vieno rato – tai bendražygių ir giminaičių sąvoka, palaikoma būtent tokiomis akcijomis, kaip „Misija Sibiras“. Būrys  žmonių apsisprendė šiame projekte dalyvauti. Jie nori būti toje vienoje pilyje, nutiesti draugiškumo saitus vieni su kitais, būti draugais. Aš neįsivaizduoju kitokio pilietiškumo aiškinimo apart to, kad mes esame drauge. Dar vienas dalykas, kas atrodo nepaprastai svarbu – besikeičiantis „Misija Sibiras“ turinys. Tai mums nebe tik istorinė atmintis ar pagarba, tai mūsų susižavėjimas žmonėmis, kurie buvo stiprūs ir tai išgyveno.“, – sakė jis.

Paroda Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius) bus eksponuojama vasario 12 – kovo 11 dienomis. Galerija pirmadieniais – ketvirtadieniais dirba nuo 8 iki 17 val., penktadieniais nuo 8 iki 16 val.

Nuo projekto vykdymo pradžios lietuvių tremties ir įkalinimo vietose Sibire jau apsilankė dvylika jaunimo ekspedicijų, sutvarkiusių apie 100 lietuviškų kapinių ir susitikusių su ten gyvenančiais lietuviais.

ggg

Ignas Rusilas

Projektų vadovas

Labdaros ir paramos fondas „Jauniems“

El.p. ignas@jauniems.lt

Tel. nr. +370 639 41183

www.misijasibiras.lt

www.gdpartneriai.lt

Naujienos iš interneto