Ištrūkti iš kavos pinklių (ne)lengva

kava-63410032
Fotolia nuotr.

Sakote, be šio gėrimo jaučiate energijos stygių? Tačiau kaip jo nejautėte iki pradėdami gerti kavą? Galbūt atėjo metas žengti dar vieną žingsnį sveikesnės gyvensenos link ir nesidangstyti mintimi, kad vienas arba du kavos puodeliai per dieną – nieko blogo…

Legalus narkotikas

Kavos mėgėjai teigia, kad savo įpročio gali atsisakyti bet kada. Tiesiog kavos gėrimas yra malonus ritualas, kuris padeda bendrauti. Be to, ją geria visi!

Masinis pamišimas dėl kavos tikrai nėra įrodymas, kad ji naudinga. Šis gėrimas – tik legalus narkotikas, nešantis didžiulį pelną kavos gamintojams, reklamos agentūroms, gydytojams ir vaistus gaminančioms kompanijoms. Jeigu kava būtų naudingas gėrimas, bandant jo atsisakyti, žmogaus nekamuotų galvos skausmas, depresija, pykinimas, nuovargis ir kt. Norint išvengti minėtų simptomų, reikėtų kavos atsisakyti pamažu ir keisti ją sveikesniais gėrimais.

Vienas gėrimas – daugybė negalavimų

Kava sutrikdo virškinimą: žarnyne kaupiasi dujos, gali kankinti viduriavimas ir pilvo skausmai.

Šis gėrimas žaloja kepenis ir sukelia organizmo dehidrataciją. Išgėrus puodelį kavos, kepenys ją bando su šlapimu pašalinti iš organizmo. Vykstant valymo procesams išeikvojami dideli kiekiai vandens, taip pat kalcio, kalio ir kitų mineralų atsargos.
Nors nefiltruotoje kavoje yra nemažai antioksidantų, tačiau kartu su jais į organizmą patenka ir žalingos medžiagos, kurios didina cholesterolio ir triglicerido lygį kraujyje.

Kavos pupelėse kaupiasi pesticidai, kuriais jos yra tręšiamos. Patekę į organizmą jie pažeidžia imuninę sistemą ir skatina toksinų kaupimąsi.

Šis gėrimas trikdo vaisiaus vystymąsi ir didina persileidimo riziką. Be to, jis neigiamai veikia reprodukcinę sistemą – kavos mėgėjoms sunkiau pastoti.

Veikia kaip kai kurių rūšių narkotikai: išplečia vyzdžius, sutrikdo širdies veiklą ir didina kraujospūdį.

Kava neigiamai veikia dantų spalvą ir būklę.

Kofeinas sukelia priklausomybę. Neturėdamas galimybės išgerti puodelio kavos, žmogus jaučiasi suirzęs ir negali susikaupti. Tikėtinas netgi agresijos protrūkis.

Įrodyta, kad kofeinas sutrikdo gilaus miego fazę ir sukelia nemigą. Mėgstantieji kavą ryte atsibunda nepailsėję ir patenka į užburtą ratą – geria kavos dar daugiau vildamiesi, kad ji suteiks žvalumo.

Kofeinas sustiprina nemalonius PMS pojūčius ir padidina krūtų jautrumą.

Sutrikus kraujotakai kavos mėgėjus gali varginti šąlančios pėdos ir plaštakos.

Dideli išgertos kavos kiekiai gali sukelti haliucinacijas.

Dėl šio gėrimo vartojimo organizme padaugėja streso hormonų.

Kaskart išgėrus kavos, šie hormonai patenka į kraują ir neigiamai veikia antinksčius, todėl žmogus nuolat jaučiasi išsekęs.

Vartojant šį gėrimą mažėja kraujagyslių elastingumas ir didėja rizika susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, pavyzdžiui, ateroskleroze arba hipertonija.

Kava – biologinis nuodas. Augalai šia medžiaga naudojasi kaip priemone, padedančia atbaidyti žolėdžius gyvūnus. Pastarieji, paragavę karčių lapų, iš karto atsitraukia. Keista, kad žmonės, pirmą kartą paragavę kavos, raukosi, tačiau ragauja tol, kol pripranta prie bjauraus skonio.

Kava pablogina vyresnio amžiaus žmonių protinį aktyvumą, nes jų medžiagų apykaita sulėtėjusi, todėl šis gėrimas ilgiau nuodija organizmą. Didesnę kavos žalą patiria moterys, vartojančios kontraceptines tabletes.

Šis gėrimas blogina geležies įsisavinimą, todėl žmogus gali susirgti mažakraujyste.

Dideli išgertos kavos kiekiai gali būti prastos nuotaikos ir netgi depresijos priežastis.

Kava, sumaišyta su vaistais, gali sutrikdyti kepenų veiklą.

Pasak kai kurių specialistų, šis gėrimas didina riziką susirgti kasos vėžiu.

10 dienų planas – „Kavai sakau NE“

1 diena. Išgerti kavos tiek, kiek geriama kasdien.

2–5 dienos. Gerti kasdienį kavos kiekį, tačiau įprastą kavą sumaišyti su kava be kofeino santykiu 1:1.

6 diena. Gerti kasdienį kavos kiekį, tačiau dar labiau sumažinti įprastos kavos kiekį santykiu 1:3.

7 diena. Gerti kavą be kofeino.

8 diena. Gerti kavą be kofeino ir keletą puodelių žolelių arbatos.
9–10 dienos. Gerti tik žolelių arbatas.

Pastaba. Geriausia rinktis baltąją, vaisinę arba žolelių arbatas. Rytais pravartu palįsti po šaltu dušu ir atlikti mankštą. Tai suteiks žvalumo ir energijos.

Sveikesnė kavos alternatyva – matė

Jeigu pasiūlytas planas pasirodė netinkamas, galite pabandyti prisijaukinti matę. Šis karštas gėrimas puikiai tonizuoja organizmą ir nesukelia šalutinio poveikio. Matės gėrimas atkeliavo iš Pietų Amerikos, kur buvo geriamas iš molinių puodelių.

Šiame gėrime yra mažiau kofeino. Be to, jis teigiamai veikią imuninę sistemą, normalizuoja kraujospūdį ir miegą. Matė laikoma draugystės gėrimu, kuris suartina žmones ir palengvina bendravimą. Todėl šį gėrimą patariama gerti didelėje ir smagioje kompanijoje.
Šaltinishttp://www.delfi.lt/gyvenimas/grozis_ir_sveikata/istrukti-is-kavos-pinkliu-nelengva.d?id=63399798#ixzz2mOT9Zklw

Naujienos iš interneto