- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Improvizacija Simono Daukanto kūrybos tema

DSCF3526 [1]
Aktoriai Oneida Kunsunga ir Arūnas Vozbutas. Vilmos Kmitienės nuotr.

Lapkričio 11 d. Lietuvos teatro sąjunga ir Lentvario miesto biblioteka pakvietė lentvariečius į kamerinį spektaklį „Daukantas: būdas senovės…“, sukurtą pagal Lietuvos istoriko ir rašytojo Simono Daukanto kūrybą.

Spektaklį sukūrė Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorius ir režisierius Arūnas Vozbutas. Jame vaidina pats autorius ir aktorė, dainininkė Oneida Kunsunga. Kompozitorius – Algirdas Martinaitis, dailininkė – Rasa Kriščiūnaitė.

1845 m. kūrinys „Būdas senovės lietuvių, kalnėnų ir žemaičių“ parašytas archajiška lietuvių kalba, kurią aktoriai bandė atgaivinti scenoje, nustebindami žiūrovus daug kam negirdėtais šmaikščiais posakiais ir patarlėmis. Tikras žemaitis Arūnas Vozbutas seniai svajojo sukurti spektaklį apie Lietuvos šviesuolį, istoriką Simoną Daukantą. Šis spektaklis yra jo režisūrinis debiutas. Aktorius sudomino žiūrovus šiuolaikiškai interpretuodamas tekstą apie senovės lietuvius, jų būdo bruožus, teiraudamasis senų žemaitiškų žodžių reikšmių. Oneida Kunsunga gražiai padainavo seną žemaitišką dainą, paaiškindavo nežinomų žodžių reikšmę. Buvo rodomos ir komentuojamos aktoriaus vaikystės ir paauglystės laikų nuotraukos, todėl spektaklis tapo dar įdomesnis. Sužinojome, kad ,,vypsone“ Simonas Daukantas vadino spektaklį, bet šis žodis neprigijo, tačiau prigijo „vaistininkas“, „prekyba“, „laikrodis“ – tai būtent jo sugalvoti žodžiai. Spektaklio kūrėjai stengėsi palyginti dabartinę tautiečių kalbą, moralines nuostatas, gyvenimo būdą ir vertybes su XIX a. pradžios gyvenimu ir paklausti: kokie esminiai dalykai pakito mūsų mąstysenoje? Kuo mes skiriamės nuo savo, dar ne tokių tolimų protėvių?

Pasak spektaklio autoriaus Arūno Vozbuto, jis kūrė šį spektaklį ne dėl garbės, o edukaciniais tikslais, norėdamas priminti tautai apie kraštą, kurį aprašė Simonas Daukantas. Lentvario mokyklų vyresniųjų klasių moksleiviai ir mokytojai, taip pat kiti miesto gyventojai turėjo puikią progą iš arčiau susipažinti su Simono Daukanto kūryba ir praplėsti žinias apie lietuvių kultūros švietėją.

 

Kristina Mečkovska,

Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos

Lentvario filialo vedėja