- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

VLK ragina aktyviau dalyvauti prevencinėse programose

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) ragina žmones aktyviau dalyvauti Lietuvoje vykdomose prevencinėse programose ir nemokamai pasitikrinti sveikatą. Nepaisant to, kad jose dalyvauti ir gauti profesionalių medikų įvertinimą apie sveikatos būklę nieko nekainuoja, vis tik tai daroma vangiai.
VLK kviečia žmones nebūti abejingais savo sveikatai ir išnaudoti visas valstybės siūlomas galimybes nemokamai ją išsitirti. Už paslaugas, kurios suteikiamos pagal šiuo metu Lietuvoje vykdomas 6 prevencines programas, žmogui nereikia mokėti, nes jos kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.
VLK Sveikatos priežiūros paslaugų departamento direktoriaus Viačeslavo Zakso teigimu, šiuo metu vykdomos prevencinės programos bus tęsiamos ir toliau, nes jų rezultatai džiugina.
„Kasmet vis daugiau žmonių pavyksta išgelbėti nuo klastingiausios šio amžiaus ligos – vėžio, nes kiekvienais metais vis daugiau asmenų dalyvauja minėtose programose. Štai jau beveik dešimtmetį Lietuvoje moterys gali nemokamai išsitirti dėl gimdos kaklelio vėžio, o jų mirtingumas nuo šios programos įgyvendinimo pradžios sumažėjo beveik trečdaliu. Tuo tarpu programos, pagal kurias galima išsitirti dėl krūties, prostatos, storosios žarnos vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų veikia daugiau nei kelerius metus“, – tvirtino VLK atstovas V. Zaksas.
Daugelyje Vakarų Europos valstybių prevencinės programos, padedančios dar ankstyvoje stadijoje diagnozuoti klastingą ligą ir užbėgti jai už akių, pradėtos vykdyti jau prieš kelis dešimtmečius ir buvo pasiekta gerų rezultatų.
„Pageidautina, kad mūsų šalyje vykdomose prevencinėse programose dalyvautų visi tikslinės amžiaus grupės asmenys, nes ne tik užsienio patirtis, bet ir atlikti moksliniai tyrimai įrodo, kad įgyvendinant gimdos kaklelio, krūties, storosios žarnos vėžio atrankinės patikros programas Europos Sąjungos specialistų rekomenduojamose amžiaus grupėse, galima gerokai sumažinti mirtingumą nuo šių ligų. Pvz., Islandijoje taikant atrankinę patikrą dėl gimdos kaklelio vėžio per 35 metus sugebėta mirtingumą nuo šios ligos sustabdyti net 80 procentų“, – teigė V. Zaksas.
Be to, viena prevencinė programa skirta ir vaikams. Pagal ją vaikų krūminiai dantys nemokamai dengiami silantais – specialia apsaugine medžiaga, kuri vaikų dantukus apsaugo nuo karieso ir neleidžia pradėti anksti gesti. Tai viena iš priemonių apsaugoti augančios kartos dantis.
V. Zakso teigimu, kaip ir kasmet, taip ir 2014 metais, šioms prevencinėms programoms įgyvendinti bus skirta užtektinai lėšų. Todėl gydymo įstaigoms, sudariusioms sutartis su ligonių kasomis, bus visiškai apmokėtos suteiktų paslaugų pagal šias programas išlaidos. Pacientams nereikėtų nerimauti – jiems tai nekainuos nei lito.
VLK primena, kad norintieji savo sveikatą pasitikrinti pagal minėtas prevencines programas, turėtų kreiptis į šeimos gydytoją. Jis, įvertinęs paciento amžių, sveikatos būklę, žmogų plačiau supažindins su prevencinėmis programomis ir skirs jose numatytus tyrimus. Tuo tarpu mažųjų dantis silantais gali padengti gydytojai odontologai arba burnos higienistai, dirbantys gydymo įstaigose, sudariusiose sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis dėl šių paslaugų finansavimo.
Be to, atkreipiame dėmesį į tai, kad nemokamai dalyvauti šiose programose gali asmenys,  kurie moka arba už kuriuos yra mokamos privalomojo sveikatos draudimo įmokos (apdraustieji).

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Rūpimus klausimus galima pateikti el. pašto adresu info@vlk.lt arba ligonių kasų informacijos telefono numeriu 8 700 88888.

lentele [1]