- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Sveikuolių sąjunga kviečia į tradicinę grūdinimosi šventę Palangoje

download [1]

Šiemet „Palangos ruonių“ šventė Palangoje rengiama vasario 15-16 d. Be tradicinės programos ir maudynių, kadangi Lietuvos sveikuolių sąjunga ir Seimas 2014-uosius metus paskelbė Sveikos šeimos ir vaikų sveikatos metais, svečiai dalinsis savo patirtimi sąmoningos tėvystės, vaikų ugdymo klausimais.

RENGINIO TIKSLAS

Lietuvos sveikuolių sąjunga yra holistinės sveikatos sistemos šalininkė, grūdinimasis ir žmogaus organizmo atsparumo didinimas yra vienas iš svarbiausių šios sistemos elementų. Visi holistinės sveikatos sistemos elementai mūsų organizacijoje turi jų populiarinimui ir išryškinimui visuomenėje skirtas šventes. Todėl kiekvienų metų vasario mėn. Palangoje rengiamas respublikinio masto renginys, skirtas grūdinimuisi skatinti. Pagrindinis jo tikslas tikrai nėra pademonstruoti, kokie sveikuoliai yra „kieti“, svarbiausia šioje šventėje – pademonstruoti, kad nereikia bijoti gamtos, šalto vandens, kad grūdinimosi procedūros padeda didinti organizmo atsparumą, daro jį ištvermingesniu, apsaugo ne tik nuo ligų, bet ir nuo stresų bei įtampos.

Šis renginys taip pat skirtas šiltam bendraminčių susitikimui, bendravimui, pasikeitimui patirtimis, entuziazmo sveikai gyventi palaikymui, uždegimui.

IŠTAKOS

Mintis apie grūdinimąsi skatinančius renginius kilo estui H. Seibei, gyvenusiam Šilutėje 1986 m. Jis susisiekė su tuometiniu Valstybinio kūno kultūros ir sporto komiteto kūno kultūros valdybos viršininku Dainiumi Kepeniu ir pasiūlė savo pagalbą organizuojant šiuos renginius. D. Kepeniui mintis patiko, radosi daugiau entuziastų, palaikančių šią idėją ir į Lietuvą H. Seibės kvietimu atvyko ruoniai iš Rusijos, kurie 1987 m. surengė pirmąsias parodomąsias karnavalines maudynes žiemą Palangoje. Tačiau jie buvo „užkietėję“ ruoniai, galėję ilgai plaukioti lediniame vandenyje, Lietuviams tai neatrodė taip patrauklu, kad prisijungtų daugiau dalyvių. Išsimaudė 15 dalyvių ir buvo 200 žiūrovų. Tais pačiais metais buvo surengtos grūdinimosi šventės Klaipėdoj, Šilutėj ir Kretingoj.

Keletą metų šios šventės nebuvo organizuojamos, tačiau po pertraukos, 1992 m. idėja buvo atgaivinta ir tais pačiais metais surengta gausi dalyviais konferencija apie grūdinimąsi, kurioje dalyvavo svečiai iš užsienio šalių. 1993 m. besimaudančių dalyvių skaičius buvo arti 1000, 1994 m. vasario 19 d. Lietuvos rekordų agentūra “Factum” užregistravo pirmąją grūdinimosi šventę, kur spaudžiant septyniems laipsniams šalčio, 1680 vyrų, moterų ir vaikų “pralaužė” Baltijos jūros ledus ir pasinėrė į vandenį. O pajūryje šį “gyvą ledlaužį” stebėjo apie dešimt tūkstančių smalsuolių. Nuo tada atsirado ir įsitvirtino pavadinimas “Palangos ruonis”. Šie žmonės greitai pajuto, kad ledinis vanduo grūdina ne tik kūną, bet teigiamai veikia ir psichiką.

2007 m. maudynėse dalyvavo 1441 dalyvis.

2012 m.  ant kranto stovėjo rekordinis žiūrovų skaičius, skaičiuojama iki 15 tūkst. Daugiau informacijos www.sveikuoliai.lt

PROGRAMA

Šiemet „Palangos ruonių“ šventė rengiama vasario 15-16 d. Palangoje. Be dideles žiūrovų minias pritraukiančių žiemos maudynių Baltijos jūroje, šventės metu vyks įdomių susitikimų klubas, kuriame dalyvių laukia kovos menų studijos „JeetKuneDo“ studija įkūrėjas ir treneris, trijų vaikų tėtis, lektorius Vaidas Arvasevičius, „Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos“ vadovas, Lietuvos perinatalinės psichologijos ir medicinos asociacijos prezidentas, gydytojas Romualdas Šemeta ir ankstyvojo meninio ugdymo mokyklos „Laumių pieva“ įkūrėja ir vadovė Violeta Rugutskaitė. Kadangi Lietuvos sveikuolių sąjunga ir Seimas 2014-uosius metus paskelbė Sveikos šeimos ir vaikų sveikatos metais, svečiai dalinsis savo patirtimi sąmoningos tėvystės, vaikų ugdymo klausimais.

Vakare visų laukia „Sveikuoliaparty“

Dalyvius kviečiame iš anksto registruotis užpildžius registracijos anketą ir nusiuntus adresu juste@sveikuoliai.lt iki vasario 14 d.

Šventės metu vyks sveikų produktų mugė.

„Palangos ruoniai – 2014“

Šeštadienis (Vasario 15 d.)

7.00-8.00 val. Rytinė mankšta, maudynių jūroje repeticija (prie „Palangos žuvėdra“, Meilės al. 11)

9.00-13.30 val. Dalyvių registracija (Palangos gimnazija, Jūratės g. 13)

Sveikų produktų mugė viso renginio metu.

10.00-13.30 val. ĮDOMIŲ SUSITIKIMŲ KLUBAS.

10.00 – 11. 15 val. Vaido Arvasevičiaus paskaita „Vaikai – Angelai ar demonai?“

(Vaidas Arvasevičius – trijų vaikų tėtis, kovos menų studijos „JeetKuneDo“ studija įkūrėjas ir treneris, Lietuvos neformaliojo švietimo centro konsultantas);

11.15 – 12.30 val. Romualdo Šemetos paskaita „Sąmoninga tėvystė“

(Romualdas Šemeta – Lietuvos perinatalinės psichologijos ir medicinos asociacijos prezidentas, gydytojas, akušeris, ginekologas, „Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos“ vadovas);

12.30 – 13.30 val. Violetos Ragutskaitės paskaita „Ankstyvasis meninis ugdymas“

(Violeta Ragutskaitė – Audiovizualinių menų specialistė (Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistro laipsnis), ankstyvojo meninio ugdymo mokyklos „Laumių pieva“ įkūrėja ir vadovė).

14.00-14.30 val. Visų maudynių dalyvių susitikimas salėje, maudynių tvarkos aptarimas;

14.30-15.00 val. Rikiuotė ir bėgimo startas link jūros tilto (Palangos gimnazijos aikštelė, Jūratės g. 13);

15.00-16.00 val. Maudynės prie jūros tilto;

18.00-20.00 val. „Sveikuoliaparty“ ( „Palangos žuvėdra“, Meilės al. 11);

Sekmadienis (Vasario 16 d.)

7.00-8.00 val. Rytinė mankšta (prie „Palangos žuvėdra“, Meilės al. 11);

10.00-11.00 val. Šventės aptarimas, šventės nuotraukų peržiūra, ,,Apskritasis stalas”

(viešbutis „Palangos žuvėdra“, Meilės al. 11)

11.00 val. Renginio uždarymas.

LIETUVOS SVEIKUOLIŲ SĄJUNGA