Šviesos ir žodžio šventė bibliotekose

Teatralizuotas  knygos  skaitymas Lentvario bibliotekoje
Teatralizuotas knygos skaitymas Lentvario bibliotekoje

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė Lietuvoje rengiama 16-ąjį kartą. Tai Šiaurės šalių asociacijų „Norden“ federacijos kuruojamas projektas, kuriuo siekiama skatinti skaitymą, domėjimąsi Šiaurės šalių literatūra ir propaguoti švietimo idealus Šiaurės bei Baltijos šalyse ir kaimyniniuose regionuose. Kiekvienais metais Šiaurės šalių bibliotekų savaitė vis kitokia. Šių metų tema – „Žiema Šiaurėje“.

2013 m. lapkričio 11–17 dienomis Trakų viešosios bibliotekos filialuose vyko garsiniai skaitymai, literatūrinės popietės, diskusijos, filmukų peržiūros ir kiti renginiai, skirti populiarinti literatūrą ir knygų skaitymą.

Žiemiškai apsirėdžiusi Aukštadvario bibliotekos vedėja svečiavosi Aukštadvario mokykloje – darželyje „Gandriukas“. Skaitydami ištraukas vaikai diskutavo, ar žiema dovanoja daugiau džiaugsmų, ar nemalonių akimirkų. Pasirodo, jauniesiems šventės dalyviams žiema visai nebaisi ir, nors vyresnieji bandė juos gąsdinti slidžiais keliais, šalčiais, šlapiomis purvynėmis, vaikai visų šių bėdų nebijo ir visur mato teigiamas puses. Besiklausydami švedų lopšinės „Sov du lilla videung“ ir tyrinėdami šių metų projekto plakatą – Šiaurės šalių žemėlapį, sukurtą danų menininko E. H. Kristensen, šventės dalyviai gavo ir užduotį: suskaičiuoti, kiek paukščių jame pavaizduota. O tai padaryti buvo nelengva, nes tų paukščių labai daug nupiešta. Pastabiausių laukė dovanėlės. Mokiniai, kaip jau patyrę ir užsigrūdinę šiauriečiai, bandė sukurti knygą „Kaip išgyventi žiemą: Patarimai pietiečiams“. Pasiūlymai buvo tikrai naudingi: išsikasti sniege tunelį ir jame slėptis nuo pūgų ir šalčių, kuo šilčiau apsirengti, stengtis užsikurti ugnį ir taip toliau. Ko gero, mūsų vaikai tikrai pasiruošę žiemai.

Lentvario bibliotekoje vyravo tikra skandinaviška dvasia. Meniškai įrengtoje jurtoje vaikai skaitė ir vaidino organizatorių parinktą tekstą iš Ingos Borg knygos ,,Žiema su Plupu“. Po to vyko viktorina ,,Šiaurės šalių gamtos ypatybės“. Vaikai atsakinėjo į klausimus apie gamtą, gyvūnus, klausėsi ir spėjo, kokio Šiaurės gyvūno ar paukščio balsą girdi. Pasinaudota Šiaurės šalių bibliotekų savaitės idėja, papasakota apie dailininką sukūrusį plakatą – danų menininką Esben Hanefelt Kristensen, pristatyta norvegų rašytojo Tarjei Vesaas knyga ,,Ledo pilis“. Dalyvaudami popietėje-diskusijoje ,,Žiemos pramogos Šiaurės šalyse“ moksleiviai pasakojo apie žiemos pramogas paplitusias Šiaurės šalyse: ledo viešbučius, pasivažinėjimą šunų kinkiniais, grožėjimąsi Šiaurės pašvaiste ir maudynes geizeriuose. Sužinojo daug įdomybių apie neįprastas mums pramogas ir daug kitų dalykų susijusių su šiauriečių gyvenimu.

Pasiruošę keliauti į Grenlandiją
Pasiruošę keliauti į Grenlandiją

Į Rykantų bibliotekoje rengiamą popietę atskubėjusius vaikus pasitiko neįprastai šiltai apsirengusi bibliotekininkė. Vaikai į vidų buvo pakviesti taip pat su kepurėmis, šalikais ir pirštinėmis. Jie nekantravo sužinoti, kodėl gi? O gi tam, kad jiems būtų lengviau įsijausti į skaitomą tekstą. Kartu su rašytoja Lana Hansen ir jos knygos „Sila. Istorija apie klimato kaitą“ herojais vaikai iškeliavo į tolimąją Grenlandiją, didžiausią pasaulio salą, kurios 80 procentų ploto yra padengta ledu. Ledu nepadengtos sritys driekiasi tik salos pakrantėse. O salos centre vidutinė sausio temperatūra siekia 46O C. Pagrindinė sausumos transporto priemonė ten vis dar tebėra šunų kinkinys. Prie žvakių šviesos vyko pasakojimų skaitymai, kurių metu, kartu su pagrindiniu herojumi Tulugaku, vaikai išgirdo apie gamtai iškilusį pavojų, apie pasaulyje vykstančią klimato kaitą, apie tirpstančius ledynus, kurie gali viską apsemti. Susirinkusieji svarstė, kaip galima sumažinti gamtai pavojų keliančius pokyčius. Vaikai pažadėjo deramai rūpintis šiukšlėmis, jas rūšiuoti, taupyti energiją ir vandenį, rūpintis, kad stiklinės atsargos nukeliautų į supirkimo punktus, kaupti makulatūrą… Taip visi nusprendė padėti Tulugakui išgelbėti žemę.

garsiniai skaitymai prie laužo vaikų literatūros skyriuje
Garsiniai skaitymai prie laužo vaikų literatūros skyriuje

Rūdiškių miesto bibliotekos renginyje dalyvavo Rūdiškių vaikų lopšelio-darželio „Pasaka“ mažieji auklėtiniai. Žvakių šviesoje skendinčioje skaitykloje vaikai klausėsi J. Wieslander „Mamulė Mū skaito“ knygos ištraukos. Tai dar viena nepaprasta istorija apie garsiausią Švedijos karvę Mamulę Mū, jau ne vienerius metus pažįstamą ir mylimą bibliotekos skaitytojų. Klausydami kūrinio vaikai piešė įsivaizduojamas iliustracijas. Vakare bibliotekoje vyko Tarjei Vesaas „Ledo pilis“ knygos skaitymas.

Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginiai ne tik pagyvino bibliotekos darbą, bet ir plačiau supažindino su Šiaurės šalimis, jų istorija, literatūra. Daugiau informacijos apie renginius ieškokite Trakų viešosios bibliotekos svetainėje www.trakubiblioteka.lt.

Trakų viešosios bibliotekos informacija

Bibliotekos archyvo nuotr.

Naujienos iš interneto